On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Un mapa interactiu dels rodatges a Barcelona

Betevé estrena aquesta eina per conèixer la història del cine a la ciutat

Un mapa interactiu dels rodatges a Barcelona
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Els amants del bon cine saben que tenen una cadena que es preocupa per ells. Es tracta de la municipal Betevé que, lògicament, no pot competir a l’hora d’adquirir els grans èxits taquillers per qüestions de pressupost. Però han convertit la necessitat en virtut i han girat la truita. Per això adquireixen (i, sorprenentment, estrenen) molts títols europeus o de cinematografies remotes que no semblen interessar a la resta. Tenen sessions de clàssics i, alguns ¡són en blanc i negre i amb subtítols! Per si no fos prou rematen la jugada amb un admirable programa, La cartellera, que informa de les estrenes en sales i altres continguts relacionats.

Un dels seus programes fixos és Barcelona... i acció, en el qual tenen cabuda totes aquelles pel·lícules que han sigut rodades a la ciutat al llarg dels anys, sempre amb una presentació prèvia. És tota una raresa que permet veure com eren els carrers, les botigues i la gent barcelonina fa 20, 40, 60 o fins i tot 80 anys enrere, el que és un regal per a la vista, però també permet descobrir títols poc coneguts més que interessants. Ara han fet un pas més i han creat una experiència interactiva molt útil per als curiosos, es tracta del Mapa de les pel·lícules rodades a Barcelona, que inclou més de 150 títols.

La història del cine a Barcelona

El funcionament és molt senzill. Consisteix en un gràfic de la ciutat que té diferents punts marcats amb diversos quadrats i ens permet ampliar-lo o reduir-lo a la nostra voluntat. Cadascun té un color diferent que fa referència a la dècada en què van ser filmats, des dels anys 40 fins més enllà del 2010. Al clicar el corresponent requadre ens oferiran dades de la pel·lícula que es va rodar (títol, any, lloc, direcció exacta i barri) i ens ofereixen un altre enllaç a la part inferior per obtenir informació concreta del film. La primera és Nada (1947), adaptació de la novel·la de Carmen Laforet (amb plans del carrer Aribau i la Gran Via) i l’última, Jo Jo’s bizarre adventure: Diamond is unbreakable (2017), del prestigiós realitzador japonès Takahisi Miike (Audition, Llamada perdida), que es va passejar per Sarrià i el Gòtic.

Veient el mapa en general no resulta difícil deduir que la major part d’aquests llargmetratges es van filmar al districte de Ciutat Vella, tot i que també cal destacar els edificis i monuments més coneguts de la ciutat (amb especial atenció a l’obra de Gaudí) que van atraure no només els nostres realitzadors, sinó primeres figures del cine internacional com l’italià Michelangelo Antonioni (El reporter, 1975, la Pedrera i el parc Güell), la nord-americana Susan Seidelman (Tardes de Gaudí, 2001, rodada als mateixos llocs) i, més recentment el mexicà Alejandro González Iñárritu (Biutiful, 2010) que va portar Javier Bardem als racons més desfavorits de l’urbs, els que no surten a les postals.

Diferents tipus de recerca

Aquesta pàgina ofereix un altre recurs més, un cercador dels títols emesos per Barcelona... i acció. Allà podrem escollir un any determinat, una localització, una direcció, un barri o una pel·lícula per descobrir els detalls sobre el rodatge. Per si no fos prou, també podem veure el cartell del film i ens enllacen a la presentació corresponent que es va fer en el programa d’aquesta pel·lícula.

Notícies relacionades

A la part final ens ofereixen alguns exemples que comenten breument com Los Tarantos (1963), que va aconseguir que la platja del Somorrostro aparegués als Oscars; el drama pugilístic Young Sánchez, filmat a la plaça de Prim i al carrer Sant Pau; El castillo de Fu Manchú (1969), en el qual Jess Franco va convertir el parc Güell en el cau del malvat oriental; Els busca-raons (1984) de Jackie Chan amb les seves persecucions a la Sagrada Família i l’acció sobre rodes al parc Joan Miró; el Barri Xino de Sinatra (1988); el Tibidabo al qual acudia El maquinista (2004) Christian Bale; l’orgia del Poble Espanyol a El perfum (2006) i El gran Vázquez, homenatge al genial dibuixant que es va rodar a la plaça de Catalunya i la Rambla de Santa Mònica.

Preguntes i respostes

Per completar l’experiència ens han preparat un divertit joc de preguntes i respostes, un ‘quiz’ format per una quinzena de qüestions relacionades. ¿A quin racó de Barcelona es va rodar tal pel·lícula? ¿Quina actriu interpretava tal paper a determinat film? ¿En quina obra es basava una cinta en concret? etcètera. Com si fos Quién quiere ser millonario tenim quatre opcions per elegir la correcta. Advertim que no resulta fàcil i que aconseguir la meitat d’encerts ja serà una proesa. Un simpàtic entreteniment per passar l’estona i un genial complement a aquesta fantàstica eina per descobrir l’apassionada història d’amor entre el cine i Barcelona. ¡Acció!

Mapa de les pel.lícules rodades a Barcelona

¿On veure-ho?  a Betevé.

Preu:  accés gratuït.