On Catalunya

'FREAKS ALLOWED'

9 llocs on desencadenar el teu costat friqui

Aquest dissabte, dia 25, se celebra el Dia de l'Orgull Friqui. et proposem un 'tour' pels mons de fantasia de Barcelona

zentauroepp48194442 friki190522113220

zentauroepp48194442 friki190522113220

6
Es llegeix en minuts
Laia Zieger

Cada 25 de maig se celebra el Dia de l’Orgull Friqui (el Geek Pride Day). Un merescut homenatge a un concepte que durant anys va tenir connotacions pejoratives i es referia a persones amb aficions i vestuaris que sortien de la norma i que, per tant, eren minoritàries. Fa temps que va passar a ser ‘mainstream’. És una cultura en la qual s’etiqueta els que mostren una forta inclinació i passió pels còmics, les sèries, el cine, els jocs de rol o els videojocs. Ser friqui és un estil de vida que mou tota mena de públic i edats. ¿Quins són els seus ‘hotspots’ a Barcelona?

1. El nou epicentre friqui

Galeries Maldà (Portaferrissa, 22)

Les Galeries Maldàsón el nou epicentre friqui de Barcelona (ja són conegudes com “el Camden Friqui”). Hi ha més d’una desena de locals temàtics dedicats a mons de fantasia. Les sagues deHarry Potter, Star Wars i Joc de trons, i personatges com Son Goku i Cthulhu inspiren els productes que es troben aquí, des de varetes màgiques fins a ninots, màscares, disfresses o pocions màgiques (¡sic!). Fa uns mesos també va obrir les portes elSuperfriki Market, en els lineals del qual hi ha ramen de Pikachu, galetes de Shin Chan, cervesa de mantega, vi rosa de llàgrimes d’unicorn o rajoles de xocolata de Willy Wonka amb tiquet daurat inclòs (el ‘top’ de la casa). Són només alguns dels productes que arrasen entre la penya friqui. I només per veure l’espectacle de vestits de clients i dependentes, amb uniforme a l’estil ‘kawaii’ del manga (tendre, infantil, bonic, adorable), ja mereix una visita. Siguis friqui o no.


2. Yummy!

Mr. Kakigori (plaça de la Vila de Gràcia, 3 / rambla del Poblenou, 36)

Dorayaki (Princesa, 26)

Pren un refrescant sorbet a Mr. Kakigori.  / álvaro monge

¿Quan veies Doraemon, el gat còsmic, desitjaves menjar dorayakis? Doncs has de saber que aquest pa de pessic dolç i rodó, farcit amb crema d’azuki (la mongeta vermella), te matxa, dolç de llet, xocolata o melmelada es pot menjar en diferents establiments dedicats a lagastronomia japonesa.El més famós és, precisament, el que es diuDorayaki(Princesa, 26). El kakigori, l’altre dolç per excel·lència de la cultura friqui, també conegut com a gelat de neu (gel raspat a base d’aigua vitalitzada de baixa mineralització i aromatitzat amb sabors naturals), també té casa mare a Barcelona: Mr. Kakigoriproposa aquest refrescant sorbet que es menja amb cullera i que té 20 sabors diferents (mango, maduixa, gerd, te verd, gingebre i llimona en són alguns).


3. El favorit de Son Goku

Kame House Kitchen (Sant Vicenç, 20. Sabadell)

Si realment tens la vena friqui, no t’importarà fer el trajecte fins a Sabadell per ficar la cullera en unbon ramen. Concretament, aKame House Kitchen, un petit local especialitzat en aquesta sopa japonesa decorat amb una infinitat de referències a la llegendària sèrie d’Akira Toriyama,‘Dragon Ball’. Un lloc de peregrinació que farà les delícies dels qui van ser fans d’aquest dibuix animat.


4. Pícnics hòbbits

Instagram: @bcncosplay

Facebook: @barcelonacosplay

jordi cotrina

Fa sis anys, diversos aficionats al 'cosplay'(disfresses basades en còmics, manga, pel·lícules o videojocs) van decidir muntar l’associació Barcelona Cosplay. Víctor Prieto, el seu president, recorda que va ser “per motius pràctics”, ja que per difondre aquest ‘hobby’ organitzaven esdeveniments temàtics, reunions i tota mena d’activitats que sovint requerien autoritzacions municipals. Valgui com a exemple el pròxim, que se celebrarà al parc de Cervantes el juny (la data encara s’ha de concretar): un pícnic hòbbit (foto), inspirat en la Terra Mitjana de Tolkien, que reunirà un centenar d’aficionats disfressats de hòbbits i elfs. Fa uns dies, van participar en el Saló del Cine i les Sèries de La Farga de l’Hospitalet amb un concurs de 'cosplay', un 'photocall' de Jurassic Park i 'Stranger things' i tallers de confecció i electrònica. “Si ets creatiu i en saps una mica d’artesania, pots aplicar els teus coneixements a aquesta afició”, comenta Prieto sobre Barcelona Cosplay, que també serveix com a plataforma d’actualitat d’aquest món (‘cosplayers’, fotògrafs, maquilladors, dissenyadors, ‘propmakers’ –són els que fabriquen els seus propis accessoris, com armes, joies, eines...).


