On Catalunya

¡QUE ABAIXIN LA PERSIANA!

Les 10 millors persianes amb grafitis de Barcelona

Aquest fenomen a l'alça que embelleix les façanes i atrau clients s'ha convertit en un museu urbà i cosmopolita a l'aire lliure.

zentauroepp46849040 persianas190213132206

zentauroepp46849040 persianas190213132206

7
Es llegeix en minuts
Sílvia Alberich

L’‘street art’està present en tota la ciutat, sobretot en parets i murs. També es deixa veure a lespersianesde molts comerços, que han decidit exhibir imatges acolorides i evocadores per diferenciar-se de la competència. Aquest fenomen a l’alça que embelleix les façanes i atrau clients s’ha convertit en un museu urbà i cosmopolita a l’aire lliure. Recorrem Barcelonaa la recerca dels grafitisque millor venen un negoci quan està tancat.

1. Per a petits i grans

El petit príncep (Galileu, 97)

Una obra de Van Gogh, en què apareixen diverses taules amb ampolles de vi, vasos i gent celebrant la vida, il·lustra la façana del bar El petit príncep. "La pintura parla de les reunions familiars i dels grups, una cosa que està molt present al nostre local", explica Lina Patricia Ochoa, una argentina que regenta el bar amb el seu marit. "La imatge agrada moltíssim i els turistes es fan fotos ", explica Ochoa. L’espai compta amb una zona habilitada per a nens, en la qual "hi ha joguines i una pissarra amb guixos" perquè els més petits es diverteixin. Els aniversaris, els esmorzars i els berenars per a nens són els punts forts d’aquest senzill bar del barri de les Corts.


2. Art Nouveau

Joieria Europa (Europa, 21)

Els tons vermellosos i ataronjats aporten color i intensitat a aquesta imatge, la protagonista de la qual és una sensual dona. El dibuix no és original, sinó un fragment d’una obrad’Alphonse Mucha, un artista txec i un dels grans exponents de l’Art Nouveau. Aquesta pintura decora la persiana de la joieria Europa, que porta gairebé 30 anys a les Corts. Abans d’aquesta imatge hi havia un diamant pintat per Miguel Ángel Acedo, joier de la segona generació de la família que regenta el local. "Vam decidir unir-nos a una iniciativa del barri de decorar els establiments amb imatges de pintors famosos", explica Acedo. "Es fan visites guiades i a la gent li encanta el dibuix", afegeix el joier.


3. Astúcia canina

El Club dels Tetes (Vallespir, 189)

Un altre geni, tot i que menys conegut que Van Gogh, va ser Cassius Marcellus Coolidge, un pintor nord-americà aficionat a retratar gossos jugant al pòquer. Una afició curiosa que es pot veure reflectida a la façana d’El Club dels Tetes, on un dòberman i un buldog competeixen contra dos gossos més per intentar guanyar-los la partida. Si traspassem la persiana entrem en una consulta veterinària especialitzada en l’atenció a les mascotes. A més de vendre tota mena d’artefactes per a gossos, gats, rosegadors, ocells i peixos, compten amb una perruqueria canina i imparteixen cursos per aprendre aquest ofici.


4. Un antic cafè de París

L’Anxoveta de Sants (Galileu, 71)

I de les timbes de pòquer en un bar ens traslladem al París de finals del segle XIX. Concretament, al cafè de Montmartre, un encantador espai convertit en una coneguda pintura de Santiago Rusiñol. La façana de L’Anxoveta de Sants reflecteix aquest típic cafè parisenc de l’època, obra del conegut artista català. "Reflecteix l’estil de la clientela que ve al bar", explica Jordi Ibáñez, un dels responsables del local, inaugurat fa dos anys i mig. A més d’anxoves, com el nom del local indica, serveixen altres delícies. "La cua de toro, la tripa i les galtes estan tenint molt èxit", assegura Ibáñez. A aquests contundents i elaborats plats s’hi uneix el vermut, un altre dels seus atractius.


5. Una història de vida

Montana Shop (Guilleries, 28)

Caminen a una, agafats del braç. Són Joan Cervera i la seva dona, Aurora, una parella nonagenària que protagonitza l’acolorida façana de Montana Shop. "Ells eren els antics propietaris de la botiga i al seu dia van ser escaladors, com l’actual", explica Kamil Escruela, autor de l’obra. "S’ha creat una relació molt bonica entre el matrimoni i el cap de la botiga, i és el que reflecteix aquest dibuix", explica el grafiter i empleat de la botiga. A la solapa de la jaqueta, Joan Cervera hi porta la Creu de Sant Jordi, la màxima distinció que atorga la Generalitat. Una insígnia que va rebre el 2012 per la seva aportació a l’excursionisme. La botiga està especialitzada en grafitis, decoració i il·lustració, i compta amb diversos locals a Barcelona. Aquest de Gràcia disposa d’un bonic espai en el qual s’imparteixen tallers, cursos i conferències.


