més bo que el pa

12 entrepans immortals

La majoria d'aquests entrepans tenen més anys que Jordi Hurtado. Repel·leixen els 'foodies' i enamoren els parroquians. Un 'instint bàsic' entre pans

zentauroepp43487336 onbarcelona 25 05 2018 tema bocadillos  bocadillo de albondi180601182018

zentauroepp43487336 onbarcelona 25 05 2018 tema bocadillos bocadillo de albondi180601182018

8
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Tant entrepà d’autor acabarà ennuvolant-te la vista. Quan et van posar l’últim sandvitx amb brioix artesanal, pastrami ecològic, alga nori i salsa chipotle vas dir que ja n’hi havia prou de tanta tonteria. Afortunadament, a Barcelona encara hi ha focus de resistència on es venera l’entrepà espanyol de tota la vida. Entrepans d'abans que ens reconcilien amb la nostra infància i es queden per sempre enganxats a les parets de les nostres artèries. Les modes passen, però aquestes ‘bestioles’ no moriran mai (els que sí que moriran són els seus consumidors habituals, però això ja és una altra història).  


1. ESMORZAR RODÓ 

Bar Bodega Can Ros (Roger de Flor, 303)

Entrepà de mandonguilles

Les mandonguilles de la teva iaia per emportar. Les mandonguilles de la teva iaia empresonades en un entrepà, perquè te les puguis xutar a la parada del bus o a la cua del Phenomena. Can Ros fa olor d’esmorzar fort, gerres, cafè i caliquenyo (si es pogués fumar). Tots els seus entrepans juràssics poden salvar-te el matí, però han convertit el buldòzer de mandonguilles en un monument. Oblida’t dels entrepans de 'meatballs' que tant exciten els moderns. Barra de pa cruixent de classe obrera, envernissat interior de tomàquet i un conjunt de mandonguilles tallades per la meitat recorrent l’espina dorsal de l’entrepà, entollades en la seva pròpia salsa. És possible que mentre engoleixes aquesta massa de pa, carn i salsa t’entri una estranya sensació al cos: el seu nom científic és 'gustera'.   


2. LA ‘RUTA DEL BAKALAO’ 

Neme (Mercat de Collblanc)

Entrepà de bacallà amb pebrots 

DANNY CAMINAL

'Las Meninas'. 'La Gioconda'. L’entrepà de bacallà del Neme...Anem al Mercat del Collblanc, ens dirigim a una barra diminuta que sembla haver-se parat en el temps. És la millor entrepaneria de la zona, una catedral de colesterol armat. Aquí es ret culte al’entrepà de bacallà amb pebrots i allioli: és una monstruositat i la seva simple visió pot tornar-te boig. A Neme, el pa es torra lentament en una planxa mil·lenària fins que adquireix el cruixent adequat. El bacallà arrebossat és abundant, l’allioliet permetrà matar mosques amb l’alè i els pebrots aporten el redoblament de tambors. Necessitaràs córrer un parell de mitges maratons per expulsar-lo del teu organisme, però serà el més a prop que has estat del còlic en ta vida. 


3. PLATA O LLOM

El Quim de la Boqueria (Mercat de la Boqueria)

El Bocaquim

De 8 a 9 del matí segurament hi trobaràs lloc. Aprofita aquests minuts de tranquil·litat i deixa’t portar per la carta d’entrepans del que per mi és el millor restaurant dins de la Boqueria. Si has dinat al Quim, pots imaginar-te com són els entrepans. El Bocaquim, el meu favorit, és pur Peckinpah: pa de barra lleugerament treballat a la planxa, ou ferrat, ceba confitada, espàrrecs verds, imponents trossos d’un llom que sembla mantega i càmera 'slow motion' tota l’estona. Si te l’emportes al Sónar, estaràs ballant fins a les 9 del matí i més. 


