On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

El Més Petit, un festival familiar entre xumets i bolquers

Ofereix diverses propostes artístiques 'online' i presencials per a la primera infància

sons

sons

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Els nens, en els seus primers anys, solen ser una monada. Dolços, divertits, espontanis, d’ells es pot esperar qualsevol cosa. Però també necessiten eines per convertir-se en els homes i dones del demà i una de les més importants és la cultura. Pensant en això va néixer, l’any 2008, el festival El Més Petit, que ofereix diferents propostes artístiques per a la primera infància (de 0 a 5 anys) per tot Catalunya i el País Valencià. L’edició d’aquest any, ateses les circumstàncies, es va plantejar en format híbrid, amb activitats online i presencials que, finalment, podran portar-se a terme aquest cap de setmana.

 

Tres originals experiències ‘online’

La proposta onlineEl més petit als núvols, es concreta en tres experiències artístiques que poden disfrutar-se des d’ara mateix i fins aquest diumenge, dia 29, al preu conjunt de 10 euros. És important assenyalar que no es tracta d’obres de teatre a l’ús sinó d’activitats interactives que requeriran que els petits hi participin i hi posin de la seva part. La primera és Cuc, d’Animal Religion. Ens expliquen que l’esmentada companyia ha visitat la nostra ciutat i s’ha instal·lat en un lloc secret i la nostra missió consistirà a trobar-ho. Per a això veurem un vídeo de la localitat i llegirem les instruccions. Una vegada el trobem ens haurem de gravar en aquest espai en vídeo i enviar-lo perquè formi part d’El Gran Cuc, on s’allotjaran les evolucions de tots els participants.

Imatges d’exemple de l’experiència ‘Cuc’. / EL MÉS PETIT

L’horitzó de Latung La La és poesia visual creada per David Ymbernón. En aquest ens proposa tres mons petits compostos per una sèrie d’objectes. S’hi amaguen històries, secrets i imatges. A casa nostra recrearem aquest univers meravellós i, una vegada dissenyat, demanen que enviem una foto, un vídeo, un dibuix o una poesia. Finalment, el col·lectiu Big Bounders proposa Expandint la jungla composta per dues creacions. La primera és un curt cinematogràfic (Un dia a la jungla) i la segona (Jungla particular), una càpsula visual i de moviments que els permetrà expressar-se a casa a través d’un món fantàstic i suggeridor atapeït d’atmosferes sensorials.

¡Torna el teatre en directe!

Aquest cap de setmana tornaran els espectacles presencials, tots d’una curta durada, aproximadament uns 30 minuts. ¡Quines ganes que tenim de tornar a les sales! A Barcelona, el SAT Teatre acollirà Söns el diumenge 29 (17 i 18 h), de la Companyia Pels Més Menuts. És una experiència sensorial per a nadons que transcorre sota una atmosfera onírica, rústica i circense. Les famílies, amb els nens en braços, descobriran diferents espais a l’escenari amb sons, olors, imatges poètiques, ombres màgiques i música de clàssics com Bach, Debussy, Ravel o Satie. Un poema sonor, visual i sensitiu.

 

Altres localitats catalanes també seran seus del festival, com Sabadell, que presenta a La Sala Teatre, Silver Drops (dissabte 28, 17 h. i diumenge 29, 12 h), a càrrec de la companyia homònima. La seva intenció consisteix a acostar el llenguatge de la dansa contemporània al públic familiar mitjançant un espectacle visual en el qual el moviment, la plasticitat estètica i una cuidada selecció musical es combinen per transportar-nos en un viatge fascinant. El tema central és l’exploració de l’aigua com a fenomen natural, canviant i transformador. A partir del mateix es recreen escenaris, sensacions, fenòmens, atmosferes i situacions que desperten els sentits i que ens expliquen històries i vivències en un to més oníric que real.

 

La companyia anteriorment citada, Animal Religion, és la responsable de... I les idees volen, que podrà veure’s dissabte al Teatre de l’Aurora d’Igualada (12 i 17 h) i diumenge al Teatre Municipal Montcada i Reixach (també a les 12 i 17 hores). La seva proposta està emmarcada en el circ contemporani i transcorre en un espai circular i buit on només apareixen un cos, un micròfon, focus i il·luminació. Mitjançant el gest, el so, la mirada o el tacte es convida el públic a participar en aquest periple ple d’acrobàcies, humor, joc, llum i música. 

 

La sala d’Igualada  proposarà diumenge Kl’aa, la teva cançó (12 i 17 h), d’Inspira Teatre. És un viatge musical a través del descobriment del món, una experiència visual i sonora que reivindica la veu com a fonament de la presència humana i com a vehicle d’identitat. Una oportunitat perquè els petits descobreixin nous llocs, noves aventures i la forma de triar el seu camí i la seva cançó.

 

En altres localitats catalanes

El grup Big Bouncer representa Jungla al’Atrium de Viladecans  (dissabte, 18 h) que és com una extensió de l’experiència online abans esmentada. Ens conviden a fer un viatge per un ecosistema on poden aparèixer tota mena d’éssers, formes, colors i sons. Un espai que inclou el més petit i també el més gran i on conviuen diferents cossos amb comportaments sorprenents. Un univers no explorat on la sorpresa i la màgia poden donar-se en qualsevol moment i tots els elements estan en continu moviment.

Notícies relacionades

 

L’última proposta que pot veure’s a Catalunya aquests dies és Lù, de Maduixa Teatre (dissabte, L’Escorxador de Lleida, 12 i 17 h, i diumenge, Principal d’Olot, 16.30 i 18 hores). El títol de l’espectacle es refereix a una paraula xinesa que significa ‘camí’ i combina la dansa, les arts plàstiques, la poesia, l’enginy i l’aportació audiovisual. Els seus protagonistes viuen en un lloc envoltat de terra i pobresa treballant sense parar, per la qual cosa decideixen convertir les seves tasques quotidianes en jocs. Parla sobre com utilitzar la creativitat i la imaginació com formes d’evasió davant la crueltat i la duresa de la vida. Una sèrie de muntatges perquè els petits comencin a introduir-se al meravellós món de les arts... tot i que encara no hagin abandonat el xumet i els bolquers.

El Més Petit

Lloc:  online i en diverses sales catalanes.

Dates:  fins diumenge, 29.

Preu:  segons l’espectacle.

Més informació:  www.elmespetitdetots.cat