On Catalunya

'FINGER FOOD DELUXE'

12 bocates gurmet que et trauran la gana i la parla

Aquestes són peces d'alta cuina que es mengen amb les mans. Se t'enganxaran a la cara com un àlien. No oblidis el col·liri: llagrimota garantida

zentauroepp47786633 bocatas190424110525

zentauroepp47786633 bocatas190424110525 / RICARD CUGAT

9
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Fes-li un gir al bocata de col que et menges vespre sí, vespre també. No menyspreïs el noble art d’omplir el buit entre dos trossos de pa. Malgrat la seva ferotge simplicitat, el bocata a les mans adequades pot convertir-se en un recurs gastronòmic suprem. ‘Fast delicatessen’.

Barcelona és un santuari del bocata greixós popularsantuari del bocata greixós, i gràcies a Déu, però des de fa uns anys també s’ha convertit en una avançadagurmetper a paladars molt fins. Cada vegada més restaurants de renom inclouen bocates de col·leccionista entre els seus elaborats plats i cada vegada hi ha més espais dedicats albocata d’autor. Són més cars, per descomptat, però tenen ingredients de primera, responen a un esforç creatiu i, tot i que alguns hagin de sostenir-se amb els dits petits aixecats, són peces d’‘haute cuisine’ per menjar amb les mans. Això és crema entre pans, això és el súmmum: benvinguts a la ‘jet set’ del bocata.

1. Rooftop Smoke House Bar

Rooftop Smoke House BarPastrami Winehouse

Bocata de pastrami: 9,50 €

La falsa nevera que dona accés a la premiadacocteleria Paradisopertany a Rooftop Smoke House Bar, una capella de butxaca, dedicada a la ‘joie de vivre’ en format ‘fast good’. Resulta que aquest petit espai torna a tenir a la carta un dels bocates més aclamats de Barcelona, una orgia depastrami fumatdurant 16 hores amb fusta de roure, col fermentada, cogombret, mantega fumada, formatge suís, mostassa de cervesa i pa de massa mare torrat. Tot el que carrega al seu interior té el segell de qualitat de Rooftop Smoke House, la catedral delfumat a Barcelona. I compte amb l’altre bocata que torna a la marquesina: una superproducció amb ‘pulled pork’ i ‘kimchi’ no apta per a menors de 18 anys. Rera Palau, 4.


2. Torpedo

TorpedoEl cranc de les pinces d’or

Cranc de closca tova: 10,50 €

Els bocates deRafa Peña(Gresca) tenen art. Vaja, que són collonuts, desprenen una aura gurmet que els separa de la resta i estan generant commoció entre els sibarites del ‘finger food deluxe’. A Barcelona, difícilment trobaràs una hamburguesa més sucosa o un bocata de mandonguilles més eròtic. Però entre les seves parets verd ‘Twin Peaks’ es duen a terme rituals d’invocació lovecraftians que, quan surten bé, creen bocates de terror còsmic com el decranc de closca tova.

Com si fos Cthulhu, la bestiota, arrebossat amb un cruixent que posa en òrbita el paladar, mostra les seves potes i pinces en el perímetre exterior del panet artesanal i es deixa estimar per una sensacional combinació de salses i un punt de coriandre. Els cinc primers segons hi notaràs un gust diferent, els cinc minuts que tardis a rematar-lo pensaràs que està per llepar-se els dits. El bocata dels molt ‘bocaters’. Aribau, 143.


3. La Porca

La PorcaD’‘oink’ no passa

Mandonguilles de secret ibèric: 8 €

Que complicat és desenganxar-se dels bocates que preparala mare de Rubén León. No hi ha metadona que valgui. Mare i fill són l’ànima deLa Porca, un negoci familiar d’arrels murcianes que des del 2016 dignifica el bocata al Poble-sec. La seva bíblia és el porc i la seva obra és un catàleg debocates porcs, valgui la redundància, d’enorme categoria. La de la casa ja és una icona, un artefacte ‘hardcore porn’ amb cansalada prèmium rostida a consciència i reducció de vermut. Però els meus favorits són les bestiotesamb mandonguilles: vaig ser addicte al de mandonguilles de pollastre, em vaig tocar del bolet amb el de mandonguilles de fricandó i tinc somnis porcins amb el de mandonguilles de secret ibèric, amb pa elaborat exclusivament per a ells perLa Valenciana, salsa amb reducció de vi negre, ‘duxelle’ de xampinyons, ceba i pastanaga, cheddar madurat i porc Ral d’Avinyó. Posar-se com un porc a La Porca: beneït ‘loop’. Mata, 16. 