4. MENJANT ESPINACS 

Dole Cafè (Carrer de Manuel de Falla, 16-18)

El Popeye 

DANNY CAMINAL

Des del 1974, el Café Dole fa eons que nodreix amb els seus entrepans treballadors i habitants de la zona alta de Barcelona. Aquesta cafeteria de barri, definida per una barra dels 70 en la qual sempre hi ha parroquians, et sedueix amb una col·lecció de truites fines com tapets, sexis, ideals per introduir en algun dels seus entrepans. L’exemplar de truita de xistorra amb formatge, per exemple, és una ‘mascletà’. Però el Dole és cèlebre per un invent que ningú ha sabut imitar a Barcelona. Es tracta del Popeye, una bestiola oliosa i aixafada a cop de planxa que conté pernil ibèric, formatge fos i, com bé indica el nom, un grapat d’espinacs. Cruix com un dimoni, traspua els sucs del pernil i la verdura premsada, et deixa els dits com llimacs i exigeix una culminació a la vella usança: vinga aquest cigaló matiner, que per a alguna cosa tenen el millor gra de Sarrià.


5. EL BIQUINI DE LA TEVA ÀVIA 

Granja Viader (Xuclà, 6)

El biquini

En l’era del biquini d’autor 'healthy cool' 2.0, s’agraeixen trampes temporals com la Granja Viader, un negoci amb més de 100 anys que ha fet de la nostàlgia un art. Aquí preparen el biquini d’abans més autèntic de Barcelona, un bitllet directe als dies en què el iaio et portava a berenar. No busquis floritures: pa de motllo ben planxat –que no aixafat–, quantitat justa de talls de pernil dolç de qualitat i una bona capa de formatge fos. El preparen des de fa incomptables anys i no l’han canviat mai. Ah, ¡i també tenen un biquini 'retro' de foie-gras! Només falta que posin música de Parchís, diantre. 


6. LA CATEDRAL DE L’ENTREPÀ

Bodega Montferry (Violant d’Hongria, 105)

Entrepà del dia

No li donis més voltes, que siguin ells els qui decideixin. A la meravellosa Bodega Montferry fa molt temps que aposten per l’entrepà en majúscules, sense mitges tintes, sense quinoa, sense pastrami: en-tre-pà. Els seus exemplars del dia són com les cançons dels Beatles: et duren dos minuts. Cada dia inventen una cosa nova, però sempre amb embotits còsmics, pa cruixent i quantitats generoses: de bull negre amb nous i formatge blau; de brandada de bacallà amb pebrots del piquillo; de xistorra amb patates i formatge... ¿Algun metge a la sala?


7. QUINS OUS 

Bar Cervantes (Cervantes, 7)

Entrepà de truita amb formatge 

FERRAN SENDRA 

Si no fos per aquest negoci de tradició familiar, els habitants del parc temàtic anteriorment conegut com a Barri Gòtic haurien d’alimentar-se de tacos i kebabs. Aquí es preparen entrepans paquidèrmics amb pa clàssic, productes de qualitat i amor en la confecció; unes ‘bestioles’ que entren pels ulls i exhalen una aroma confortablement casolana. Qualsevol entrepà del Cervantes és una festa, però hi ha un exemplar apoteòsic: el de truita amb formatge. La truita es cuina al seu punt, amb la consistència i esponjositat adequades per no escampar-se. El formatge, fos a la mateixa paella, li confereix a l’invent una untuositat escandalosa. El pa amb prou feines pot contenir tanta luxúria, però el molt tossut ho aconsegueix. Prem-lo, mossega'l i gemega com Meg Ryan a 'Quan en Harry va trobar la Sally'.


8. DIRECTE AL TEU COR 

Gelida (Diputació, 133)

Entrepà de fricandó

XAVIER GONZÁLEZ

Si en el primer Indiana Jones, en lloc de l’Arca de l’Aliança haguessin posat l’entrepà de fricandó del Gelida (data de naixement: 1947), la pel·lícula hauria tingut moltíssim més sentit. Quina maleïda relíquia. Agafes el fricandó de la casa, que és meravellós com tot bon barceloní sap, i l’introdueixes a mitja barra de pa. Així, a pèl. Amb el seu suc. 'Instint bàsic' entrepaner. Poc es pot dir d’una cosa tan senzilla i tan èpica, tan sols que el millor és endrapar-lo amb un desfibril·lador a la mà, per si de cas. 


