On Catalunya

PER A AMANTS DE LA TERRA

9 compres alternatives per cuidar el medi ambient

¿Et preocupa el medi ambient però continues comprant fruita ecològica embolicada en una absurda quantitat de plàstic? No tens excuses, aquí tens una selecció de botigues on seràs, de veritat, el millor amic del planeta.

zentauroepp44935737 compras180927212703 / Gloria Solans

zentauroepp44935737 compras180927212703
zentauroepp44531253 barcelona 02 08 18  federic abre la puerta de su negocio  aq180927214614

/

8
Es llegeix en minuts
Grace Chávez

1. Plaer 100% ecològic

Amantis (Torrent de l’Olla, 145)

Quan es tracta de cuidar el medi ambient es parla de reciclatge, de no malgastar aigua, d’estalviar energia... Però ¿i el sexe? Amants amb consciència verda, esteu de sort. ¿I si us digués que només girant quatre vegades una maneta podeu aconseguir mitja hora d’agradables vibracions? Sí, és real. A Amantis tenen el primer consolador 100% ecològic. Es diu Earth Angel i està fet amb plàstic reciclable i no té ni bateries ni piles. El seu funcionament és similar a les llanternes amb dinamo, tot i que aquí disfrutaràs moltíssim més del resultat. A més, també tenen un consolador sostenible que es carrega mitjançant plaques solars.

Aquest particular ‘sex shop’ ha pensat fins i tot en els més exigents amb la cura del planeta: lubricants fets a base d’aigua  i altres components naturals en lloc de químics, cuir vegà tan aconseguit que no hi notaràs la diferència i condons sense caseïna, una proteïna provinent de la llet de les vaques i que s’inclou en la majoria de preservatius.

Dins del repertori de productes ecològics, Amantis té marca pròpia i les joies de la corona són els seus consoladors de vidre. Marta Molas, una de les responsables, explica que tot i que no ho sembli aquest material té els seus avantatges. “Pots escalfar-lo o refredar-lo, i així aconsegueixes sensacions que amb els consoladors de silicona és impossible. A més, pots experimentar amb el pes per aconseguir plaer”.

2. Cosmètica DIY

Mon Petit Pot ( Roc Boronat, 73)

Atelier Bio (Torrent de l’Olla, 174)

Farem un exercici de conscienciació. Agafa qualsevol crema que acostumis utilitzar, capgira-la i llegeix-ne l’etiqueta d’ingredients. ¡Quin horror! ¿Quants d’aquests components pots assegurar que no fan mal al medi ambient? 'Keep calm', cuidar-te i cuidar el medi ambient no estan disputats. Si no, que els hi diguin a les responsables de Mon Petit Pot i Atelier Bio, dos obradors de cosmètica natural on aprendràs a elaborar les teves pròpies potingues.

Tots els components que utilitzaràs són naturals i elles et guiaran perquè obtinguis un producte d'acord amb les teves necessitats després d’haver fet una anàlisi a la teva pell amb només un cop d’ull. Fins i tot pots escollir-ne l’olor. Més personalitzat, impossible.

3. Menjar de km 0 a domicili

Pachamama (St. Salvador, 155, baixos)

Antonio González només li fa falta una bici amb una caixa metàl·lica per recórrer mig Barcelona repartint cistelles amb fruites i verdures de proximitat procedents dels camps de la família Montmany, ubicats al Baix Llobregat. Gràcies al seu projecte Pachamama, es coneix la llista de carrers de gairebé tots els barris de la ciutat millor que ningú perquè són part de la seva zona de repartiment. “És al que pot arribar una sola persona”, afegeix l’Antonio amb modèstia, com si el territori fos petit.

Actualment hi ha 70 famílies que aposten pels productes que Pachamama els ofereix. Poden elegir entre dos tipus de cistelles (de terra o de llegums) amb fruita i verdura de temporada. Les del mes d’octubre inclouen carbassatomàquet maduralbergínia i raïm blanc, entre d’altres. El preu dependrà del tipus de cistella que escullis i de la freqüència amb què decideixis rebre-la. L’entrega setmanal oscil·la entre els 121 i els 150 euros i l’entrega quinzenal, entre 64 i 78 euros. També hi ha l’opció de recollir la comanda al magatzem.

4. Salva menjar des del mòbil 

“Dins de la indústria es tiren molts productes que encara són comestibles perquè estan a prop de la  data de caducitat o tenen algun tipus de tara”, denuncia Desiree Taboada, fundadora de Soy comida perfecta, un supermercat ‘online’ que recull menjar descartat. Et sortirà a un preu més barat i pots escollir l’entrega a domicili o recollir la comanda al carrer Consell de Cent, 217, de 8.30 a 19 h. D’altra banda, amb WeSaveEat sabràs quins negocis de la ciutat ofereixen menjar sobrant i si ets ràpid podràs caçar gangues tan bones com: cinc pastes (salades o dolces) més una peça de pa per tres euros.

5. We love ugly food

“Les persones boniques aprofiten les fruites i verdures lletges”, aquest és el lema d’Espigoladors, una organització que es dedica a recollir els aneguets lletjos de la fruita i verdura que queden enrere després de cada collita i els entrega a menjadors i entitats socials. Un 5% del que es recull va al seu obrador, situat al Prat del Llobregat, on persones en risc d’exclusió ho converteixen en conserves 100% naturals –com melmelades, patés i cremes artesanals–,  que es comercialitzen sota la marca Es Im-perfect i que es poden trobar en diversos establiments.

