On Catalunya

Castanyes vs. carbasses

D'una banda, la tradició catalana del panellet, la castanya, el moniato i el recolliment. De l'altra, la disfressa d'oficinista zombi, la carbassa i l'explosió. I tu, en aquest manicomi, ¿de quin equip ets?

zentauroepp45613998 on halloween181029123427

zentauroepp45613998 on halloween181029123427

8
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Tots Sants

Tots SantsHalloween és un invent dels americans. En aquesta casa se celebra Tots Sants com s’ha fet tota la vida. Les tradicions no poden perdre’s i a Barcelona, tot i que no ho sembli, hi continua havent romàntics que l’1 de novembre s’inflen de castanyes, panellets, moniatos i moscatell, i acudeixen al cementiri a honrar els difunts. I si vols entrar en aquest selecte club, recorda: al nostre equip no hi ha truc ni tracte, només castanya i moniato.

1. Lluvia de pinyons

'Panellets' (BaltàLa Colmena i Bubó)

FRANCESC CASALS 

El panellet és a Tots Sants el que una Casera a un espanyol dels anys vuitanta: si no n’hi ha, ens n’anem. A Barcelonaabunden les pastisseries i flequesque broden aquest curiós dolç. En aquest terreny tan poblat, la fleca octogenària Baltà, a Sants, s’erigeix en un santuari de panellets: broden els clàssics i s’atreveixen amb sabors nous. A La Colmena t’assorteixen amb panellets acadèmics, executats a la perfecció, amb segle i mig d’experiència acumulada en cada boleta. I compte amb Bubó, són atrevits, moderns i genials; si ets el ‘cool’ de la família, compraràs els teus panellets aquí.  

Baltà. Carrer de Sants, 117-119

La Colmena. Plaça de l’Àngel, 12

Bubó. Caputxes, 10


2. La comunitat del moniato

Castanyades populars  (Centres cívics)

Els centres cívics de Barcelona s’estan encarregant de mantenir viva la tradició de la castanyada a Barcelona. Malgrat la puixança de Halloween, aquests espais no renuncien a celebrar una festa diametralment oposada a la de la disfressa de Freddy Krueger i el cubata amb vas de tub. La llista d’activitats familiars als barris de la ciutat per a aquestes dates d’octubre és interminable. Per exemple, a Horta-Guinardó, el centre cívic Casa Groga celebra una castanyada terrorífica per als petits. Ah, i el centre cívic Can Basté, de Nou Barris, organitza a la plaça del mateix nom una castanyada popular amb animació, música, màgia i jocs. Definitivament, dimecres ens veiem al carrer. 


3. La gran castanya

Cervesa de castanya Moritz (Sant Antoni, 39-41)

El 25 de setembre, la Fàbrica Moritzva celebrar un combat entre dues creacions del seu Beer Lab: laMoritz Castanya i laMoritz Carbassa, dues majestuoses birres pensades per a aquests dies de fullaraca i panellets. La vetllada va ser dura i finalment la variant de castanya va guanyar per molt poc la contesa. Doncs bé, ja pots gaudir d’aquesta magnífica beguda en tota la seva esplendor tardoral a Moritz, una altra bogeria d’un laboratori cerveser que sempre sorprèn amb idees brillants. I no te’n beguis més de dues, o la castanya te la donaràs tu a l’anar al lavabo.


4. La dieta del cucurutxo

Llocs de castanyes (Fabra i Puig, 264 / Rambla, 120 /Joan de Borbó, 1)

Castanyer a la plaça Universitat / Juan Camilo

Quedi aquest text com un homenatge a aquests treballadors que ens nodreixen de castanyes i moniatos rostits en ple carrer, escalfant-se només amb el fulgor de les brases. Els llocs de carrer de castanyes barceloninshaurien de ser patrimoni de la humanitat; adoro aquestes casetes desgavellades i l’aroma alimentària que exhalen. Entre els meus favorits, el de Fabra i Puig 264, perquè és llegendari; el de la Rambla, 120, la que en un altre temps era la castanyera del Sepu, perquè és una institució, i el de la Barceloneta (Joan de Borbó, 1), per jugar amb tanta dignitat a camp contrari.


