On Catalunya

CINE

'UglyDolls' i sis pel·lícules més sobre joguines

Arriba 'UglyDolls: Extraordinariamente feos', basada en una línia de ninots popular durant la dècada passada. Repassem altres films inspirats en entreteniments infantils

zentauroepp47892218 cine190429132953

zentauroepp47892218 cine190429132953 / null

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Si existeix un subgènere cinematogràfic sense el qual el món podria viure perfectament, aquest és el de les pel·lícules basades en ninots, jocs de tauler i altres articles disponibles al Toys “R” Us. Al cap i a la fi, fins i tot les línies de joguines dotades de més consistent estructura narrativa han sigut dissenyades per oferir una experiència immersiva: es tracta que els jugadors creïn la història, que utilitzin la seva imaginació per suplir la falta de substància dramàtica. Per això, és inevitable que, tret d’honroses excepcions, aquests productes fílmics funcionin com llarguíssims anuncis publicitaris, o com cíniques estratègies per vendre el mateix producte en diferents formats. Això, per descomptat, no ha impedit que Hollywood els continuï produint.

UglyDolls: Extraordinariamente feos

Animació Xina / Canadà / EUA 2019 Direcció: Kelly Asbury

L’últim es diu ‘UglyDolls: Extraordinariamente feos’, i està basat en tota una extensa gamma de peluixos que van disfrutar de gran èxit durant la dècada passada. La formaven bestioles que eren rematadament lletges i que, precisament per això, pretenien recordar als nens que l’important no és ser perfecte, sinó tenir personalitat, o alguna cosa així. La seva estrena és una bona excusa per repassar algunes de les pel·lícules més destacables nascudes originalment a les lleixes de les botigues de joguines.

1. Transformers (2007-...)

Malgrat que les figures d’acció en què es basa oferien una trama argumental sòlida –la lluita entre el bé i el mal, entre els Autobots i els Decepticons–, la saga de sis ‘blockbusters’ creada per Michael Bay és terrible. Se li ha de reconèixer, això sí, que captura l’atractiu bàsic de les joguines: robots que es converteixen en automòbils, i viceversa.


2. Cluedo (1985)

La seva intriga argumental es va basar enterament en el cèlebre joc de tauler homònim: personatges variats queden atrapats a una inquietant mansió, i han de descobrir no només qui d’ells va matar el senyor Cadavery, sinó també com i on. Als EUA es van estrenar tres versions del film, cada una amb el seu propi final.


3. Masters del Universo (1987)

Per competir contra el marxandatge de La guerra de les galàxies, el 1982 Mattel va crear uns ninots d’acció i fantasia al centre del qual se situava un heroi amb músculs d’acer i pentinat impossible anomenat He-Man. Durant un temps, van vendre més que Barbie. La pel·lícula basada en ells era tan dolenta que es va convertir en obra de culte.


4. Battleship (2012)

Llançat el 1967, el joc de tauler comercialitzat a Espanya amb el nom deHundir la flota era una versió sofisticada dels barquets, aquell passatemps per al qual només feien falta paper i boli. Basant-s’hi, aquest film va oferir una història d’invasió alienígena trufada d’al·lusions més aviat risibles al seu model.


5. G. I. Joe (2009)

Notícies relacionades

Com la saga Transformers, aquesta pel·lícula i la seva seqüela van arribar precedides d’una mitològica robusta: creats per Hasbro el 1964, les joguines relataven la batalla entre l’equip d’elit G.I. Joe i una organització anomenada Cobra. Ni la presència d’actors carismàtics com Channing Tatum i Dwayne Johnson les van salvar del desastre.


6. La LEGO película (2014)

Ideat el 1932 per un fuster danès, la joguina basada en blocs de plàstic que es combinen de formes infinites proporciona possibilitats narratives incomptables. Phil Lord i Chris Miller van utilitzar aquest avantatge per fer una comèdia intel·ligent, hilarant i molt inventiva. Igual es pot dir de –gairebé totes– les seves seqüeles i ‘spin-offs’.

Temes:

Cine