“La nostra meta és que, en un futur, Espigoladors deixi d’existir, perquè això voldrà dir que hem recuperat la cultura de l’aprofitament alimentari. De moment, és una utopia, però hi treballem no només amb la recollida de menjar, també amb tallers de cuina d’aprofitament,” explica Carles Guirado, tècnic de l’àrea de projectes de l’organització. Compten amb 300 voluntaris tan compromesos amb la causa que ni una potent tempesta els para. “Al febrer vam estar recollint enciams enmig de la pluja perquè ningú volia anar-se’n sense haver acabat la feina”, comenta Carles entre rialles.

6. Lluita contra el plàstic

Casa Gispert (Sobrerers, 23)

Casa Perris (Plaça Comercial, 2)

Jaime J. Renobell (Passeig de Picasso, 34) 

Yes Future (Viladomat, 66)

Abans era habitual anar a les botigues a granel amb pots de vidre per omplir-los amb algun tipus de gra. Ara entres a qualsevol supermercat i topes amb productes embolicats en una quantitat absurda de plàstic. No obstant, hi ha diversos locals que han sobreviscut a la invasió d’aquest material. El Born n’acull tres dels més antics. Creuar-ne les portes suposa fer un salt al passat. 

Casa Gispert conserva les mateixes prestatgeries i armaris de fusta que tenia el 1851. Fins i tot compten amb un forn de llenya que bé podria formar part d’una mostra de museu perquè té 167 anys i continua produint la fruita seca torrada que caracteritza aquesta botiga, que només utilitza bosses de paper. 

Casa Perris és un altre local emblemàtic on, per petició dels clients, utilitzen bosses de plàstic biodegradables fetes de canya de sucre. En canvi, a Jaime J. Renobell –un local que està en funcionament des del 1945– es veuen obligats a utilitzar bosses de plàstic, tot i que alguns dels clients hi van amb pots reciclats. “Són pocs i gairebé tots joves –comenta Jaime Renobell fill, encarregat d’aquesta empresa familiar.– La majoria prefereix la resistència del plàstic”.

A Sant Antoni hi trobem una innovadora contribució a la lluita contra el plàstic. Es tracta d’Yes Future, un supermercat que va néixer amb la inquietud d’eliminar els plàstics de les cistelles de la compra. Hi trobaràs alternatives a articles tan corrents com la pasta de dents –ve en pot de vidre amb una espàtula de bambú– i les palletes d’acer inoxidable.

7. El paradís del suro

Corkland (Carrer de València, 465)

A prop de la Sagrada Família s’ubica Corkland, una porta als boscos d’alzines sureres de Portugal, país que acull gairebé la meitat de la població mundial d’aquests arbres. Allà els experts ‘corticeiros’ extreuen l’escorça dels exemplars amb què després es fabricarà el teixit de suro. “És el treball agrícola més ben pagat, perquè és manual –l’única eina que utilitzen és la destral– i requereix molta precisió per no fer mal a l’arbre”, explica Ana María Martínez, propietària d’aquesta botiga en què trobaràs qualsevol complement fet de suro. Hi ha des de bosses, moneders i bijuteria fins a corbates de llacet, corbates i sabates. “Quan la gent pensa en suro s’imaginen el tap de les ampolles i creuen que és un material fràgil. No saben que pot tenir altres usos i que és igual de resistent que la pell però ecològic, lleuger, impermeable i rentable”, comenta mentre sosté un parell de sabates de dona que no hauries pensat mai que estan fetes d’aquest producte.

Es busca que tot el procés sigui tan respectuós com sigui possible amb la terra: la cura amb l’arbre durant l’extracció, els pigments naturals que s’utilitzen per pintar les làmines de suro i la tela amb què es forren les bosses. 

8. Mobles amb personalitat

L’Estoc (Almogàvers, 225)

L’Estoc tenen l’habilitat de transformar una porta vella o una simple bobina de cable elèctric en un bonic taulell o una tauleta de cafè. Sota el lema de consum responsable i creativitat seleccionen mobles i objectes en desús per donar-los una segona vida al seu taller, on treballen persones amb diversitat funcional. 

Si vols tenir a casa teva un moble autèntic, pots portar-lo a L’Estoc i ells s’encarregaran de tot, o bé pots assistir a algun dels seus tallers on aprendràs a fer-ho tu mateix. “Actualment hem reutilitzat més de 1.300 objectes. Com que el material que utilitzem és reciclat, cada moble és únic, per això tenen un número gravat”, explica Jordi Mayals, fundador del projecte.

9. Cabelleres ecològiques

Aquí y Ahora (Travessera de Gràcia, 264)

Notícies relacionades

Entrar a Aquí i Ahora suposa relaxar-se sí o sí. No hi ha cap més opció, una vegada t’embolica la música suau i l’olor de caqui, només voldràs tancar els ulls i deixar-te endur per la veu pausada de Federic Llansó i les seves mans màgiques. Aquesta no és una perruqueria corrent, no hi trobaràs cap químic que faci malbé el teu cos i el medi ambient.

Els productes que el Federic utilitza són 100% naturals i d’elaboració pròpia, per això es poden personalitzar. “Els components són de base aiurveda. És a dir: si no te’ls pots menjar, no els utilitzis al cos”, explica. A més, per cuidar el cabell i no malgastar energia, el Federic opta per utilitzar l’assecador a baixa potència per treure l’excés d’humitat i després acaba d’eixugar-te el cabell amb les mans. Et resultarà difícil quedar-te despert perquè la sensació és similar a un massatge capil·lar.

Temes:

Botigues