On Catalunya

De tapes

Quatre dies per menjar-se la Rambla

Reconciliar-se amb el carrer més envaït de la ciutat és possible del 8 a l'11 de juny amb el paladar com a mediador. El reclam: 50 tapes d'alguns dels millors restaurants

On Barcelona: Quatre dies per menjar-se la Rambla / MONTSERRAT COMESAÑA

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El primer prejudici a superar serà baixar a la Rambla, l'artèria urbana que simbolitza com cap la invasió turística de Barcelona i a la qual molts ciutadans van agafar al·lèrgia fa temps. El segon, la possibilitat de fer cua davant algun xiringuito. Però amb el primer mos i el paladar com a mediador (sense fronteres) es produirà l'acostament. I amb un parell de tapes més i un trago, la previsible reconciliació. Perquè des de fa tres anys el Tast a la Rambla està cridat a recordar-li al barceloní que la Rambla existeix, que a poc a poc va enriquint la seva oferta comercial, afronta un pla de millora del seu espai públic i, excessos a banda, durant aquests quatre dies es converteix en festival gastronòmic per trencar barreres.

'Agnolotti' amb tòfona negra del restaurant Cecconi’s.

És clar que algun guiri esmolarà els ullals, però sorprèn la notable presència autòctona edició rere edició, amb 600.000 comensals l'any passat. El Tast que organitzen l'Associació de Veïns i Comerciants de La Rambla i Grup Gsr és una mena d'orgia de queixalades que només s'atura quan ho dicten l'estómac o la butxaca. Rere els taulells hi ha mig centenar de propostes a càrrec de restaurants, bars i pastisseries de la ciutat, entre els quals s'alineen estrelles Michelin.

Curri de pollastre del restaurant Tandoor.

Les regles del joc són fàcils: cada tapa o platillo costa quatre euros, mentre que les cerveses i els refrescos en valen dos, i les copes de vi, tres i mig. Els tiquets es compren a la taquilla o als estands dels patrocinadors. Ara comença el dilema: què posar-se a la boca, des de la truita oberta amb pa amb tomàquet, llonganissa i botifarra esparracada  que firma Nandu Jubany (Petit Comitè) a l’arròs del Delta amb ortigues de mar i maionesa d’alga de Fran López (Xerta Restaurant), passant pel brioix salat de xipirons fregits amb ceba caramel·litzada de Rafa Zafra (Estimar) o el ceviche de peix de llotja i gelat nitro tropical de Jon Giraldo i Jaime Lieberman (Spoonik).

Canelons trufats del restaurant Amaya.

Tots aquests microcosmos de sabor es despatxaran a la zona Cuina d’Autor, on la consigna és l’ús de tècniques contemporànies. També hi estaran representats els restaurants  ArumeBAO BAOCaelisFOgOKak-KoyKao Dim SumMano RotaDon GiovanniOriaGaigVia Veneto i Yakumanka.

REPERTORI DE PLATILLOS

A l’àrea Tapes i Platillos l’horitzó també incitarà a salivar. Formaran en fila petites joies d’establiments especialitzats en la minidosi: del mollete de sobrassada de pop de  Bobo Pulpín al gustós caneló trufat del restaurant Amaya o la por­chetta del Sagàs

Trinxat d'estiu amb maionesa de kimchio del restaurant Rasoterra.

Una ocasió també per descobrir el matrimoni que formen gambes, cua de toro al vi negre i toc de gingebre del nou  Quillo (Born) o la bombeta d’ànec del Berguedà i tòfona d’Osona d'El Chigre 1769Bar RiBitxarracuCecconi’sEl Mercader del EixampleLa Bodegueta del BornOfis-sifóRasoterra Bistrot Vegetarià i Santa Burg tanquen el 'team'. 

'Cheescake' de la pastisseria Canal.

Els irreductibles de la cuina tradi­cional tenen on triar: des de la cua de toro amb Parmentier del ressuscitat Casa Leopoldo al gaspatxo fumat amb moixama de tonyina de Marea Alta o el mollete ibèric de Dos Pebrots. Repertori de sabors poderosos on es remenaran també les cassoles de la Fonda EspañaGrupo Nomo, La Cuina del Moja, MediamangaNikkei 103Òpera SamfainaOaxacaMonvínicSemproniana i Tandoor.

'Taco' al pastor del restaurant Oxaca.

A aquestes altures no importa que s’estigui ben tip, perquè a l’altre costat esperen els gofrés de te matcha amb espuma de crema catalana de Christian Escribà, el cacau amb gelat de xocolata i yuzu d’Oriol Balaguer i les altres temptacions de Bubó BarcelonaEspaisucre EssenceBaixasCanal y Ochiai. Com a guinda, la ciutat convidada és Buenos Aires, i el sabor importat, l’empanada argentina de carn i l’entrecot amb espuma de moniato de 9 Reinas.

MÉS QUE TASTOS

Més enllà del que es cogui literalment a peu de carrer, aquest any també hi haurà un programa de degustació al Taller Tast Arts Santa Mònica,  a càrrec de diverses firmes patrocinadores. Un altre punt hiperactiu serà l’Escenari Gastronòmic by Estrella Damm, on els xefs donaran ànima als seus productes. 

Ostra en escabetx tebi amb bolet de card i suc d'ànec del restaurant Caelis. 

Ada Parellada promet diversió amb les verdures, Albert Raurich jugarà amb sabors medievals i contemporanis, Carles Gaig sorprendrà amb llegums, Ever Cubilla ensenyarà mil i una  formes de fer pop, Fran López farà receptes del Delta de l’Ebre, Pere Monje viatjarà per 50 anys de la gastronomia catalana, Oriol Balaguer crearà la seva màgia amb la xocolata... entre altres.

Bunyol cremós de bacallà i guisat de manetes del restaurant Fonda España. 

Notícies relacionades

Un itinerari paral·lel al dels estands instal·lats a la Rambla l’oferiran els 12 restaurants participants a la Ruta de Tapes i Vermut preparada per Cinzano.  Aquí és el client qui visita els establiments per clavar queixalada a una tapa maridada amb vermut de recepta personal (tot per quatre euros i mig). Un jurat avaluarà els millors i durant tot el Tast es podrà degustar el vermut guanyador a l’estand de la marca. El prometedor periple inclou el  Bar Pinotxo, el 128 Rambla Restaurant (del Sehrs Rivoli), Casa GuinartEl Bosc de les FadesFonda EspañaGatsLuziaMarea BajaPalau MojaAmayaMoka i Tapa&Àpat.

Nasu Dengaku de mar i muntanya (albergínia a la graella amb salsa de miso) del restaurant Kak-Koy.

El festival culinari (de 12.00 a 22.00 ­hores dijous i diumenge, i fins a les 00.00 divendres i dissabte) també vol connectar amb el barri i amb la professió, amb la ­participació de 20 persones del  Casal dels Infants  i 45 alumnes de l’escola d’hos­taleria CETT

Temes:

Gastronomia