On Catalunya

21 llocs per redescobrir Barcelona com un guiri

La ciutat està plena de tresors que sembla que només aprecien els turistes, que fan milers de quilòmetres per visitar-los. No hi renunciïs per més tòpics que et semblin.

turistas

turistas / RICARD CUGAT

12
Es llegeix en minuts
Laia Zieger

Fa poc, un d’aquests articles virals que es comparteixen a les xarxes socials es titulava «Saps que ets de Barcelona si...». El més curiós no era l’encapçalament, sinó alguns dels condicionants associats: «1) No has anat mai a la Sagrada Família; 2) Mai t’acostes a la plaça Reial; 3) No et planteges passejar per la Rambla, perquè, quin horror, no es pot ni caminar». Mentre els turistes ens envegen per tenir aquests llocs, els barcelonins més aviat en reneguem culpant la marabunta de guiris. Coneixem poc els nostres principals atractius. ¿I si ens dediquéssim a turistejar durant unes hores per descobrir la ciutat? Per ser un guiri més, aquest és el pla. 

1. DISFRUTA D’UNA JORNADA FAMILIAR AL PARK GÜELL 

(accessos pel carrer de Larrard, la carretera del Carmel, 23, i el passatge de Sant Josep de la Muntanya)

«Crec que el vaig visitar una vegada amb l’escola», és una resposta bastant habitual quan es pregunta a un barceloní pel Park Güell. Aquest esplèndid monument a l’aire lliure de Gaudí, que atrau masses de gent, permet fer un agradable passeig i observar creacions del famós arquitecte com ara l’Escalinata del Drac, el Teatre Grec, la Sala Hipòstila, el Portal de la Bugadera i els Jardins d’Àustria, entre d’altres. I un dels avantatges que tenen els barcelonins és que la visita pot ser gratuïta si s’hi apunten a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. Un bon pla en família. 

2. COMPLETAR UN 'ROAD TRIP’ AL BUS TURÍSTIC 

(consulteu parades)

RICARD CUGAT

Et desafiem a anomenar un sol conegut que hagi fet la proesa de pujar –i explicar-ho– al famós Bus Turístic que recorre la ciutat. Aquell del qual tots els habitants se solen fotre quan els seus passatgers saluden amb la mà, com si estiguessin en un safari. Doncs és una manera divertida de fer el guiri amb amics o en família i matar dos ocells d’un tret un sol dia. Perquè aquest bus et portarà còmodament assegut d’un monument a l’altre sense haver de canviar de metro, caminar ni gastar un dineral amb un taxi o en aparcament. Perfecte, doncs, per descobrir en unes hores més del que segur que hauràs visitat en tota la teva vida com a barceloní. Hi ha tres rutes disponibles, l’únic que has de fer és escollir-ne una. 

3. PASSAR UNA VETLLADA FLAMENCA AL TABLAO DE LA CARMEN 

(dins del poble espanyol –avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, 13–)

ÁLVARO MONGE

Això que a Barcelona no hi ha toros ni flamenc no és del tot cert. La ciutat compta amb més d’un ‘tablao’ on ‘bailaores’ i ‘cantaores’ es prodiguen contínuament per donar resposta a una demanda altíssima per part dels visitants àvids d’una bona dosi de folklore ‘made in Spain’. Una experiència cultural interessant per a qui vulgui vibrar durant unes hores amb aquesta combinació de ‘taconeos’ imponents i cordes de guitarra i veus colpidores. I per viure aquesta experiència de manera encara més completa, aneu al Poble Espanyol, aquest hotspot guiri per excel·lència que foragita els autòctons quan senten el seu nom. Després d’un passeig per diversos carrers d’estil andalús, arribareu al Tablao de Carmen, hi fareu una copa i unes tapes al pati interior i començarà el xou. Es pot convertir en un pla ‘underground’ per a les tardes de cap de setmana. I t’obrirà la ment a un altre art. 

