On Catalunya

de botigues

Dolç i Taíno: fusió de sabors catalans i tropicals

En aquesta pastisseria artesana del Raval no es prendran malament que et quedis bavejant davant el seu aparador. Ja hi estan acostumats

taino

taino / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Queralt

El pa de pessic de pinya i maracujà, el pastís de formatge i fruita de la passió i les cassoletes de xocolata pura són algunes de les creacions que faran que et quedis bavejant davant de Dolç i Taíno (Lleó, 9), una pastisseria artesana del Raval que barreja les cultures catalana i dominicana oferint una fusió de sabors amb productes d’elaboració pròpia.

Que no et faci vergonya, aquí ja estan acostumats a veïns llaminers i a turistes curiosos que, després de passar dues o tres vegades per davant del local, es decideixen a entrar. “Des del taulell veig com se’ls fa la boca aigua”, assegura Vicky Encarnación, propietària de l’empresa.

L’interior de Dolç i Taíno. CARLOS MONTAÑÉS

És dominicana, té 34 anys i va arribar a Barcelona fa més d’una dècada per estudiar un màster en disseny d’interiors. Amb el temps, va canviar el disseny pel sucre i els pans de pessic. “Em vaig enamorar bojament de la pastisseria”, confessa Vicky, que es va apuntar a un dels cursos del’Escola d’Hostaleria Hofmann i, des d’aquell moment, no ha deixat d’aprendre i innovar.

AMB MARTÍN BERASATEGUI

Va estar fent pràctiques en diferents pastisseries de la ciutat, va marxar a França per perfeccionar la seva tècnica en un restaurant amb estrella Michelin i va tornar a Barcelona per encarregar-se de la rebosteria del restaurant Loidi, de Martín Berasategui. Després d’aquestes experiències d’alt voltatge, va decidir obrir el seu propi negoci: Dolç i Taíno, una pastisseria on el taulell, l’obrador i una única taula al centre són l’attrezzo per a un local de somni.

Dolç i Taíno

“Sempre m’havia agradat la cuina, però les postres em sortien molt malament”. Et semblarà mentida que ho digui, sobretot si has passat per davant d’aquesta pastisseria, on les masses, la crema, la melmelada i tot, absolutament tot, està elaborat amb les seves pròpies mans. A més, Vicky també treballa per encàrrec per a establiments i particulars a l’obrador del local, on es passa hores pastant la base i preparant la crema pastissera per elaborar els seus croissants de crema, que ja són famosos al barri.

BARREJA DE CULTURES

Dolç i taíno (‘taíno’ significa ‘bo’ en la llengua que parlaven els habitants precolombins del Carib coneguts com a taínos) resumeixen l’experiència que et trobaràs en aquest ensucrat racó. Tot i que fa falta afegir l’ingredient més important: el talent i l’amabilitat desbordant de Vicky, que només aconsegueix qui converteix la seva passió en la seva feina. “A part de la qualitat del producte, per a mi és important oferir un tracte pròxim i poder recomanar nous sabors al client”, afirma la impulsora de l’establiment, que reivindica la xarxa comercial del Raval i la seva aposta per l’artesania, com la que fa Kanay, taller de ceràmica que elabora els plats i les tasses que utilitza a la pastisseria.

Algunes de les delícies de Dolç i Taíno. CARLOS MONTAÑÉS

Notícies relacionades

¿Una recomanació per als més arriscats? “El pastís de te matxa.A més de ser deliciós, no porta farina ni llet; és ideal per a qui té algun tipus d’intolerància alimentària”. Aquest or verd, amb el permís de l’alvocat, és l’última moda a Barcelona, ja sigui en forma de matxa amb llet, de ‘frappé’ refrescant o com a guarnició per al croissant. ¿I per als més convencionals? “Val la pena provar la pastisseria amb el toc tropical que li aporta el mango, la guaiaba i el maracujà”, assegura Vicky, que suggereix un bescuit d’avellana i guaiaba o una galeta amb base de plàtan i coco.

Els qui (inexplicablement) no disfrutin amb el dolç poden prendre un deliciós cafè acompanyat d’unes galetetes salades d’elaboració pròpia mentre contemplen l’espectacle: identificaran amb facilitat els qui descobreixen Dolç i Taíno per primera vegada perquè es queden embadalits davant de l’acolorit aparador. ¡Benvinguts al tròpic!

Temes:

Botigues