On Catalunya

AMB CALMA

BarCentral, menjar i llegir en un jardí salvatge

La Central del Raval ja té el seu propi oasi urbà amb bar inclòs: BarCentral: entorn campestre, cafè d'especialitat, menjars gurmet i gelats selectes

barcentral

barcentral / JOAN MATEU PARRA

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Queralt

BarCentral (Elisabets, 6), el bar de La Central del Raval, va obrir a començaments de maig en un emplaçament únic: els jardins de la Casa de la Misericòrdia, i es va convertir en un dels oasis verds més cobejats de la ciutat. La llibreria de les humanitats per excel·lència, tota una institució entre estudiants, acadèmics i veïns del Raval, ha dissenyat l’enclavament ideal on llegir un bon llibre, assaborir un bon cafè i delectar-se amb un àpat selecte, de la mà de Marcos Bartolomé, de Satan’s Coffee Co., i Stefano Colombo, de Xemei. 

Locals visiblement orgullosos de la nova obertura i turistes amb cara d’haver descobert un d’aquests racons dignes de recomanació en la Lonely Planet. Hi ha qui escriu, qui discuteix sobre filosofia (potser per la proximitat d’aquesta facultat) i els que s’han reunit per fer el vermut del migdia. Les converses pugen de to (amb el vermut), els gossos dormen al sol i els urbanites compleixen amb el deure social de compartir el seu moment verd a Instagram, envoltats de testos (estan a la venda, són d’Estudi Sauvage) i palmeres d’altura. ¡La naturalesa es reivindica a l’urbs! 

Compromís amb la cultura

"La Central del Raval ens ha donat l’oportunitat d’obrir un establiment amb alts estàndards de qualitat en un jardí privilegiat i, a més, convertir-lo en un espai cultural on intervenir amb el nostre coneixement gastronòmic", afirma Ana Bleier, sòcia de BarCentral, que treballa amb Colombo a Xemei. "El bar, com la llibreria, té un compromís amb la cultura i amb el barri," afegeix.

De moment, BarCentral es troba immers en la programació d’un calendari cultural per a l’estiu. "En col·laboració amb la ràdio en línia DubLab, que emet des de La Rubia al carrer de Ferlandina, hem creat una llista de música per a les tardes d’estiu", explica Bleier. "A més, estem preparant altres propostes relacionades amb el cine i amb la música".

JOAN MATEU PARRA

¿I què hi ha de la carta? És una combinació entre el cafè d’especialitat de Satan’s Coffee Co. (aquí podràs posar-te sucre sense que et mirin malament) i plats suculents, dels que entren a qualsevol hora, com l’entrepà de rosbif, el de bacallà o el sandvitx d’ànec. No hi falten les amanides ni les tapes per picar. Serveixen cerveses, copes de vi i vermut. Això sí, el bar és d’autoservei, així que es demana a la barra i un cafè costa dos euros. "Hem intentat ajustar els preus sense renunciar als estàndards de qualitat", sentencia Bleier.

El gelat com a reclam

Notícies relacionades

Per prendre nota és la proposta de Nata’s, una gelateria artesana gens convencional on la xef Manuela Rodríguez, abans responsable de la pastisseria de Satan’s, modifica les receptes clàssiques per oferir un producte exquisit. "Si la gelateria no està oberta, marxem", confessa haver sentit Bleier més d’una vegada. "El gelat és un producte top a Barcelona i, també, a BarCentral". El sorbet de pistatxo iranià i els gelats de fruita seca sense llet són dos motius pels quals val la pena acostar-se al jardí. A més, Nata’s estarà oberta tot l’any, així que s’ha acabat allò d’acomiadar la temporada del gelat. 

JOAN MATEU PARRA

A la secció de gastronomia de La Central, que dona accés a la bucòlica terrassa, un cartell recorda als clients: 'Abans de treure el llibre al sol, passin per caixa'. El recordatori no està de més perquè, entre els llibres, el menjar i el jardí salvatge, és fàcil despistar-se.