6. El rugit del tigre

Tiger (Ronda de la Universitat, 11, i altres direccions)

La coneguda cadena Tiger, que compta amb una àmplia xarxa de locals repartits per tota la ciutat en què ven regals a bon preu, llueix façanes d’allò més variades. La del tigre que dona nom a la marca, està ubicada a la Ronda de la Universitat, 11. Escruela és l’artista creador d’aquesta figura que porta un esprai a la boca. "El tigre representa la força i l’esprai és per a un grafiter el que és un pinzell per a un pintor", aclareix. "Les estrelletes simbolitzen la fortuna i l’èxit", continua l’artista. I el marc daurat és habitual en les seves creacions, i és com si fos un quadro barroc. Aquesta il·lustració no és l’única a les botigues de Tiger. A la del carrer Comtal, 38 es poden veure dues mans unides, unes de les quals representa l’univers. "La interpretació d’aquest dibuix és totalment lliure, no és un missatge tancat", aclareix les il·lustradora Isa Muguruza, autora del grafiti, el primer que realitza.


7. Amb molt de gust

Queviures Serra (Girona, 13)

Les tonalitats marrons regnen a la façana de Queviures Serra, una emblemàtica i centenària botiga especialitzada en productes d’alta qualitat. El rellotge antic de fusta de l’interior està plasmat també a l’exterior, on s’hi distingeixen unes ampolles, unes llaunes i diverses caixes de regal. "Volíem una cosa discreta que reflectís l’esperit de la botiga", explica Joan Serra, el seu propietari, creada el 1890. Serra, cansat que ratllessin i espatllessin la persiana, va decidir encarregar un dibuix que ell mateix va triar. "D’això en fa més d’una dècada i des d’aleshores, no hem tingut cap problema més", explica el propietari d’aquesta tradicional botiga, en la qual s’hi poden trobar productes sibarites que van des d’una àmplia selecció de conserves fins a vins i embotits ‘delikatessen’. 


8. El Gaudí més singular

Alaball (Sepúlveda, 46)

Unes alicates gegants sostenen la basílica de la Sagrada Família. Una imatge atípica i original que serveix de carta de presentació d’Alaball, negoci dedicat a la ferreteria i als subministraments industrials. De fet, "és l’únic subministrament industrial a Barcelona ciutat", en paraules de Joan Chenoll, del departament de màrqueting d’aquesta empresa familiar que va néixer el 1967. Cansats de les empremtes que els grafiters deixaven a la persiana, fa sis anys van decidir encarregar la decoració a un professional. "Volíem que fos una icona de Barcelona, vinculada a la indústria i al material que venem", precisa Chenoll. I així es veu en aquesta botiga, regentada per la segona i la tercera generació d’una família que ven a l’engròs i al detall, des de comptadors fins a subministraments per a grans centres comercials o icones com el Liceu, a l’altura del temple gaudinià de la seva persiana.


9. Traspassant la pantalla

Antic Celler de Gràcia (Bruniquer, 2)

Els amants de la sèrie 'Joc de trons’ toparan a Gràcia amb un dels personatges de la sèrie: Daenerys. Emilia Clarke, la coneguda actriu que interpreta l’amant de Jon Neu, adorna una de les portes de l’Antic Celler de Gràcia. És una de les obresd’AXE Colours, estudi de decoració i grafitis que també va decorar una persiana del carrer de Montmany, 15, amb el seu estimat Jon Neu. Hi havia més portes metàl·liques inspirades en l’univers de sèries, com ara les de Walter White, el protagonista de 'Breaking bad' (Verntallat, 8) i de Rick Grimes, de 'The walking dead' (Astúries, 49), que ja han sigut esborrades. Com a consol, ens queden les sèries.


10. Pura connexió

Notícies relacionades

Clínica podològica Neus Aparici(Sardenya, 163)

Dues mans sostenen uns peus diminuts a la façana de la clínica podològica Neus Aparici, inaugurada fa un parell d’anys. Les mans són de la Neus, la propietària del centre, i els peus, del seu fill. Una bonica estampa retratada fa només quatre mesos per l’artista urbà Joel Arroyo a partir d’una fotografia. "M’agradava molt la instantània i vaig voler reflectir-la a la persiana", explica Aparici. Abans d’aquesta tendra imatge, a la persiana hi havia un dibuix amb el logotip de la clínica. Una imatge que no té res a veure amb l’actual, que reflecteix la connexió entre una mare i el seu fill i que transmet l’essència del local, on es tracten tota mena de malalties relacionades amb els peus.