Inicia sessió

Inicia sessió amb el teu compte dEl Periódico

He oblidat la contrasenya Política de privacitat

Si encara no ets usuari, Registrat

beu i juga

Billars: tac, guix i cervesa

Espanta supersticions i atreveix-te a provar sort als 13 millors locals amb taula de billar de la ciutat. Sí, 13: calla i tira

Albert Fernández

Billars: tac, guix i cervesa

DANNY CAMINAL

De vegades, la conversa s’esgota, fins i tot en un bar. En aquests moments, sempre va bé tenir a mà un tac i una mica de guix blau per fardar de trigonometria mentre trenques amb un espetec marmori aquesta constel·lació ordenada de boles llises i ratllades. Et desafio a fer una partida a alguns bars amb billar i carisma, o a provar el nivell de les teves caramboles en alguns vetustos clubs que encara roden per la ciutat.

1. Sotavent

Major de Sarrià, 61

Baixant pel carrer de vianants més bufó de Sarrià, entre col·legials d’uniforme i papis moderns, podem prendre una desviació al vici pur. Més enllà de les estretes escales de l’entrada, Sotavent s’obre a un món de possibilitats en els seus dos reservats amb billar americà. Una vegada comencen a rodar les boles allà baix, la ciutat nerviosa queda lluny i les úniques distraccions són els lluminosos de cervesa i les sinuositats de la seva barra de fusta. Si els cops amb paràbola no són el teu fort, també tenen carta de jocs, i els dijous munten bacanals de Trivial.


2. Club Billar Barcelona

Gran Via de les Corts Catalanes, 595

carlos montañes

Explica la llegenda que als soterranis del cine Club Coliseum encara se sent diàriament el so del tac contra les boles. Pocs ho veuen, però el Club Billar Barcelona segueix allà, resistint les onades del temps 90 anys després. Baixar les fosques escales que hi porten té cert alè de terror, especialment si no tanques del tot la seva rondinaire porta principal, que deixa a la teva esquena un timbre horripilant. A partir d’aquí, la sorpresa no cessa mentre contemplem infinites taules amb senyors aplicats a les seves caramboles, entre grades i marcadors, prestatgeries desbordades de trofeus i un poderós ambient anacrònic, rematat per una barra centenària que als anys 20 ja difonia classe.


3. Cafè Salambó

Torrijos, 51

elisenda pons

Al Salambó, tant et presenta un llibre Vila-Matas com fas una partideta al pis de dalt. Si vols anar d’intel·lectual-pesat, els pots clavar la llauna als col·legues sobre l’última de Lars von Trier que acabes de veure al Verdi. Però si el que et va és marcar actitud, millor puges les escales i engresques el personal a jugar-se-la en una de les dues taules de billar americà del segon pis. Les seves taules de color granat, acabes d’estrenar, travessades per la il·luminació ‘cozy’ del local, abdueixen fins i tot el més voluble.


4. Snooker

Roger de Llúria, 42

elisenda pons

Tot en aquest refinat local de l’Eixample val per a una ‘instagramada’: el gran mirall inclinat del saló a l’entrada, les butaques de pell que et faran sentir lord tot i que vagis en xandall, la barra digna de premi d’interiorisme, amb la seva cocteleria clàssica i hawaiana, o les vitrines il·luminades atapeïdes de licors predilectes. Però hem vingut a jugar, i a Snooker les abundants taules de billar són també de disseny exclusiu, així que aparta el got. Llàstima la música pesadeta de fons, que no acompanya bé tanta destresa en tensió. Per cert, ¿saps jugar a l’‘snooker’?


5. Billars Ars

Atenes, 27

En aquest auster temple del billar hi ha gent aferrada al seu tac des que Cobi va abaixar els braços. Billars Ars té tot el que necessita un addicte a la taula de joc, i poc més. Ningú mira els murals pintats amb galàxies de grafiti, i hi ha qui després de més de 20 anys ni tan sols s’ha adonat que hi ha un cap grotesc d’una antiga civilització adornant una fosca cantonada. Tot el que importa passa a les seves generoses 13 taules –6 de ‘pool’ de nou peus, cinc de set peus i dues de caramboles–, i tot el que es pensa cap en aquestes troneres.


6. Arena Bar

Carassa, 4

elisenda pons

Està molt bé saber que en algun dels carrerons amagats del Born podem trobar alguna cosa més que ambient distingit i cartes d’aquestes que fan bavejar els ‘foodies’. Quan entres a Arena, et trobes amb la primera de les seves dues taules de billar americà i, una vegada t’hi poses a jugar, t’adones que un seguici de gatets et saluda amb fantasia mentre juguen amb les seves pròpies boles a la paret. Al fons d’aquest peculiar local d’ambient afable i llumetes a to hi ha un altre billar, una mica més enclaustrat, amb un ventilador d’aspes projectant llargues ombres, com ambientant una partida d’alta volada.