5. D’aquí al cementiri 

Rutes per cementiris  (Cementiri del Poblenou. Av. Icària, s/n. Cementiri de Montjuïc. Carretera de la Mare de Déu de Port, 56)

Els difunts són els protagonistes. Si voleu passar una estona amb els que se’n van anar, el cementiri del Poblenou (foto) cada anyorganitza activitats per a Tots Sants. D’altra banda, diumenge, 28, Mexcat organitza una ruta matutina pel cementiri de Montjuïc, amb ofrena a l’exalcalde de Barcelona, el doctor Robert, nascut a Mèxic. Us ho passareu... de mort [semblo Matías Prats]. 


6. Ve de gust tardor

Menú de castanyada

Recepta de moniato amb mató del xef Sebastián Mazzola per a Bar Veraz / JORDI COTRINA

Arriba l’època de castanyes i moniatos i molts restaurants de Barcelona ajusten les cartes a les apetències tardorals. El restaurant de cuina catalanaEl Principal, per exemple, inclou plats tan desitjables com la sopa de bolets, carbassa i castanyes o el costellam de be amb moniato i rossinyols. Pau Arenós ens va descobrir fa poc el moniato rostit amb gastrique del Bar Veraz, antològic segons les seves paraules. I si hi ha sort, potser en el vegetariàRasoterra topes amb els seus meravellosos raviolis de castanya, ricotta, parmesà i nou moscada. ¡Ingereix tardor!

Bar Veraz. Francesc Cambó, 14

El Principal. Provença, 286-88

Rastoterra. Palau, 5


Halloween

HalloweenEts guai. Et criden “¡la castanyada!” a l’orella i continues fent la migdiada. ¿Globalització? ¿Americanització? '¿La sufisie qué è?'. Tu somies fer-la grossa, disfressar-te de zombi i omplir el teu Instagram de fotos terrorífiques. Ets de Halloween i amb molt orgull. Perquè un Big Mac és més bo que un panellet, algú ho havia de dir. I aquest algú ets tu. Acabes d’entrar a l’equip Carbasses.

1. La nit dels pendons vivents

Razzlloween El Dirty (Razzmatazz. Almogàvers, 122)

Per fi podràs prendre’t la festa sense por d’acabar la nit amb l’aspecte d’un zombi. De fet, millor si és així. A Razz han preparat la vetllada de Halloween més desitjable,si busques sang i sarau. Les cinc sales del local, cada una amb els seus DJ, seran temàtiques i estaran degudament decorades. No esperis minimal techno escandinau filtrat en una cafetera del segle XXIII, l’explosió pop s’imposarà en gairebé totes les sales. A més, només per veure el barri del Poblenou ple de zombis, vampirs i infermeres assassines a les sis del matí de dijous ja valdrà la pena.


2. Aquests morts estan molt vius

Zombie Crawl (City Hall. Rambla de Catalunya, 2-4)

Si ets un zombi real i estàs llegint això, no et pots perdre elZombie Crawl, una reunió en la qual podràs passejar-te amb el teu aspecte putrefacte sense que ningú truqui a la policia. La nit del 31 d’octubre, en City Hall, s’esperen un miler de morts vivents amb ganes de fer-la grossa. Hi haurà jocs, activitats i esdeveniments. I després, una passejada amb tota la família desmembrada per la Rambla fins a la discotecaBoulevard Culture Club, on ballaràs espasmòdicament fins que surti el sol o algú et dispari una perdigonada al cap. Vine sopat de casa: no se sap si hi haurà cervell humà al càtering.


3. Terror ‘light’

Halloween en família ('Pànic' i Poble Espanyol)

Per a un Halloween de perfil baix amb els nens, és necessari acudir alCentre Cívic Parc Sandaru, l’encarregat d’organitzar la divertides sessionsPànic al Parcper a famílies. Tallers, activitats, jocs i a les 20 hores... ¡túnel del terror! El Poble Espanyol(foto) també aposta pel terror ‘soft’, i aquest cap de setmana, els dies 27 i 28, organitza unHalloween per a famíliesamb gimcanes, túnels del terror, jocs i el que el divertit Satanàs disposi.