9. JO VULL ANAR A LA PLANXA, PERQUÈ EM TOQUI EL SOL

Agullers (Agullers, 8)

Entrepà de bacó i formatge 

El carrer d’Agullers resisteix en un Born que cada vegada fa més olor de bronzejador barat i sangria. Aquest restaurant familiar té el sa costum d’orinar-se en les noves tendències; el seu repel·lent per a 'foodies' funciona a base de cuina catalana de mercat de tota la vida, elaborada amb una matèria primera de qualitat i amb una planxa mil·lenària que podria ser allà des d’abans que el meteorit va aniquilar els dinosaures. En aquesta planxa es treballa el pa dels entrepans fins que es torna lleuger i cruixent. El pa va agafant l’inequívoc sabor de la planxa, mentre uns talls de bacó fins i rosats intensifiquen el seu cromatisme greixós també al caliu del metall. El formatge es fon sobre la cansalada i incrementa la untuositat d’un entrepà que crepita i acomiada un hipnòtic perfum de planxament d’abans quan l’estrenys. Si no vas poder dormir amb el documental de 'Salvados' sobre la indústria càrnia i l’únic verro que pots veure és en Porky, no et preocupis: els entrepans amb les truites de la casa aconseguiran dinamitar amb la mateixa eficàcia la feliç operació biquini.


10. SACSÒNIA A LES CANÀRIES 

Bágoa (plaça del Doctor Letamendi, 24)

Entrepà de pernil canari 

FERRAN NADEU

Els meus coneixements de pernil són limitats, i no puc assegurar que la droga més cèlebre de Bágoa sigui pernil canari al 100%. L’únic que sé és que si Bágoa fos Coldplay, el pernil enfornat de la casa seria Chris Martin. Aquesta sucosa carn, que molts devoren directament del plat i que tant recorda el braó de porc, és la protagonista del’entrepà estrella de la casa. La combinació de pa amb tomàquet –cruixent, manejable– i sucosíssims trossos de porc t’esclata a la boca com una deflagració de Peta Zetas porcins. És un dels entrepans més senzills i més famosos de Barcelona. Per cert, Bágoa, en gallec, significa ‘llàgrima’; ara ja saps per què li han posat aquest nom.


11. SALSITXES DELS NOSTRES PARES 

Frankfurt Sant Jaume (plaça de Sant Jaume, 2)

Entrepà de frankfurt

FERRAN NADEU 

Al Frankfurt Sant Jaume, conceptes com 'pa de massa mare' i 'salsitxa ecològica de porc feliç' sonen com a 'riffs' de black metal en una vetlla. Aquest racó claustrofòbic s’ha especialitzat en el frankfurt català i l’entrepà de planxa de tota la vida. Salsitxes, botifarres, hamburgueses... Tot cuinat en una planxa amb més anys que la piràmide de Kheops, en un espai tan petit que hauràs de desencaixar-te la pelvis per cabre-hi. El seu frankfurt clàssic és una tradició per a molts barcelonins, un entrepà que activa la memòria. Perquè aquest és el frankfurt al qual anaven els teus avis quan anaven a ballar sardanes a la plaça de Sant Jaume, el local on es van conèixer els teus pares, el lloc que, potser, va precedir la teva concepció. Diables, aquesta planxa no és història de Barcelona, és història de la teva vida


12. ¡VISCA XAPATA! 

Quimet d’Horta (Plaça d’Eivissa, 10)

Xapata de truita 

Notícies relacionades

Remenen les xapates com cartes... I quines xapates. Tenen un catàleg d’entrepans més extens que el d’Ikea. S’han especialitzat en els de truita i compten amb més de 30 varietats... És com posar-se a Netflix, no saps quin triar. Però tant és: truita de botifarra negra i formatge, de rocafort, de sobrassada, d’anxoves... Li podrien posar Lacasitos a la feliç truita i la xapata seria bona igualment. Els millors entrepans d’Horta. 


BIQUINIS MODERNETS

T’agrada ‘Mortadel·lo i Filemó’, però de tant en tant et ve de gust llegir novel·les gràfiques d’autor. ¿Per què no ha de passar el mateix amb els entrepans? Si un dia t’aixeques amb el paladar finolis, atenció als biquinis 'pop art' que proposa Mont Bar (Diputació, 220) i Mostassa (Mallorca, 194). En el primer, escoltaràs la ‘Cavalcada de les valquíries’ quan et toqui pagar, però endraparàs un ‘delikatessen’ còsmic: biquini de gambetes i peus de porc (foto). En el segon, engoliràs un biquini verd amb pesto, mozzarella, guacamole i espinacs que et proporcionarà bronzejat de Hulk. 

Temes:

Alimentació