4. SENTIR-SE CULER AL MUSEU DEL BARÇA 

(Carrer d’Arístides Maillol)

ALBERT BERTRAN

La popularitat del Barça és tremenda dins i fora de les nostres fronteres. Prova d’això és que el museu del club culer sempre apareix en la classificació dels tres llocs més visitats de la ciutat. Si ets fan de l’equip blaugrana o vols descobrir la seva història, una tarda de visita en aquesta institució t’anirà de primera. Aniràs de copes però no beuràs ni gota. 

5. DESCOBRIR I REDESCOBRIR GAUDÍ A LA SAGRADA FAMÍLIA 

Màxim exponent d’Antoni Gaudí, aquest temple concentra cues quilomètriques potser perquè figura en tots els reportatges que parlen dels «llocs més bonics del món que s’han de visitar abans de morir». Pujar a les torres i entrar a la basílica és una autèntica experiència religiosa que, gràcies als acolorits vitralls i les immenses columnes, sol deixar bocabadat els visitants, siguin d’aquí o d’allà. I ja que estem amb Gaudí, la Pedrera, la Casa Milà, la Colònia Güell i l’acabada de renovar Casa Vicens haurien de ser de visita obligatòria, ja que han contribuït a l’encant i a la projecció internacional de la ciutat. 

6. ATRACAR-SE DE MODERNISME A L’HOSPITAL DE SANT PAU 

Barcelona compta amb el recinte modernista més gran del món, l’Hospital de Sant Pau. Mitologia religiosa present en els detalls de la construcció, rajoles acolorides, pati atapeït de plantes mediterrànies, llums, motllures i sostres de línies orgàniques i inspirades en la naturalesa...No és necessari viatjar a l’altra punta del món per quedar-se enlluernat amb aquest afartament d’art

7. DINAR O SOPAR AL RESTAURANT ELS 4 GATS

(Carrer de Montsió, 3)

Obert el 1897 com una rèplica del famós cabaret parisenc Le Chat Noir, aquest local del Gòtic era fa anys lloc de trobada d’intel·lectuals, escriptors, pintors i bohemis en general. Al voltant de les seves taules van compartir tertúlia Pablo Picasso, Santiago Rusiñol, Ramon Casas...Avui és un establiment que conserva la seva essència tradicional quant a decorat però amb una carta que, si bé té una gran influència mediterrània, també inclou tocs de fusió amb les cuines internacionals. 

8. ANAR A LA RECERCA DE LA HISTÒRIA ALS BÚNQUERS DEL CARMEL 

JOSEP GARCIA

Una de les millors vistes que no només permeten apreciar la densitat urbana des de dalt, sinó també la diversitat de cada barri. Ideal per entendre com s’ha anat conformant la capital catalana absorbint el que al seu dia van ser pobles, cadascun amb la seva pròpia personalitat i distribució arquitectònica. També és d’interès històric, ja que es tracta d’un vestigi de la guerra civil que potser t’animarà a aprofundir en el que va passar en aquella contesa, visitant, per exemple, els refugis del Poble Sec i de Gràcia. 

9. RECÓRRER L’AVINGUDA DEL TIBIDABO

«En els anys que van seguir la publicació de L’ombra del vent es va notar un pic de visites a la zona per part de barcelonins», recorda la Maria, que treballa en una fleca de la zona. Buscaven el palauet Aldaya (al número 32), que va inspirar un escenari recurrent a l’obra de Carlos Ruiz Zafón. Però, com passa amb les modes, l’aura del supervendes es va esfumar gairebé tan ràpid com va arribar i el barri va deixar de ser lloc de pelegrinatge dels fans de la novel·la. ¡Quina pena! Perquè l’avinguda del Tibidabo ofereix un agradable passeig on apreciar els vestigis de l’època daurada de principis del segle passat, amb mansions privades que combinen estils modernista, neogòtic, medievalista, neocolonial i noucentista. Dalt de l’avinguda hi ha la plaça del doctor Andreu, on trobem restaurants amb agradables terrasses i bars amb impressionants miradors que els estrangers coneixen i aprecien més que els locals. Ideal per a un vermut dominical.

