On Catalunya

GALERIA

Chiquita Room, una casa per a l'art

Aquesta nova galeria i espai de creació a Sant Antoni acull múltiples projectes artístics

zentauroepp46780310 visitar190213123559

zentauroepp46780310 visitar190213123559 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Queralt

A peu de carrer i sense persiana. Chiquita Room (Villarroel, 25) és el projecte personal de l’artista Laura González, un centred’art i creació contemporània que desprèn calidesa i creativitat. “En l’art hi ha tant d’un mateix que és difícil separar”, afirma. Mai més ben dit. Fins al punt que Chiquita Room és, alhora, galeria, residència d’artistes, microeditorial de llibres d’artista, escola d’inspiració –com li agrada dir-n’hi a la seva impulsora– i, literalment, casa seva. ¿Sorprèn que tots aquests projectes hi càpiguen en poc més de 100 metres quadrats?

Chiquita Room

Villaroel, 25Telèfon: 619.387.316 Horaris: de dijous a dissabte, d’11.00 a 13.30 i de 16.30 a 20.00 hores. La resta de dies, amb cita prèvia

Mudable, diàfan i desbordant de creativitat, aquest espai inaugurat el passat mes de novembre al barri de Sant Antoni pro-met. Laura González, bilbaïna d’idees infinites i periodista de formació, ha estat vinculada al món de la comunicació i la cultura des dels seus inicis professionals. Va arribar a Barcelona el 2004 i, des d’aleshores, ha viscut al Gòtic, la Barceloneta, el passeig de Sant Joan i l’Eixample. Ara tocava un canvi.

“Tot va ser l’any passat: al gener vaig trobar el local que va inspirar el projecte; al maig vam començar les obres i, al novembre, vam inaugurar”, explica. Dit així sembla fàcil, però assegura que no ho és. El disseny minimalista, la disposició de l’espai i l’harmonia en la gamma de colors d’aquest enclavament transporten el visitantlluny del caos urbà. “Els veïns em diuen que s’alegren que no hagi obert un altre bar”. Chiquita Room s’afegeix a un tram de carrer en el qual abunden propostes interessants, com La Llama, la primera botiga d’humor del món (això afirmen els seus responsables), Free Time, paradís de les publicacions en paper, o Pappa Sven, un dels pocs restaurants suecs que podràs trobar a la ciutat.

Altres cartografies possibles de BCN

L’exposició inaugural del centre és ‘Barcelona Pla B (Una oportunitat cartogràfica)’, on una vintena d’artistes reflexionen i imaginen altres cartografies possibles a partir del mapa de l’Eixample redibuixat per l’artista francocatalà Juli Martí Casals i publicat per Quiquita Ediciones, microeditorial independent creada per González el 2013 que es dedica a la publicació de llibres d’artistes. "La idea sempre és la mateixa: saltar del paper". També en aquesta primera mostra de Chiquita Room. ‘¿Com seria una Barcelona sense el Pla Cerdà?’ Fins al pròxim 16 de febrer explora altres ciutats (im)posibles en aquest nou enclavament artístic.

Conviccions fermes

Notícies relacionades

A través d’exposicions, tallers, conferències i altres activitats, el centre proposa una programació basada en unaconcepció lliure de l’art. Alguns dels temes que es tractaran seran la transformació del mercat de Sant Antoni, els abusos sexuals en la infància (a través d’un projecte fotogràfic), els comportaments addictius en les persones o el tarot com a eina simbòlica i d’ús creatiu.

“He trobat el lloc on desenvolupar tots els meus projectes des de la interseccionalitat i la col·lectivitat, i el vull compartir”, assegura l’artista. Benvinguts, creadors. Això sí, benvinguts només aquells que comparteixin els valors humanistes, feministes i ecologistes del projecte i de la seva impulsora. ¡Llarga vida a Chiquita Room!