On Catalunya

TASSA A TASSA

Volta al món en 4 teteries

Benvingut, amant de la teïna. Converteix els teus amics 'cafemaníacs' en veritables fans de les infusions a qualsevol d'aquests salons de te de la ciutat que et proposem

zentauroepp47223898 tes190318115149

zentauroepp47223898 tes190318115149 / FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Anna Pérez

1. CAJ CHAI El Nepal i el Vietnam 

Tot i que segueixen la línia més tradicional i tenen tes de la Xina i el Japó, és una oportunitat per descobrir infusions de països menys coneguts, com arael Nepal i el Vietnam, una cosa que no trobaràs a gaires teteries de Barcelona. Comencem pel nom. “Es pronuncia ‘txai txai’, no ‘cajjj txai’”, explica AntonioMoreno, el propietari del saló de te, com fa l’Hermione Granger a ‘Harry Potter i la pedra filosofal’. “I seria una cosa així com te te”.

La seva estadaa Praga, anys enrere, li va servir d’inspiració per obrir aquest local en un dels carrers més petits del centre de Barcelona el 2004. “Volem ser una teteria per aamants del te”, aclareix. El concepte és molt senzill: ha creat un espai de pau i intimitat, amb llum tènue i música ambiental, una essència molt bohèmia. Tots els tes del local estan preparats com al seu lloc d’origen i amb la vaixella més tradicional del país.

És la meva obligació advertir-te: ni menjar, ni cafè, ni cervesa. “Només servim tes, purs i ecològics”, afirma. El local de davant serveix tant d’aparador per a les peces de ceràmica que pots adquirir i com d’espai per a lesexperiències que t’ofereixen(degustacions en grup o cerimònies del te, algunes de les quals acompanyades amb música en directe i per a les quals és obligatòria la inscripció prèvia a la seva pàgina web). Salomó Ben Adret, 12


2. MISS PERKINSAnglaterra

ferran nadeu

Quan creuis la porta de Miss Perkins, creuràs que ets a Anglaterra. L’olor, la decoració, els tes i el menjar que hi ha et traslladaran a un típic saló de te anglès. María Ángeles Perkins, de mare catalana i pare gal·lès, serà la responsable de la teva addicció als seus pastissos quan els tastis. “Quan vam venir a Barcelona no vam trobar cap saló de te, i a mi m’agrada molt, així que, quan vaig aconseguir estalviar, vaig obrir Miss Perkins, fa ja dos anys”, explica la María Ángeles. 

L’essència del local éspurament britànica, i es nota que la seva propietària posa tot el seu esforç al menjar i els tes que elabora. Quant a tes, procura tenir un assortiment bastant ampli. “Tirem més cap alstes negres, que és el que més es pren allà, i també tenim tes verds”, explica. “En canvi, d’‘oolongs’ i te blanc només en tenim una varietat”, afegeix.

Tots els pastissos que pots degustar a Miss Perkins estan fets per ella, i podràs elegir entre l’opcióvegana i la no vegana, cap porta ou i sempre utilitza llet vegetal. Són tots d’estil anglèsperò no et preocupis, la María Ángeles no hi llança tant sucre. A la seva carta també pots trobar sucs naturals, batuts i refrescos d’importació com araPink Soda i Coca-Cola de vainilla

Si vols viure una experiència més britànica encara, a Miss Perkins organitzenL’hora del tea partir de les 17.00 hores. S’ha de reservar amb temps (640 564 569) i costa10 euros per persona. “S’intenta fer com més britànic possible, amb entrepans de cogombres, ‘crumble’ (pastís amb fruites)... Tot amb aliments que es mengen allà», aclareix. Rambla del Brasil, 24


3. TETERE 

3. TETERELa Xina i el Japó

albert bertran

Aquí són experts ente pur. Aquesta teteria especialitzada en te xinès i japonès va obrir el 2005 com un negoci familiar en mans deJing Jing i Ambròs. Confia en tots dos quan et recomanin un te. Durant mes i mig mantenen tancada la teteria, ja que, una vegada a l’any, van a les plantacions de te dela Xina i el Japóper degustar els diferents tes.

Són tes purs, ni barrejats ni especiats. “Amb cada collita nova canvia la terra i canvia el fabricant, per això hi anem cada any a fer els tastos”, explica Jing Jing.  Ella s’encarregarà que visquis una experiènciad’allò més tradicional: prepara els tes davant de cada client, portant un carro amb el que cal de taula en taula. Aigua calenta, el te que hagis demanat, una tetera i una tassa és tot el que necessita. “La fulla del te es pot infusionar més d’una i dues vegades, així que sempre deixo a la taula la tetera amb aigua per si el client vol repetir”, aclareix Jing Jing. Si és la teva primera vegada amb el te, o almenys d’una forma tan tradicional, no et preocupis, no deixaran que moris de set. Sempre pots aprendre com ho fa Jing Jing. 

Aquí es beu amb la calma. Volen que connectis al màxim, però amb el te, no amb el mòbil, i per aixòno tenen wifi. Ni wifi,ni sucre. “Els tes ben preparats no necessiten sucre, per això aquí no en tenim”, afegeix entre rialles Jing Jing. Tal com anuncien a la pàgina web: “Un te, una experiència". Al fons del local, tenen un espai habilitat per dur a terme lescerimònies del teguiades per Jing Jing, que fa més de 10 anys que estudia aquesta disciplina. Requisits: inscripció prèvia i ser un grup reduït, 4 o 6 persones, per poder disfrutar de l’experiència al màxim. També fan cerimònies privades per a empreses. Saragossa, 113


4. SALTERIO Països àrabs

ferran nadeu

Que no t’enganyi la música que posen ni els mobles de segona mà. Viatja a l’Orient Mitjà  amb el menjar que ofereixen al Salterio i els seus tes àrabs. Als 90,Alberto Gangemi es va adonar que no trobava cap lloc on disfrutar d’un bon te pur a Barcelona. Per això, el 1992 va decidir obrir un saló de te sota el nom El mesón del peregrino. “La meva idea era oferir una cosa que m’hauria agradat trobar-me”, explica. El 1998 es va canviar el nom aSalterio, que és un instrument de corda. «És un homenatge a la música. Sempre hem tingut música de fons al local, hi volem crear un ambient càlid», explica.

Notícies relacionades

Al Salterio trobaràs tant tes com menjar. Compten amb una gran varietat de verds, tots orgànics, blancs, ‘oolongs’ i tes aromàtics, tots ecològics i frescos. Una cosa única que pots trobar aquí és elte àrab. “El fem molt bé, ja que tenim diverses persones del Marroc treballant al local des de fa anys”, assegura Gangemi.

Entre altres begudes,hi ha vins i cafè turc, fet al moment i de forma tradicional. Si necessites omplir l’estómac, pots fer-ho amb una de les seves especialitats: el sard, una espècie de pizza artesanal amb base de pa feta al moment. “Potser no és la millor combinació en una teteria, te i menjar, però és una manera de donar a la gent un menjar nostre”, aclareix.  Acomoda’t a una de les seves cadires, degusta algun dels seus tes mentre observes l’exposició permanent deRosanna Casanoque cobreix les parets de pedra del local, escolta la música... com a casa. Sant Domènec del Call, 4