10. FER UN TOMB PER LA RAMBLA 

ALBERT BERTRAN

Amb aquesta artèria de la ciutat no hi ha mitges tintes. Mentre la meitat dels locals l’odia, l’altra meitat l’adora i li ret un culte nostàlgic: tots tenim al cap aquests clixés d’època en els quals senyors i senyores felices i lluint les seves millors gales complien amb elegància i fervor el passeig dominical per aquesta avinguda, només interromput per una parada per berenar xurros i un suís a la granja La Pallaresa del carrer de Petritxol. Quins temps aquells, sí. Però, ¿per què no ens podem marcar un revival?

11. PRENDRE UN CAFÈ A LA TERRASSA DEL ZURIC 

(Plaça de Catalunya, 1-4)

RICARD CUGAT 

La terrassa del Zurich ha sigut el punt de trobada de diverses generacions de barcelonins, tot i que avui dia cap s’aventura a seure a la seva terrassa. I això que és àmplia i ofereix unes vistes privilegiades d’aquest lloc on conflueixen la plaça de Catalunya, la Rambla i el carrer de Pelai. No hi ha millor mirador arran de terra per conèixer la fauna cosmopolita de la ciutat. 

12. FER UNA IMMERSIÓ ARTÍSTICA AL MUSEU PICASSO

(Carrer de Montcada, 15-23)

De tota l’oferta artística de Barcelona –i és molta–, el Museu Picasso guanya per golejada amb més d’un milió de visitants el 2017. Aquesta institució compta amb interessantíssimes exposicions efímeres dedicades als corrents que va explorar el mestre malagueny, a l’empremta que va deixar en altres artistes i a col·leccions privades temàtiques de la seva obra. Però també destaca per comptar amb nombroses peces dels seus primers anys, que demostren el seu enorme i molt precoç talent (vegeu, per exemple, el quadro La primera comunión, pintat quan tenia només 15 anys). Un museu que qualsevol hauria de visitar almenys una vegada a la vida.  

13. BANYAR-SE A LES PISCINES MUNICIPALS DE MONTJUÏC

 (Avinguda de Miramar, 31)

¿Recordes aquelles impressionants imatges de salts de trampolí amb Barcelona de fons immortalitzades durant els Jocs Olímpics del 1992? Doncs aquest lloc mític per als fanàtics de l’esport continua obert. Cada any hi podeu anar al juliol i a l’agost. ¡No us podeu perdre l’oportunitat de fer una capbussada amb aquestes vistes a la ciutat!

14. VEURE, OLORAR I TOCAR EL REBOST A LA BOQUERIA

(La Rambla, 91)

ELISENDA PONS

Quan viatgem a Tòquio, posem rumb a Tsukiji, la llotja de peix, i a Estocolm no ens perdem Östermalms. Al seu torn, els ‘foodies’ del món envegen el nostre magnífic mercat de La Boqueria mentre nosaltres en reneguem només perquè està ple de guiris. I, no obstant, no hi ha millor lloc on anar si ets gurmet i vols trobar la millor matèria primera, sigui de km 0 o d’algun país exòtic. Perquè a La Boqueria s’hi pot trobar absolutament de tot. Sí, també un lloc d’insectes comestibles. 

15. REMULLAR-SE A LA PLATJA DE LA BARCELONETA 

DANNY CAMINAL

Ja sabem que, entre els venedors improvisats de cervesa i refrescos de cola, els cambrers que t’arrossegarien al seu local, els carteristes i la multitud internacional, costa trobar algun atractiu a les platges de la Barceloneta. I, no obstant, caldria valorar més el luxe de comptar amb el mar i la sorra on estendre la tovallola a unes parades de metro de casa. Potser la millor hora sigui de bon matí o al sortir de la feina. Per posar punt final a aquest moment, dirigeix els teus passos rumb a les terrasses sota l’Hotel W, on disfrutar d’un còctel contemplant el capvespre sobre el Mediterrani. Si ho fan els turistes, per alguna cosa deu ser.

16. ENDINSAR-SE (I PRENDRE UNA COPA) AL BOSC DE LES FADES

(Passatge de La Blanca, 7)

PERE BATLLE

El Bosc de les Fades és aquest lloc que tots els barcelonins coneixen però que poquíssims han trepitjat. I amb un decorat digne de pel·lícula de fantasia, que emula un preciós i frondós bosc encantat amb cascades i sorolls d’animals silvestres inclosos. Mereix dedicar-hi una vetllada. Per exemple, ¿per sorprendre en una cita romàntica?

