On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

La festa de la cultura mallorquina a Gràcia

La música i la literatura substituiran els tradicionals foguerons

La festa de la cultura mallorquina a Gràcia
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Una de les tradicions importades més curioses que se celebren a Barcelona és la dels foguerons, que té lloc a la mallorquina Sa Pobla. Bàsicament consisteix en una mostra cultural amb personatges com capgrossos, xeremiers (músics tocant un original instrument de vent), castellers o diables, i concerts amb aroma balear.L’element principal, però, com el seu nom ja indica, és una gran foguera. Aquesta festa se celebra cada any per aquestes dates a Gràcia, però, en aquesta ocasió, ha hagut de reinventar-se, reduir el nombre d’actes i adaptar-se a la situació prescindint de les fogueres.

El seu origen entre nosaltres és molt original. El mallorquí Toni Torrens volia que els seus fills, estudiants universitaris establerts a Barcelona, coneguessin les festes que es vivien a la seva localitat natal, Sa Pobla, emmarcades en la festivitat de Sant Antoni Abat. Per posar-hi remei, amb l’ajuda d’uns amics, va proposar que es fes una foguera a la plaça del Diamant de Gràcia, entorn de la qual es podia menjar, cantar i ballar fins a altes hores de la nit, perquè poguessin descobrir almenys una mica les seves arrels. Aquest any no hi haurà fogueres, però sí tota una sèrie d’actes perquè continuem sentint-nos traslladats a les Balears per unes hores.

Presentació d’un llibre i un concert

L’inici d’aquesta celebració tindrà lloc aquesta tarda al Centre Artesà Tradicionàrius (també podran seguir-se tots els actes d’aquest dia al seu canal de YouTube), amb la presentació del llibre Calendari folklòric de Mallorca: Tardor, (18 h), per Tolo Albertí, Carme Castells i Toni Galmés. Està redactat a partir d’anotacions manuscrites del folklorista Rafael Ginard (1899-1976), a càrrec d’Andreu Ramis i Miquel Sbert i amb il·lustracions de Toni Galmés. Aquesta edició divulgativa reuneix els continguts corresponents a la tardor i la relació de l’home amb el seu entorn, en un temps de recollida de les collites.

La seguirà un concert amb el grup Llavors de Fonoll (19 h) amb Natalia Tascón, Carlos Seguí i Miguel Àngel Adrover. Aquest trio parteix de les anotacions de Rafel Ginard en aquest calendari per lligar paraules i melodies, arrel i present en un diàleg entre la tradició oral dels anys 50 i la llengua afilada del jove glossador del XXI. Un espectacle amb un punt de ‘performance’, però també interactiu, que implica el públic en l’experiència d’explorar aquestes terres esquitxades d’aromàtiques llavors. La nit es tancarà amb la intervenció de diversos glossadors, que entonaran la clàssica Oda a la sobrassada (20 hores).

La música i els titelles balears

El principal acte de demà divendres serà l’actuació d’Es Gall de Sa Pastera (20 h), que estarà precedida per la intervenció de xeremeiers i glossadors. Aquesta formació va néixer de la trobada inesperada entre un grup de mallorquins, menorquins i una italiana reunits a Barcelona amb ganes de fer viure la música de les Balears. I així fa dos anys que actuen per les places fent ballar la gent. El grup presentarà el seu primer disc, Raval, un viatge sonor per temes populars, com la jota calera o el fandango pollencí, combinats amb jotes, boleros i fandangos de creació pròpia. Aquest mateix divendres també tindrà lloc, prèviament, la conferència El patrimoni cultural immaterial. Una visió des de les Illes, a càrrec d’Andreu Ramis (18.15 h), que podrà seguir-se pel canal de YouTube del Tradicionàrius.

Notícies relacionades

Un altre dels actes habituals són les representacions de teresetes, els titelles mallorquins, i en tindrem un bon exemple amb l’espectacle En Pere de la plaça, de la companyia Binixiflat (dissabte 20, 12 h, Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia). Dissabte de foguerons, solia posar-se en marxa el cicle Folk als Mercats. Atesa la impossibilitat de fer el recorregut podrà veure’s un vídeo facilitat pel canal IB4 de Mallorca amb imatges de la desfilada, les fogueres a les places i una mica de ball per disfrutar del bon record d’altres anys mitjançant l’esmentat canal de Youtube.

Altres activitats

Una manera diferent de participar és apuntar-se al joc interactiu familiar Sant Antoni i el Dimoni, creat pel Departament de Cultura Popular de l’Ajuntament de Barcelona i també ideal per celebrar els Tres Tombs. L’última proposta consisteix en l’exposició Cartells de Sa Pobla a Gràcia, que podrà veure’s fins al 2 de febrer a la Fundació Festa Major de Gràcia. Trobarem a faltar la resplendor de les fogueres i els actes populars multitudinaris, però, almenys, podrem continuar respirant l’aroma mallorquina amb aquestes alternatives.

Foguerons de Sa Pobla a Gràcia

¿On?  al Tradicionàrius (travessia de Sant Antoni, 6) i La Violeta de Gràcia (Maspons, 6).

¿Quan?  des d’avui i fins dissabte, 30.

Preu:  actes gratuïts amb reserva prèvia imprescindible, excepte teresetes (5 euros).

Més informació:  Centre Artesà Tradicionàrius.