4. Santo Porcello

Santo PorcelloLa gran bellesa

Bella Ciao: 6,50 €

Amb dues paraules n’hi haurà prou: bocates italians. ‘The end’. Bocates italians de veritat. Rajos de llum i alegria en la teva sinistra dieta. Santo Porcello, germà petit deDue Spaghi, és una espècie de celler a la italiana que s’ha consagrat al mos casual i té les seves millors cartes a la carta de panini.

Utilitzen un pa de massa mare deYellow Bakery, amb molla molt lleugera i crosta fina, consistent, com els agrada allà. I l’omplen amb un catàleg extraordinari d’embotits, salses i formatges importats d’Itàlia; productes que podràs emportar-te a casa, ja que Santo Porcello també exerceix de xarcuteria. Tots els bocates són sensacionals, fins i tot els ‘tigelle’, uns mossets circulars farcits d’ambrosia que són dopamina pura en format de butxaca. Un dels panini més embogidors és el‘Bella Ciao’, un festival cromàtic amb ‘prosciutto’ cru, pesto d’alfàbrega, burrata i tomàquets secs. Com si et mengessis la bandera italiana. Sepúlveda, 151.


5. Sagàs

Sagàs‘Single Sandvitxos’

Xapata Sagàs: 10 €

Si et consideres un ‘bocater pro’ i no has anat encara aSagàs, hauries de resetejar el teu ego. Aquest restaurant va serpioner del bocata gurmeti, tot i que ara la competició està molt més freqüentada que abans, continua sent sant i senya en la matèria. Embotits i vegetals arriben al local sense mitjancers, directes de les terres de Sagàs a les estovalles.

Juga amb grans clàssics, com l’increïble bun de cansalada viada, però el bocata etern, el de fulla perenne, ésel de la casa, una bèstia negra en pa de xapata que se t’enganxarà a la cara com un àlien. Talls de tocineta, tàperes, figues, ruca, formatge fresc, olivada i vinagreta de carquinyolis ballen junts en una coreografia que faria suar Beyoncé: el ‘Single ladies’ dels bocates barcelonins. Pla de Palau, 13.


6. Acero Street Flavors

Acero Street FlavorsLa llei del carrer 

Galta: 9,50 €

Aquesta bocateria perduda a l’intestí gruixut del Born s’ha guanyat a pols unareputació irreprotxableen això d’ajuntar pa amb coses. Acero enganxa amb els seus bocates del món en mode‘food truck’ estàtic, fets amb canalleria i atreviment. Hi ha peces molt cèlebres, com el de calamars amb pico de gallo o del de pollastre trufat, i una nova adquisició que trepitja fort per convertir-se en un nou clàssic de la casa. És el bocata de galta, amb pa de baguet de qualitat, parmesà, puré de bolets, amanida trocadero i galta de vedella al vi negre cuinada a baixa temperatura, treballada, untuosa i amb ganes d’escapar-se de l’abraçada del pa. Remata l’assumpte amb les potentíssimesbraves i les aletes de pollastre, i no t’oblidis del col·liri: llagrimota garantida. Espaseria, 10. 


7. Barra Alta

Barra AltaLlamàntols de l’alba

llamàntol i ‘roast pork’: 4,60 €

Sota la muntanya de tapes amb lleus aplics d’autor de la carta deBarra Alta, es troba sepultat un dels bocates més perillosos de Barcelona. Poques drogues han creat tants addictes en tan poc temps. Laploma de glaa la brasa amb chimichurri et fa esternudar el cervell de tant plaer (quin tros de producte) i lescroquetes d’escudella i foieet fan parlar llengües mortes, d’acord, però ni tan sols aquestes delicatessen poden competir amb el petitó que ens ocupa, un dels invents insígnia d’aquest magnífic restaurant. És el bocata dellamàntol a la romana, amb un vel de ‘roast pork’, allioli suau, salsa picant i un panet de brioix oblong que es devora en tres queixalades celestials. I aquest ‘blockbuster’ té un altre ‘twist’ final, al més pur estil M. Night Shyamalan... ¡La joietano arriba als cinc euros! ¿On és la càmera oculta? Laforja, 11. 


8. Entrepanes Díaz

Entrepanes DíazPosem que parlo de Madrid

Cocotxes: 9 €

Abans que bocateria, Entrepanes Díaz és un plec en l’espai-temps, una porta que et portarà alMadrid dels anys 60. Cambrers veterans amb uniforme i afaitada nuclear, atents i trempats a parts iguals; un bocata de calamars llegendari que en faria posar vermell un de la capital; atmosfera carregada i tendent a la gresca.

