On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

’Interferències’: la gran festa del claqué i la dansa urbana

L’Almeria Teatre ofereix aquest espectacle de La Banda Street Groove

’Interferències’: la gran festa del claqué i la dansa urbana
3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

L’Almeria Teatre és un local que acostuma a presentar musicals o obres de text però que, a més, té una particularitat i és que és l’única sala de Barcelona que programa regularment sessions de claqué amb els seus tap jam o un karaoke perquè els espectadors puguin cantar amb el pianista. Originalitat i innovació no els falta. En la línia d’aquests espectacles de ball aquests dies pot veure’s Interferències, de La Banda Street Grove, danses urbanes amb molt ritme, intensitat, percussió corporal, claqué i moviment.

Obrers a la gran ciutat

Els ballarins apareixen a l’escenari vestits amb una granota blava. Són quatre noies i un jove que es barregen amb els sorolls de la ciutat. Sembla que estiguin esperant alguna cosa, es miren entre ells i, més tard, descobrim que són uns obrers que esperen l’arribada de l’autobús. Pugen al transport públic suportant els vaivens fins que arriben a la seva destinació. La sirena ens indica que és la fàbrica on treballen, desfilen com si fossin els protagonistes del clàssic mut Metrópolis i executen moviments mecànics cada vegada a més velocitat.

Però alguna cosa trenca la monotonia. Han trobat un vell radiocasset polsós, d’aquells enormes dels anys 80 i el posen en marxa. En pocs minuts sonaran diferents temes, des del Surfin Usa dels Beach Boys al Music de Madonna passant per ritmes hip-hopers, guitarrers o més clàssics que els alegraran el dia. A continuació, els llums s’apaguen i s’il·luminen únicament amb unes llanternes mentre segueixen el ritme d’un cant tribal que interpreten mentre intuïm les seves siluetes.

El claqué i la felicitat

Una de les artistes treu d’un racó unes sabates de claqué i deixen enrere les seves vambes blanques per calçar-se-les i fer-nos una demostració del seu domini d’aquesta tècnica. Palmells i zapateado, en grup o en solos amb cors. Et fan pensar quant hauran d’haver assajat per poder sincronitzar els seus moviments i la concentració necessària per dur-los a terme. Sona la sirena i tornen a la feina. Welcome to the machine, que dirien els Pink Floyd.

Cada vegada se’ls veu més a desgrat, esbufeguen i fa l’efecte que estan farts i decideixen alliberar-se. Es treuen la granota i llueixen unes samarretes negres amb què ballaran, expressaran els seus sentiments amb els seus jocs amb els peus i amb les mans. Ara són feliços, es diverteixen, disfruten junts amb la seva passió per la dansa. La sirena torna a sonar però ja no li fan cas i segueixen a la seva amb més intensitat. Parlen el mateix llenguatge i ningú els convencerà que ho deixin estar.

Un grup jove amb vocació investigadora

Interferències és el nou espectacle de La Banda Street Grove, un grup nascut al Centre Cívic Barceloneta a partir de la idea de The Ground Sisters, format per Clara Martínez i Paula Farran amb la intenció d’investigar noves imatges escèniques, esferes rítmiques i llenguatges del cos. Completen el quintet Marta Manotas, Guillem Ripoll i Adhara Jackson, tots ells formats en diverses escoles com la Memory o Coco Comín o amb experts en aquesta especialitat com Guillem Alonso.

És una celebració de la dansa a través de la música urbana, llatina i africana, una festa de la coordinació, l’energia, l’alegria i el talent. En poc més d’una hora, després de la qual han d’acabar esgotats, ens han mostrat el seu entusiasme per aquest art i ens han fet envejar la seva habilitat. I també ens han fet arribar un missatge, que fem el que ens fa feliços més enllà que hàgim de carregar amb una feina que pot resultar aclaparadora, que disfrutem... sense interferències.

’Interferències’

¿On?  Almeria Teatre (Sant Lluis, 64).

¿Quan?  dissabte, 2 (19 h.) i diumenge, 3 (17 hores).

Preu  de 15 a 20 euros.

Més informació:  Almeria Teatre.

Notícies relacionades