On Catalunya

ESTIC A

Lió, la ciutat de la gastronomia

A l'acabada d'inaugurar Cité Internationale de la Gastronomie, de 4.000 metres quadrats, s'aprèn a menjar millor i més sa

zentauroepp50559159 on barcelona cit  gastronom a lyon191105125857

zentauroepp50559159 on barcelona cit gastronom a lyon191105125857 / Thierry Fournier

1
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

A Lió s’hi va a fer turisme i, sobretot, a menjar bé, que per alguna cosa és una de les capitals gastronòmiques mundials. Des de l’octubre, s’hi va també a aprendre tot i més sobre gastronomia, perquè la ciutat acaba d’inaugurar la Cité Internationale de la Gastronomie de Lyon (CIGL), un centre de 4.000 metres quadrats en el remodelat Hôtel Grand-Dieu que ha ideat la catalana Magma Cultura. Aquest antic hospici i hospital de mida descomunal acull ara botigues, oficines, apartaments, un hotel de luxe... De tot. També laCIGL, les tres plantes de la qual estan centrades en la salut i l’alimentació, tot i que no s’oblida d’il·lustrar sobre la història de la cuina lionesa, amb Paul Bocuse com a estendard. Allà hi ha, per exemple, el majestuós piano (placa de cocció amb fogons i forn) que utilitzava el pare de la ‘nouvelle cuisine’ i el record a les ‘mères lyonnaises’, les dones que van elevar el nivell culinari de la ciutat al deixar de cuinar per a les famílies riques i obrir els seus propis restaurants.

La cultura gastronòmica es reparteix en nombroses sales i pantalles interactives, com passa amb l’atles mundial, que recull tipus d’aliments, esdeveniments que se celebren a tot el planeta, estris, sabors... En una altra zona se segueix el recorregut de qualsevol producte des de l’origen fins a la taula. I una àrea està destinada a la reflexió sobre el futur de la gastronomia.

Els nens també tenen el seu espai, a la segona planta, amb una zona que inclou, entre altres atraccions, una cuina per aprendre a preparar plats senzills i una enorme boca que ensenya els secrets del paladar per menjar millor i més sa. A la tercera planta, hi ha la cuina on es fan demostracions culinàries i la sala on degustar-les. Potser per això és la que és més a prop del cel. 

Notícies relacionades

La CIGL ésuna iniciativa ambiciosa apadrinada pel xef triestrellatRégis Marcon(espera 300.000 visites) perquè en realitat és un projecte d’estat que aprofita que el ‘repas’ (menjar gastronòmic francès) va ser nomenat patrimoni immaterial de la Humanitat. Aquesta és la primera ‘cité de la gastronomie’ però n’hi haurà més: a Paris-Rungis, Tours i Dijon. De moment hi ha Lió, a menys de cinc hores amb tren d’alta velocitat des de Barcelona. ‘Bon appetit!’ 

 

Temes:

Estic a