4. La caça de l’octubre taronja

Esculpir carbasses a Blacklab  (plaça de Pau Vila, 1)

Com a bon‘brewhouse’que és, Blacklab es fabrica la seva pròpia cervesa. Al mateix local hi té les instal·lacions que nodreixen els seus sortidors. Doncs bé, en aquest lloc se celebra una de les pedres angulars de Halloween, un divertidíssim concurs d’esculpir carbasses. És necessari inscriure’s i, per un preu simbòlic, ells et proporcionen la carbassa, cullera i ganivet. Pots portar els estris que vulguis i tens una hora per convertir aquesta bola inerta de color taronja en una aberració que commogui el jurat. Dues pintes de cervesa, motxilla i samarreta de regal si guanyes. ¿Birra gratis? Jo ja estaria entrenant.


5. A Cercs ningú sentirà els teus crits

Horrorland (Polígono Sant Jordi)

D'acord, està a una hora de la ciutat,però és el súmmum de l’acolloniment. Un parc temàtic gegantí a lacentral abandonada de Cercs, amb diferents escenaris de malson que són d’un realisme esborronador. Com Eurodisney però amb pertorbats i serres elèctriques en lloc de fades i varetes. Avís: els membres de la família que portin marcapassos que es quedin a casa.


6. Improvisa o mor

Impro Horror Show (Teatreneu. Terol, 26)

El públic proposa i els actors s’ho inventen, improvisen, treuen les entranyes artísticament a l’escenari. Aquest espectacle d’improvisació amb rerefons terrorífic podrà disfrutar-se la nit del 31 d’octubre alTeatreneu. No és la típica vetllada de Halloween, d’acord, però resulta difícil resistir-se a una ‘jam session’ de rialles i esgarrifances sense xarxa. ¿Potser hi ha alguna cosa més aterridora que improvisar?


7. Malson a Joaquín Costa street

La Cobra Bar (Joaquín Costa, 47)

Aquest tuguri viu instal·lat en el terror. Copa a copa A La Cobra tot remet a l’imaginari del costat fosc, sembla un somieig d’Edgar Allan Poe al mateix centre nerviós del Raval. Cranis, escarabats dissecats, fotografies inquietants, il·luminació lynchiana... Acolloneix, ¿oi? Doncs no tinguis cap por de la seva barra: bona selecció de cerveses i bona cocteleria. I si tens coratge, no dubtis a endinsar-te a la sala interior, amb un racó pertorbador recobert de radiografies reals... Tampoc n’hi ha per tant; millor això que un quadro d’Humberto Janeiro, dic jo.


8. Nit de por 

Curtmetratges de terror a l’Antic Teatre (Verdaguer i Callís, 12)

L’Antic Teatre és una institució cultural de Ciutat Vella. Dilluns, 29 d’octubre, perquè els carbassers es vagin preparant, aquest espai celebra elnovè festival de curtmetratges fantàstics i de terror.El millor exercici d’escalfament possible per a Halloween. La gent envia les seves obres i els curts seleccionats es projecten a partir de les 18 hores. També s’anuncien els guanyadors, els favorits del jurat i el públic, i tots dos s’emporten un merescut premi. Diuen que els dilluns són terrorífics, ¿oi? Doncs a Antic Teatre s’ho han pres al peu de la lletra.


9. ¡Traieu-me d’aquí!

Notícies relacionades

'Escape rooms' de terror d’Horror Box (passatge de Roure, 25) 

Jigsaw Escape Room, Ouija Escape Room, Catalèpsia... Només amb sentir els noms dels ‘escape rooms’ de Horrorbox ja notes una tremolor a l’esfínter. Això sí, celebres Halloween amb la família i et cobres tots els comentaris fora de lloc que els teus sogres et van dedicar en el sopar de Nadal mentre assaborien el seu sofriment.