On Catalunya

cine

Schoenaerts: més que un cognom estrany

Matthias Schoenaerts (premi per a qui endevini com es pronuncia) treballa sense parar des del 2011: 22 pel·lícules en 8 anys. Amb l'estrena d''Enemigos íntimos', repassem els seus papers més destacats

enemigos-intimos

enemigos-intimos

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Matthias Schoenaerts es va fer conèixer interpretant homes hipervirils i dotats d’un sex appeal animal que el van portar a ser batejat com “el Marlon Brando belga”. També se’l va descriure com una versió més tonta de Ryan Gosling, i a Hollywood es van afanyar a oferir-li l’or i el moro. No obstant, malgrat alguna incursió en el cine americà, ell va preferir continuar treballant a les ordres d’alguns dels directors europeus més interessants de l’actualitat.

Enemigos íntimos

D’una d’aquestes col·laboracions és producte ‘Enemigos íntimos’, el ‘thriller’ policial a bord del qual arriba avui a la cartellera. Dirigida pel francès David Oelhoffen, la pel·lícula narra la història de dos homes que de nens van créixer junts al mateix gueto parisenc i a qui l’edat adulta els va situar en costats oposats de la llei.

En el film, mentre el seu personatge es veu implicat en tirotejos en ple carrer, carregats de bosses de cocaïna i fuetejats per dilemes morals, Schoenaerts exhibeix la mateixa barreja de duresa i vulnerabilitat que ha convertit en marca de la casa a través d’interpretacions com les que repassem a continuació. 

1. Bullhead (2011)

La pel·lícula que el va donar a conèixer. Va augmentar 30 quilos de pur múscul per ficar-se a la pell d’un ramader addicte als esteroides que es veu involucrat amb la màfia bovina. El resultat va ser un personatge amb el cos d’un monstre i el cor d’un nen incapaç d’entendre el que separa els humans dels animals. 


2. De óxido y hueso (2012)

Va tornar a donar vida a una fera que desitja ser domesticada en aquesta versió sòrdida de ‘La bella i la bèstia’, protagonitzada per un esbirro que es trenca la cara en baralles clandestines i una noia (Marion Cotillard) que va perdre les cames al ser atacada per una orca. Junts, els dos éssers danyats proven de renéixer al món. 


3. Cegados por el sol (2015)

Atrapat en una illa aparentment paradisíaca, el seu personatge aguanta com pot la seva nòvia, que és massa dona per a ell; al volcànic exnòvio d’aquesta (Ralph Fiennes), que amenaça de convertir-lo en cornut, i a la filla d’aquest (Dakota Johnson), que se'l vol endur a l’hort. És lògic que exploti.


4. Kursk (2018)

Matthias Schoenaerts va ocupar el centre del repartiment coral d’aquesta recreació del desastre del submarí nuclear Kursk, que el 2000 va provocar la mort de 118 mariners russos. El seu personatge, l’oficial Mikhail Kalekov, malgasta ràbia i tristesa mentre brega amb l’arribada cada vegada més inevitable de la mort i comprèn que, en el futur, el seu fill ni tan sols el recordarà.

Notícies relacionades

 


5. Gorrión rojo (2018)

En aquest ‘thriller’ ambientat en plena guerra freda, va encarnar un malvat buròcrata soviètic que coacciona la seva neboda (Jennifer Lawrence) perquè entri a formar part del Servei Secret. I el que sembla un acte de nepotisme resulta ser molt més mesquí a mesura que la jove descobreix que la feina implica ser víctima de tortures i violacions. 

Temes:

Cine