On Catalunya

CINE

Set pel·lícules amb cementiris terrorífics. ¿QUI VA DIR DESCANS ETERN?

Fa anys que les pel·lícules de terror demostren que els cementiris estan lluny de ser el lloc en què els morts descansaran en pau. En repassem algunes coincidint amb l'estrena de 'Cementerio de animales'

zentauroepp47474376 cine190403105229

zentauroepp47474376 cine190403105229

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Entre les més de 70 adaptacions a la pantalla de què ha sigut objecte –fins ara– l’obra literària de Stephen King, potser no n’hi hagi més d’una dotzena que valguin realment la pena; i, entre els fans del mestre del terror, molts consideren que ‘Cementiri vivent’ (1989) sens dubte mereix estar en aquest grup selecte.

Cementerio de animales

Terror EUA, 2019 Repartiment: Jason Clarke, Amy Seimetz, John Lithgow, Jeté Laurence Direcció: Kevin Kölsch i Dennis Widmyer

No obstant, això no ha impedit que ara, 30 anys després, arribi als cines una nova versió cinematogràfica de la novel·la que no presenta grans canvis argumentals respecte a la pel·lícula que la va precedir: una família s’instal·la en una casa propera a un cementiri d’animals i també a un antic cementiri indi. La llegenda explica que els que hi siguin enterrats tornaran a la vida, i la prole tindrà l’ocasió de comprovar què hi ha de cert en això.

L’estrena de ‘Cementerio de animales’ és una bona excusa per repassar algunes de les més cèlebres pel·lícules l’acció de les quals transcorre totalment o parcialment entre creus i làpides. 

1. La nit dels morts vivents (1968)

L’‘opera prima’ de George A. Romero és potser el film de zombis més influent. Gràcies a ella –en concret a la seva primera seqüència, en què dos germans són atacats en un fossar per un senyor emprenyat que sembla un sensesostre i resulta ser un no-mort–, els cementiris són un escenari essencial del cine de terror.


2. Poltergeist (1982)

Sota la idíl·lica casa suburbana de la família protagonista, els Freeling, hi ha les restes d’un cementiri indi. A l’hora d’edificar, el promotor immobiliari va treure les làpides però no es va prendre la molèstia de desenterrar els cadàvers. Víctima del cabreig dels esperits dels morts, mamà Freeling acaba lluitant al fang amb uns quants.


3. L’exèrcit de les tenebres (1992)

Mentre busca el Llibre dels Morts, l’heroi Ash (Bruce Campbell) es veurà atrapat al mig d’un cementiri medieval entre mans ossudes que li claven cops de puny, li burxen el nas amb les seves falanges i proven de treure-li els ulls. Posteriorment, s’haurà d’enfrontar a aquest esquadró d’esquelets malvats per evitar que despleguin la seva màgia negra.


4. La profecia (1976)

A més de la inquietant imatge del petit querubí Damienla personificació de l’Anticrist– dret davant una filera de creus blanques, inclou diverses escenes que transcorren entre les làpides. En una d’aquestes, com oblidar-la, un capellà s’interposa en la caiguda d’una vara de metall gegant i acaba empalat des del cap fins als peus.


5. Aquella casa al lado del cementerio (1981)

Notícies relacionades

Un investigador novaiorquès es trasllada amb la seva dona i el seu fill a un casalot de Nova Anglaterra, i allà descobrirà un secret terrible. El doctor Freudstein, que va ser el propietari del cementiri un segle enrere, ha estat amagat al soterrani, i allarga la seva vida apropiant-se dels òrgans dels visitants.


6. Plan 9 from outer space (1959)

Considerada la pitjor pel·lícula de la història, l’obra mestra d’Ed Woodexplica com els extraterrestres desperten els morts perquè ataquin la humanitat. En una escena memorable, una vampiressa zombi, un imitador de Bela Lugosi i un senyor molt gras acabat de sortir de sota terra caminen esquivant unes làpides fetes de cartró.

Temes:

Cine