On Catalunya

CINE

Van Gogh: geni i figura, i bogeria

En ocasió de l'estrena del 'biopic' 'Van Gogh, a las puertas de la eternidad', recordem altres pel·lícules que es van fer sobre el pintor

zentauroepp47066373 cine190227142154

zentauroepp47066373 cine190227142154

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Entre tots els directors en actiu, pot ser que no n’hi hagi cap altre de tan autoritzat per escometre un retrat cinematogràfic de Van Gogh que Julian Schnabel. Al cap i a la fi, amb més d’un grapat de pel·lícules en el seu historial, el novaiorquès té una prolífica carrera en el món de la pintura. Aquest divendres, Schnabel estrena el 'biopic' 'Van Gogh, a las puertas de la eternidad,' en el qual observa la progressiva esquerda psicològica de l’holandès durant els dos anys que va passar a Arles (França).

‘Van Gogh, a las puertas de la eternidad’

BiografiaFrança / EUA / Irlanda / Suïssa / Gran Bretanya, 2018Repartiment: Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac, Mads MikkelsenDirector: Julian Schnabel

Bona part del film ens el mostra immers en el seu procés de creació, i té sentit perquè els experts coincideixen que el geni de Van Gogh i la seva bogeria es retroalimentaven. ¿És necessari dedicar avui dia una pel·lícula a algú que fa temps va deixar de ser només un dels pintors més famosos del món per convertir-se en fenomen de consum de masses? Al cap i a la fi, ja n’hi ha d’altres sobre la seva figura –i fins i tot un episodi de 'Padre de familia' en el qual, a més de l’orella, el bo de Vincent es talla el penis. Mentre pensem la resposta, repassem les més importants

1. ‘Van Gogh, la passió de viure’ (1956)

"Soc en una gàbia de vergonya, dubtes i fracàs", exclama el pintor en aquest 'biopic' que retrata la seva vida com un acte de sacrifici i mortificació. Viu en condicions extremes, dormint sobre la palla com si fos un bou. Kirk Douglas, gairebé mai un intèrpret relaxat, emprèn el paper amb una fúria bíblica.


2. Los sueños de Akira Kurosawa (1990) 

La penúltima pel·lícula de Kurosawa inclou en el seu repartiment el Van Gogh més improbable. Tot just veure’l dibuixant pallers, malgrat que llueix una bena al voltant del cap i amb tint pèl-roig, queda clar que és Martin Scorsese. "¡Em sembla increïble!", exclama el pintor de sobte. A nosaltres també, Marty.


3. ‘Van Gogh’ (1991)

El més extraordinari d’aquesta versió de l’holandès és precisament la seva aparent grolleria. És un tipus raonable, meditabund, i preocupat pels problemes que causa aquí i allà; però també un home dotat de sentit de l’humor i perfectament capaç, quan la salut l’hi permet, de passar-ho bé.


4. ‘Vincent & Theo’ (1990)

Obre el pla per incloure en el retrat a Theodore van Gogh, el seu germà i recolzament inestimable. També excessiu en la pell del pintor, Tim Roth maneja la seva pipa de tabac amb l’agressivitat pròpia de Popeye. També beu aiguarràs, i estén pigment blau sobre el pa com si fos formatge Philadelphia.


5. ‘Loving Vincent’ (2017)

Notícies relacionades

Composta de més de 65.000 fotogrames pintats a mà, aquesta pel·lícula animada converteix les pintures de Van Gogh en obres en moviment. L’objectiu, pel que sembla, és dotar-les de vida. I, per tant, es pot preguntar: ¿és que els gira-sols i els camps de blat amb xiprers no tenen prou vida sobre la tela?


6. ‘Van Gogh: Painted with words (2010)

Ofereix un perfil de l’artista a través de les seves pròpies paraules, les que contenien les cartes que va escriure al llarg de la seva vida. Aquesta prosa sembla deixar clar que no era el tipus de guillat en qui la cultura popular l’ha convertit, sinó un home sofisticat i civilitzat tot i que, això sí, excepcionalment turmentat.