A Entrepanes Díaz et perds. Demanes algun dels seus magnífics ‘platillos’ i ho remates amb un dels millors bocates que es preparen a l’Eixample i voltants: el de cocotxes. Pur vici. Cocotxes de bacallà arrebossades, alga ‘wakame’, allioli suau i pa lleuger en format ‘hot dog’, amb crosta torradeta i molla nebulosa. Puc comptar els meus amics de veritat amb els dits de la mà de Bart Simpson; aquest bocata n’és un. Pau Claris, 189.


9. Gringa

GringaMillor que Los Pollos Hermanos

‘Bun’ de pollastre fregit: 8,40 €

He menjat tants bocates de pollastre fregit que em sortiran plomes a les natges i acabaré parlant com el gall Claudi. Dic això perquè de tots els que he endrapat, el bun que factura el restaurantGringa, una plataforma que aposta per una fusió de‘street food’ mexicana i de Los Angeles, és possiblement el més agradable i equilibrat que conec (amb permís deDoobopiLittle Fern).

Panet de brioix esponjós; una peça de pollastre fregit sucosíssima per dins i amb un arrebossat antològic; salsa chipotle per aquí; cheddar fos per allà; cogombrets i ‘coleslaw’ llombarda per rematar i... ‘voilà’. Et menjaràs fins i tot la broqueta de fusta que li claven al centre. Per cert, acompanya el bun amb la increïble michelada de la casa i et prometo que no tornaràs a llançar els diners a Los Pollos Hermanos. Lleialtat, 16. 


10. Carrot Café

Carrot CaféBocates i ‘cheescakes’

Murakami: 9,95 €

Té més varietats de pa artesà que Turris i Baluard juntes, i a la seva carta hi reposen alguns dels bocates més sonats del Poblenou. El depastrami amb ‘scamorza’ fumadatriomfa. Em recomanen encaridament el de calamars amb ceba al xup-xup. També el de bacallà, bolets i all negre. No obstant, em decanto per l’exemplar més barat de la secció gurmet, que tampoc ens ha tocat la Bonoloto. Es diuMuramaki i costa 9,95 €. Panet cruixent amb llavors de ‘wasabi’, dau de tonyina fresca a la planxa, maionesa de ‘wasabi’, enciam, cogombre, algues i perles de ‘yuzu’. És un mos fresc, potent i saludable que hauries de coronar amb el celebèrrim pastís de formatge de la casa: laGermandat Secreta del Cheesecake Barcelonésel reconeix com un dels millors de Barcelona. Tànger, 22. 


11. Gula Bar

Gula BarPecat original

Mollete de calamars: 4,20 €

Si entres aGula Bar, els veuràs solcar l’aire. Són com pilots d’ovnis, enlairant-se en posició d’atac des dels fogons per colonitzar les taules i aniquilar amb els seus llamps de salsa picant la llengües de la clientela. Els molletes de calamars a l’andalusa amb salsa sriracha, coco i panet al curri de Gula Bar són petites obres d’enginyeria, la referència obligada en una carta curulla de tapes roïnes que et fonen el cervell. Junt amb el biquini de cua de vaca a l’estil vietnamita (l’altre bocata gurmet insígnia de la casa), aquest mollete groguenc és tan addictiu i menut que segurament hauràs de demanar-ne dos, com si estiguessis menjant Petit Suisse. Petit gran bocata. Dr. Rizal, 20. 


12. Lomo Alto / Lomo Bajo

Lomo Alto / Lomo BajoTot sobre la meva carn

Notícies relacionades

Tàrtar roll de bou: 14 €

Si ets més carnívor que el xupacabres, aLomo Alto/ Lomo Bajot’esperen amb les mitjanes obertes. A Lomo Bajo mostren la seva cara més casual, combinen pans i carns, i facturen hamburgueses i pepitos gurmet de cine. Però l’església de la carn barcelonina i el seu diaca,Carles Tejedor, han preparat per a tu un dels millors bocates de l’univers conegut. Unapel·li porno comestible. És el ‘tàrtar roll’ de bou, i com el seu nom indica, conté una massa de carn de bou madurada i picada a mà; un material de tanta qualitat que podries fins i tot esnifar-te’l. La ceba i el cremós de rovell d’ou li afegeixen cruixent i gust de l’invent. Per cert, xaranga també per al pa anglès artesà, sotmès a la planxa i perfectament capacitat per contenir l’allau bovina. Mugiràs. Aragó, 283-285.