7. El Otro

Travessera de Gràcia, 167

Sempre m’han inspirat molta tendresa els billars amb pal curt. Vaja, i el que no és tendresa. Si aquest pal curt és allà, és per alguna cosa: el lloc és estret, el tac xoca amb la paret al tirar. Tu també t’hi estàs posant, ¿veritat? En aquest bar cantoner de Gràcia, una vegada passes el galimaties-Gremlin de la barra, arribes a una habitació del fons on amb prou feines cap la taula de billar de troneres. Si saps controlar només una mica, podràs fer el clàssic moviment de fer-te lliscar per darrere del teu diletant contrincant i ensenyar-lo de prop a apuntar bé, allà, bé, així, mmhh. ;)


 8. L’Ovella Negra

Zamora, 78

ferran nadeu

Segur que ja no recordes les teves turques de l’època de la facultat, però t’asseguro que a L’Ovella es pot fer alguna cosa més que fer crits al del costat, relliscar per serradures i buidar-se litres per la gola. És cert que els futbolins li han anat menjant el terreny, però a la sala del fons, entre taules tosques, escales d’acer inoxidable, poly klins i gerres industrials, una única taula de billar americà aguanta el tipus i segueix allà plantada, com dient: soc llegenda.


9. Shamrock Irish Bar

Tallers, 72

Que síííí, que t’has comprat 200 vinils gloriosos buscant a les cubetes de totes les botigues de discos de Tallers, que et saps fins i tot la cançó que retruny des dels altaveus fregits d’aquest irlandès de mala mort, que vols cantar al màxim amb aquests anglesos quan surt el Liverpool a les pantalles del local... Però et dic que allà al fons hi ha una taula de billar esplèndida i que la resta m’és igual: posa un euro i demostra’m per què fa anys que portes aquesta maleïda bola vuit penjada del clauer, campió.


10. Club de billar Monforte

Sant Antoni Maria Claret, 373

A l’entrada d’aquest plàcid club de Sant Andreu hi ha diversos cartells amb horaris i normes, però per al meu gust en falta un: ‘Abstenir-se neòfits’. Monforte és el ‘sancta sanctorum’ d’unes quantes ànimes absolutament entregades a aquest esport de precisió anomenat billar francès. A mesura que ens endinsem en el seu ambient asèptic i tenaç, ens adonem que, més que un lenitiu ociós, per als d’aquí el billar és gairebé una forma de vida. Un senyor de camisa blau clar raspalla una taula al ritme de la dringadissa de les seves claus; un jugador amb canelleres anuncia el seu cop abans d’inclinar-se. Unes taules més enllà, un paio jove s’alleuja en solitari trencant una fila de boles vermelles. El planeta continua girant sense que ningú encerti la carambola que doni la volta als seus dies. 


11. Retruc

Gran Via de les Corts Catalanes, 399

De primeres, el lloc pot semblar lletjot, però sens dubte és el somni de tot adolescent analògic. A Retruc no importa l’ordre: el caos regna. Això és el que busquen els estudiants de multitud de centres pròxims a la plaça d’Espanya mentre col·loquen les boles al triangle, vacil·lant els seus compis a riallades. Xivarri assegurat en la seva mitja dotzena de taules de billar americà i anglès, sempre en marxa a la veu de “¡et toca!” mentre la cançó més vella de Dover retrona des de cada cantonada i els matussers del grup es conformen amb jugar al duro i oblidar-se a glops de l’acne.


12. Pool & Beer

Casp, 186

Una noia asseca els gots i una senyora gran et serveix la canya. A la pissarra presumeixen del típic assortiment d’ibèrics, al fons una tele vella posa fil musical des del canal VH1 i si no t’has parat a pensar en el que deia el neó groc del local, et podries quedar aquí. Però, espera: al fons d’aquest bar ‘normal’ hi ha dues taules de billar americà amples com sols amb les quals et pots jugar una hamburguesa completa amb algun de la colla. ¿Que no tinc ni idea de billar? ‘Hold my beer’.


13. Bar Billar HDP

Sant Joaquim, 35

Ni tan sols Google té clar els horaris d’aquest insòlit saló de billar plantat des de fa anys a Gràcia, i tampoc conec ningú que entengui del tot la seva peculiar manera de reservar taules i torns. Però si alguna cosa està clara és que HdP probablement continuï sent el millor lloc a Gràcia per jugar a billar, tant americà com francès. Ambient relaxat, material cuidadíssim, exposicions itinerants, zona de bar ideal: una bona tarda assegurada. Caldria ser un veritable HdP per no reconèixer-ho.