On Catalunya

RUTA MUSICAL

Les botigues de discos més vives de Barcelona

No hi ha res que convidi més a comprar música que sentir-la bategant tal com creues la porta d'un local. Aquestes botigues tenen una agenda nodrida de directes, xerrades i sessions de 'dj'

zentauroepp46007145 on discos181128124753

zentauroepp46007145 on discos181128124753

5
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

A les botigues de discos es treballa amb material sensible. El que passa és que, més enllà de l’amor per remoure calaixos de singles estranys i comprovar l’estat de cada solc, l’emoció es dispara quan, a més,pots reunir-t’hi amb amics i conèixer artistes mentre disfrutes en petit comitè d’una actuació en directe o una sessió de ‘dj’, i sents que estàs en un lloc viu, on passen coses.

1. El Genio Equivocado, la botiga

Benet Mercadé, 22

Hem de brindar molt i bé. Primer de tot perquè, contra tot pronòstic,ha nascut una botiga de discos. Però el que més ens emociona és que els seus responsables són dos personatges d’allò més lluïts i lúcids de la capital: Rafa i Joan, coneguts per ser la parella de discjòqueis Pin & Pon DJs i també els capos del segell El Genio Equivocado,casa de bandes tan addictiva com Las Ruinas i Les Sueques. A l’inventari d’aquesta coqueta botiga trobem discos nacionals i internacionals d’alt buquet, però també figures friquis, llibres de música i tota mena de ‘gadgets’ entranyables. Però el millor de tot és que, des que van obrir al setembre, la bona gent d’El Genio Equivocado  no ha parat d’organitzar saraus i vermuts musicals a la botiga, amb artistes com Invisible Harvey i Hans Laguna i ‘dj’ de confiança. Tal com vas entrant, saludes aquí i allà, la música batega, es respira bon rotllo, es consolida la família, i et posen un gotet de ratafia.


2. Ultra-Local Records

Pujades, 113

La militància d’Ultralocal Records és de les que commou. Raül Chamorro i Carme Baqués celebren ara sis anys del dia en què van ser tan atrevits per obrir una botiga de música al Poblenou profund. En aquest temps,han creat un reducte per a la música sagaç, sempre fidel a les seves premisses: donar sentit i veu a l’escena independent local. Qualsevol tarda de divendres o matí de dissabtet’hi pots trobar un directe genial. A més, fan un programa de ràdio en ‘streaming’ amb la parròquia de la botiga. Si féssim una pila amb els carretons de tota la gent del barri que ha tret el cap a la botiga atreta per la seva música, més les llaunes de paki que s’hi han begut, i els cigarros que s’hi han fumat a la porta,crearíem una nova i quimèrica raça urbana. 


3. BCstore

Montmany, 25

La cançó de Sham 69 deia: “«If the kids are united, they will never be divided” (si els nois estan units, res els dividirà mai). I aquest podria ser justamentel lema del segell barceloní BCore i de la seva extensió en forma de botiga i distribuïdora: mantenir-se units, tenir a prop la seva gent i no cedir mai davant dels temporals. Mentre destil·len les perles del seu catàleg punk, pop i multicolor de primera i segona mà, a la botiga de BCore s’encarreguen de reunir els amics entorn de sessions de ‘dj’ o directes a càrrec d’afables virtuosos comJoan Colomo, Opatov i Los Retrovisores.Qualsevol tarda aBCstore pot convertir-se fàcilment en un dia mític.


4. Discos Edison’s

Riera Baixa, 10

Hi ha botigues de discos amb història, i després hi ha Discos Edison’sque és un vòrtex còsmic de relats melòmans. Per començar, la joveElisabeth Clare va decidir rellevar a la botiga el veterà senyor Matías, que estava a punt de tancar després de 40 anys rere el taulell. Però a Edison’s els vincles creixen com les seves columnes infinites de discos. Fa un temps, Al Matthews, actor que va donar vida al sergent Apone a Aliens i presentador durant anys de programes de ràdio a la BBC i Capital Radio,va decidir deixar la seva col·lecció de discos en dipòsit a la botiga.El setembre passat del 2018, Matthews va morir, i tota la seva herència musical es va quedar a Barcelona. Des d’aleshores, a Edison’s li reten homenatge amb sessions de ‘dj’, projeccions dels seus films i jam session a la botiga, mentre gestionen tota la seva valuosíssima col·lecció de vinils,per fer arribar els guanys a la seva família.A més, la família d’Edison’s està superimplicadaen l’activisme ecològic i social del barri del Raval. Més no pot ser.


5. Surco

Travessera de Gràcia, 144

Tory Sparks en el concert d’homenatge a Michael Jackson a Surco / elisenda pons

Generacions i generacions s’han parat a l’aparador de la botiga de discos més antiga de Barcelona, anhelant un vell disc doble d’Elvis Presley o sorpresos amb els ítems de col·leccionista sobre Michael Jackson, que aquest any hauria fet 60 anys i rep tribut a la botiga. Amb una fidelitat romàntica a discografies oficials i no oficials, i fent de les seves estretes parets un espai càlid com pocs, Carlos García pare i fill mantenen viva la flama omplint Surco amb artistes del nivell de Núria Graham, els Mambo Jambo i Françoiz Breut.


6. Crokan’s Mutant Store

Aldana, 9

Una petita nota per a una botiga molt particular,acabada d’inaugurar al barri de Sant Antoni. Destapa el cava de benvinguda mentre et delectes amb la selecció d’instruments, ‘gadgets vintage’ i vinils selectes d’aquest diminut i atractiu espai mutant, amb actuacions de ‘dj’ en ‘streaming’ mundial i un xou exclusiu en potència. A més, Crokan’s Mutant Store és la porta d’entrada a les recuperades Galeries Olímpia, on també habiten Vinilarium i Rhythm Control Barcelona


7. Disc 100

Escorial, 33

Aquests clàssics de la melomania barceloninatenen un estoc tan desbordant, que la vida no els dona per muntar un acte setmanal.Però quan es decideixen a organitzar alguna trobada musical, s’arremanguen de debò. Qualsevol motiu és bo per escoltar música o parlar-ne, ja sigui el Record Store Day o la publicació d’una biografia del líder de The Byrds. Els herois del carrer de l’Escorial continuen deixant empremta a la ciutat. disco100.com


8. Discos Paradiso

Notícies relacionades

Ferlandina, 39

A la botiga de discos més 'cool' de la ciutat ningú parla. Tan sols se sent el flap, flap dels vinils passant, mentre capcots musicòlegs amb camisa de flors s’abstreuen amb els seus auriculars, fent ràpides ulladesa l’app de Discogsperquè no els ensarronin amb el preu de l’enèsima joia punxable d’electrònica, soul o r’n’b. Per sort, tot aquest hermètic ostracisme modern dona pas a un cert sentiment quan un ‘dj’ local obre les orelles del personal. discosparadiso.com —