On Catalunya

SOC A BERLÍN

Una ciutat alternativa dintre de Berlín

Holzmarkt25 és un projecte cultural amb aires de protesta que demostra que una gran ciutat pot créixer sense vendre la seva ànima

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cau el vespre a Berlín. El sol comença a ­amagar el cap i els seus reflexos tenyeixen de daurat el riu Spree. A la riba oriental, la mateixa bretxa traumàtica que fa poc més de 26 anys partia la capital alemanya en dos blocs antagònics és ara un punt d’unió de gent diversa de tot el món que celebra la cultura com a inspiració. Holzmarkt25  és un projecte únic i peculiar, una espècie de poblet alternatiu dins de Berlín, on cada racó sembla l’entrada a un món nou.

Construït a base de fustes i materials reciclats o de segona mà, als 12.000 metres quadrats d’aquest microcosmos berlinès hi conviuen un tea­tre, una sala de cine i de concerts, un circ d’acrobàcies, mercats, infermeries, bars i ­restaurants, un coworking, una perruqueria i fins i tot una guarderia on deixar els nens mentre els pares van de festa a ­Kater Blau, un dels clubs més prestigiosos de ­Berlín annex a les ­seves instal·lacions. Una ciutat paral·lela i autosuficient, sense barreres, on els comerços ­col·laboren i s’ajuden entre si.

ALTERNATIVA I PROTESTA SOCIAL

Holzmarkt25 representa també un oasi enmig del caos berlinès, una metròpolis alternativa amagada entre blocs de fusta i vegetació que creix en paral·lel a un paisatge urbà cada vegada més consumit per les grues i el totxo, símbol de la galopant especulació urbanística i gentrificació de la ciutat. I és que lluny del que pugui semblar a ulls del turista, aquest és un projecte amb gran implicació social.

Notícies relacionades

Fill del Berlín hippy, transgressor i reivindicatiu, Holzmarkt25 es va alçar originalment com a alternativa a la incursió del mercat capitalista que estava convertint el centre en una zona de luxe. En aquest mateix terreny abans hi havia el Bar25, un dels clubs electrònics més mítics i decadents de la poderosa escena nocturna berlinesa, però el 2010 va tancar les portes perquè els promotors hi volien cons­truir una zona residencial. Els veïns van protestar i, després d’acords entre les parts i amb la classe política, un col·lectiu encapçalat pels antics caps del Bar25 van rellançar ­Holzmarkt25.

Ara, a mig camí entre els cada vegada més elititzats barris de ­Friedrichshain, ­Kreuzberg i Mitte, aquest projecte pretén ser un espai d’acord amb l’escena alternativa berlinesa, un racó net amb el medi am­bient i just en el pla social que crida a abraçar la música electrònica, l’art i l’amor lliure. ­Holzmarkt25 prova que naturalesa, cultura i economia poden anar de la mà i que una gran ciutat pot créixer sense vendre’s l’ànima. ­

Temes:

Estic a Alemanya