17. SOBREVOLAR LA CIUTAT AMB EL TELEFÈRIC DE MONTJUÏC 

(avinguda Miramar, 30)

Si vols fer turisme per la ciutat, un viatge en telefèric és gairebé obligatori. Ofereix unes vistes esplèndides de l’‘skyline’ de Barcelona i des del mar et portarà al cim de la muntanya de Montjuïc. Un bon pla que els més petits de la família disfrutaran al màxim.

18. TOCAR LA CLOSCA DE LA TORTUGA DE LA CATEDRAL

(carrer de Santa Llúcia, 1)

Segurament hauràs passat milions de vegades davant d’aquest mític lloc del Gòtic on s’amaga una diminuta tortuga de pedra. I no te n’hauràs ni adonat. La trobaràs a la bústia de la Casa de l’Ardiaca, que és al costat de la catedral i que a començaments del segle XX va allotjar el Col·legi d’Advocats. Va ser llavors quan l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner va idear aquesta peculiar obra de pedra on l’animal aquàtic conviu amb orenetes i heura. Es diu que mentre la planta simbolitzen els embolics burocràtics, les orenetes fan referència a la justícia i la llibertat, i la tortuga... a la lentitud de la justícia. Un discurs que, pel que sembla, no va fer gaire gràcia al gremi en l’època. L’escàndol va ser oblidat amb el pas del temps i avui ens quedem amb el fet que tocar la closca de la tortuga és garantia de bona sort. ¿Qui no la necessita?

19. BUSCAR L’OMBRA A L’UNIVERSITAT DE BARCELONA 

(Gran Via de les Corts Catalanes, 585)

El recinte central de la Universitat de Barcelona, en ple cor de la ciutat, amaga dos espais preciosos: el claustre i el jardí de Ferran Soldevila. Un petit oasi de tranquil·litat i frescor en plena efervescència urbana on perdre’s per llegir tranquil·lament o fer una pausa.

20. SORTIR DE FESTA PER LA PLAÇA REIAL 

¿Quant temps fa que no t’has parat a fer un cafè en una de les terrasses de la bonica plaça Reial? Un dels espais més amplis de l’estret Gòtic, que destaca per ser l’únic porticat de la ciutat, per les seves altíssimes palmeres i els seus edificis de color ocre. A més, aquesta plaça està envoltada de bars, restaurants i discoteques que animen una intensa vida nocturna.

21. VISITAR EL REAL MONESTIR DE SANTA MARIA DE PEDRALBES 

(Baixada del Monestir, 9)

Més enllà de no haver-lo visitat mai, molta gent de la ciutat no sap situar al mapa on es troba aquest monestir ni estimar el seu valor històric. Aquest conjunt de construccions d’estil gòtic català que ha acollit membres de la comunitat clarissa durant més de 700 anys destaca perquè permet al visitant endinsar-se en les diferents dependències d’aquesta orde i, sobretot, pel seu claustre, que vertebra l’espai i es considera el més gran del món. 

EL QUE HAURIES D’EVITAR SI VOLS TURISTEJAR AMB DIGNITAT 

Fer el guiri a la teva pròpia ciutat està bé, per què negar-ho. Ja sigui per l’orgull de veure les joies que tant agraden als estrangers o perquè resulta divertit interpretar el paper de turista al teu propi escenari. Però tampoc no et passis. Vet aquí quatre coses que hauries d’evitar per a turistejar amb dignitat a Barcelona. 

1. No adquireixis barrets mexicans ni samarretes falsificades del Barça en botigues de ‘souvenirs’ sospitoses. 

2. No entris a La Boqueria només per comprar un envàs de fruita pelada

Notícies relacionades

3. Evitar asseure’t en alguna terrassa de la Rambla a menjar paelles 'prefabricades’ que s’anuncien a tot cartell. 

4. I, sisplau dels sisplaus, no portis sandàlies amb mitjons!