On Catalunya

Fer arrels

El pacaner de Remolins, a Tortosa

L'espècie americana, avui gairebé oblidada, va ser molt popular al sud de Tarragona fins a principis de segle XX

El pacaner de Remolins, visible a la carretera que porta de Tortosa a Bítem.

El pacaner de Remolins, visible a la carretera que porta de Tortosa a Bítem. / A. MADRIDEJOS

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Els pacaners, arbres emparentats amb les nostres nogueres, oriünds del sud-est dels Estats Units i el nord de Mèxic, van tenir un moment de glòria a Espanya al segle XIX i fins a principis de segle XX, quan van ser plantats amb profusió per a l'explotació de les seves saboroses nous, molt demandades en rebosteria.

Carya illinoinensis

Un dels llocs on van gaudir de més èxit va ser al sud de la província de Tarragona, on, aprofitant les òptimes condicions climàtiques, van arribar a ser relativament comuns. No obstant això, el seu ús va caure després en l'oblit.

Notícies relacionades

D'aquells temps sobreviuen encara alguns exemplars monumentals, el més gran dels quals creix en una finca privada situada a l'inici de la carretera que porta de Tortosa a Bítem, la T-301, a mà esquerra. Al tractar-se d'una propietat particular, no és possible apropar-se a veure el seu tronc, però la seva enorme copa sí que es pot observar fàcilment des de la carretera. Segons la Generalitat, el pacaner té una alçada de 22,5 metres i un perímetre de tronc de 2,88 -el major de Catalunya-, tot i que el registre oficial no especifica quan es va fer el mesurament.

Localitzador Google Maps d'arbres singulars Fer Arrels-On Barcelona

Temes:

Fer arrels