On Catalunya

EXPOSICIÓ

Vincles Barcelona: la Barcelona d'Instagram

Capvespres de somni, instants caçats al vol, edificis icònics... 18 'instagramers' et donen 32 raons perquè t'enamoris de la ciutat, si encara no ho estàs

zentauroepp46770622 art190205115445

zentauroepp46770622 art190205115445

2
Es llegeix en minuts
Sonia Gutiérrez
Sonia Gutiérrez

Periodista

ver +

En aquesta exposició només hi ha bon rotllo. Normal, venint de fotografies que han sigut publicades a Instagram, on tots (o gairebé tots) volem mostrar la nostra millor cara. I Barcelona no havia de ser menys. Si d’altres surten amb somriure radiant al costat d’una paella, la ciutat ensenya els seus millors capvespres al costat del mar. I les seves simetries arquitectòniques. I les seves escenes quotidianes: un pícnic entre amics, una noia passejant, un noi en bici... Tot com a Instagram, però fora d’Instagram. Perquè en aquesta exposició les fotos han saltat de la pantalla per ser vistes penjades a la paret. I l’efecte és molt diferent.

“En un format 30 x 40 centímetres pots observar la foto a distància i veure detalls que al mòbil només es veuen si amplies la imatge amb els dits. La gamma de colors també és diferent, en pantalla són més brillants”, explica Óscar García Ortega (@oscar_bcn), organitzador de la mostra Vincles Barcelona i un dels instagramers que hi exposen. Una de les tasques més difícils, explica, ha sigut triar les imatges per a la mostra: 32. Ni una més ni una menys. Cada fotògraf n’ha hagut de seleccionar a tot estirar dues d’entre els seus milers d’imatges publicades. El millor del millor, vaja. Però si ens quedem amb ganes de més, al costat de cada una hi ha un codi QR per veure el perfil de l’autor i esplaiar-nos tot el que vulguem.

Notícies relacionades

Darrere de tot això hi ha la història de 18 amants de la fotografia que es van conèixer gràcies a Instagram. La majoria tenen milers de seguidors. El que va començar amb un intercanvi de likes i comentaris sobre el treball de cada un, i en quedades per fer fotos per Barcelona, va anar evolucionant. Es van adonar que hi havia sintonia entre ells i van decidir fer alguna cosa junts. El resultat és el col·lectiu Vincles (@vincles_bcn) i aquesta és la seva primera exposició. “Ens uneix la passió per la fotografia, però cada un té la seva mirada”, afirma García Ortega. Ell es declara un enamorat de la ciutat. “L’he trepitjat per tots costats i sempre vaig amb la càmera a sobre”.

En l’exposició de Vincles no hi falten els llocs icònics (la Sagrada Família, la torre de les Glòries, l’estació de França...), ni el mar ni la muntanya. Totes les escenes són naturals (no surt ni un ‘selfie’ ni un salt a l’aire). La idea, explica l’organitzador, era mostrar una visió "fresca" de la ciutat. Una Barcelona amable, bonica. Que tot i que sembla de pel·lícula, no és menys real que la Barcelona de les presses al metro, els embussos de trànsit, les vagues del transport, els desnonaments o els narcopisos. La Barcelona de postal hi és, en vista de qui pugui prendre un instant per observar. I si vol, fer un clic i pujar-ho a Instagram.

Temes:

Art