On Catalunya

UN FESTIVAL QUE NI PINTAT

Cita amb el còmic d'autor

Aquesta serà la dotzena edició de la gran trobada sobre vinyetes i edició independents. El Graf 2019 torna a obrir les seves portes a la Fabra i Coats aquest dissabte i diumenge

zentauroepp47222478 graf190305133555

zentauroepp47222478 graf190305133555

2
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

Un gran mural de pissarra negra amb el logo del Graf dibuixat amb guix, al qual acompanyen cada vegada més traços desenraonats, fins a crear un bigarrat mosaic de guix multicolor. Aquesta gran paret dibuixada que presideix el ‘sancta sanctorum’ del Graf és ja per si sola una bona manera de retratar l’esperit d’aquestes jornades comiqueres. Des del 2013, aquesta trobada centrada en el còmic d’autor i l’edició independent, on es reuneixen petites i mitjanes editorials, col·lectius d’autoedició, artistes gràfics i fanzins, s’ha convertit en un desplegament fascinant de creativitat i comunió entre vinyetes.

Graf 2019

Fabra i Coats (Sant Adrià, 20)grafcomic.com 

Aquest dissabte, 9, i diumenge, 10, la Fabra i Coats es convertirà en un formiguer de gent, amb artistes firmant exemplars o arquejant-se sobre un paper per donar forma a algun ninot de fantasia, en una infinitat d’estands expositors ben carregadets de còmics i marxandatge.

Al Graf pots fer-te amb veritables meravelles del novè art, però també assistir a xerrades a micro obert, entrevistes dibuixades, tallers de tota mena, i fins i tot donar-ho tot en els concerts de la seva gran festa de dissabte a la nit, on a més se celebra la ja acostumada i divertidíssima cerimònia de lliurament dels Golden Globos Awards. També hi ha lloc per als més petits, perquè el miniGRAF és un no parar de tallers creatius. En la present edició, l’esplèndid programa del Graf s’ha modificat, suspenent totes les activitats del 8 de març per respectar la vaga feminista.

Ningú millor que Silvia Aymí, una dels set membres del Graf (juntament amb Borja Crespo, Iñaki Sanz, Mireia Pérez, Juan Luis Castro, Pedro Toro i Gerardo Vilches), per explicar-nos les motivacions d’aquesta associació sense ànim de lucre dedicada a la difusió i promoció del còmic d’autor i l’edició independent. “Creiem que el Graf és una oportunitat excel·lent per conèixer de primera mà tot el que s’està fent en el món dels fanzins. Es tracta d’un sector molt viu, ple d’artistes joves amb molt talent i ganes de fer coses noves. La presència d’editorials independents com Astiberri, La Cúpula i Fulgencio Pimentel, que recolzen l’esdeveniment portant els seus autors, permet entrar en contacte amb artistes consolidats. Tot es dona en un ambient molt lúdic i distès”.

'Podcasts’ de gènere fantàstic

Notícies relacionades

Des del seu naixement, el Graf s’ha guanyat el respecte de tothom, amb les seves edicions a Barcelona i a Madrid. “Des de la seva primera edició, el Graf ha anat creixent a poc a poc, de forma sostenible. A Barcelona ha sigut fonamental trobar un espai com la Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu”, afirma Aymí. Una mica d’espòiler: volem saber quines novetats presenta el Graf 2019. “Aquest any –afegeix–, oferirem dos podcasts en directe, a la sobretaula de dissabte, on es parlarà sobre còmic i gènere fantàstic”.

Entre els artistes convidats, hi trobem grans noms nacionals i internacionals, des de Miguel Noguera i Pablo Ríos fins al belga Brecht Evens, l’argentina María Luque, la francesa Anne Simon o aquest geni, també belga, anomenat Olivier Schrauwen. “Per al Graf, sempre ha sigut molt important tendir ponts amb l’escena independent d’altres països, és habitual que ens visitin editorials estrangeres. D’aquesta manera, aconseguim que es converteixi en un espai d’intercanvi i col·laboració encara més ric”. Doncs ja ho saps: es pot fer una trobada entorn del còmic on es prengui seriosament les vinyetes, i alhora es faci una mica l’indi, i sense necessitat que ningú vagi disfressat de Pokémon o de Spiderman.