5. Jocs de rol, jocs de barri

Club de rol Kritik (Dolors Masferrer, 33-35)

La ploma negra (Manel Angelon, 1)

Club Auryn (Lorena, 77-79)

Club de rol La Ploma Negra.

Posar-se a la pell d’un altre personatge amb qui emprendre aventures estratègiques, èpiques i fantasioses és una activitat amb què combreguen molts friquis. Així, no és estrany que elsclubs de rol, on se citen els aficionats a aquesta activitat lúdica, s’estenguin per la ciutat. Per fer-ne unes partides, hi ha trobades periòdiques a gairebé cada barri. Al Casal de Joves de les Corts, elClub de Rol Kritikse cita cada tarda de dilluns a dissabte, mentre queLa Ploma Negraés el referent de Sant Gervasi i elClub Auryn, el de Nou Barris, per citar-ne només alguns.


6.  Perduts (o no tant) pel Poblenou

Bharma (Pere IV, 93)

christian morales

¿Recordes ‘Perdidos’ ('Lost', en la seva versió original), aquella sèrie que, literalment, ho va petar a començaments d’aquesta dècada? Doncs va arribar a tals nivells de fanatisme que un seguidor ultra d’aquesta saga televisiva va decidirobrir un bardedicat a recrear escenaris i detalls d’aquesta ficció que narrava les surrealistes vivències d’un grup de supervivents d’un accident aeri en una illa. La carta de Sawyer, el vol 815 d’Oceanic, l’enigmàtic codi numèric 4815162342 ... Tot per donar curs a la nostàlgia.


7. Activitats zombis

Glups, sí, això existeix. Fruit, sens dubte, de la febre que ha despertat l’aclamada sèrie‘The walking dead’, inspirada en una col·lecció homònima de còmics, Barcelona compta amb un intens calendari per a morts vivents. El portalzombies.estransmet en bona mesura la informació relacionada amb ellleure zombi. Tallers de maquillatge, desfilades, jocs de rol i scape rooms són algunes de les activitats que es desenvolupen en aquest marc al llarg de l’any. ¿Per quan la pròxima trobada zombi? ¿I l’apocalipsi? Pell de gallina.


8. Per a 'gamers' de pro

Play Games & Cards (Bailèn, 14)

MerckJocks (Escorial, 50)

joan cortadellas

¿Com parlar d’orgull friqui i no esmentar els videojocs? APlay Games & Cards, que es troba a la zona que es coneix com elTriangle Friqui de Barcelona, trobem un paradís format per jocs nous i de segona mà, europeus i d’importació, així com ordinadors clàssics, videoconsoles, perifèrics, llibres, marxandatge i qualsevol cosa relacionada amb l’univers ‘gamer’. Una altra opció és fer una parada al camí aMerkJocks, 'on venen accessoris, consoles i videojocs, un complet establiment que compta, a més, amb unabotiga ‘online’que fa caure d’esquena.


9. El Friqui Valley: llibres, còmics i accessoris

La zona de l’Arc de Triomf, passeig de Sant Joan i ronda de Sant Pere es coneix com elTriangle Friqui(ha crescut tant que ja l’anomenen “el Friqui Valley”) perquè concentra nombroses llibreries, botigues de videojocs i jocs de taula o qualsevol negoci onels friquistroben les mil i una meravelles al seu gust. Barcelona té la sort de comptar amb grans llibreries especialitzades en còmic, una disciplina que cada vegada més reivindica el seu lloc entre els aficionats a la literatura.

Llibreria Gigamesh. / ricard cugat

Els fans de la ciència-ficció, la fantasia i el terror han de visitarGigamesh(Bailèn, 8), la llibreria d’aquests gèneresmés gran d’Europai un paradís tant per a neòfits com per a aficionats.

Llibreria Norma Còmics. / elisenda pons

No oblidemNorma Cómics(passeig de Sant Joan, 9), on trobaràs còmics nacionals i internacionals, sèries i videojocs.

Descobreix còmics i pel·lícules a la llibreria Freaks. / ferran nadeu

Notícies relacionades

La ruta de la literatura friqui hauria de tenir parada obligatòria a Freaks (Alí Bei, 10), un espai carismàtic d’allò més que reuneix còmics, pel·lícules i marxandatge de disciplines com el tatuatge i la il·lustració.

Continuarà, un referent del còmic a Barcelona. / isabel mestre

Els amants dels clàssics i les relíquies difícils de trobar es rendiran al catàleg de Continuarà (Via Laietana, 29), referent del còmic a la ciutat. Atenció als seus ninots 'vintage': ¡moníssims!