Inicia sessió

Inicia sessió amb el teu compte dEl Periódico

He oblidat la contrasenya Política de privacitat

Si encara no ets usuari, Registrat

cine

Set escriptors de pel·lícula

'Bèsties fantàstiques: Els crims de Grindelwald' està basada en el primer guió original de J.K. Rowling. Recordem altres literats que van escriure per a la gran pantalla

Nando Salvà

Set escriptors de pel·lícula

Jaap Buitendijk

L’estrena d’'Bèsties fantàstiques: Els crims de Grindelwald' a les sales de cine és una bona ocasió per recordar altres autors que al seu dia van aplicar els seus dots literaris directament a la gran pantalla. Comencem per la seva autora, JK Rowling.

1. J. K. Rowling

Que J. K. Rowling fixés la seva atenció en el cine era només qüestió de temps, i no només perquè gràcies a la saga protagonitzada per Harry Potter ja va obtenir tot l’èxit imaginable en el món literari, sinó també perquè, com van demostrar les versions cinematogràfiques de les gestes del nen mag, la seva prosa té una facilitat singular per adaptar-se al format audiovisual. Després de debutar com a guionista amb 'Bèsties fantàstiques i on trobar-les’ (2016), en la qual es va inspirar en el llibre homònim escrit per ella mateixa –i que transcorria en un món vagament vinculat al de Harry Potter–, ara la novel·lista britànica ha decidit donar continuïtat a aquella aventura escrivint la seqüela, 'Bèsties fantàstiques: Els crims de Grindelwald’, que, de fet, representa el seu primer guió original.


2. WILLIAM FAULKNER

Va provar sort a Hollywood després del fracàs comercial de les seves novel·les 'El soroll i la fúria' (1929), 'Mentre agonitzo' (1930) i 'Santuari' (1931), i des d’aleshores va treballar en nombrosos guions. Els més famosos són els de 'Tenir-ne o no' (1944), adaptació d’un text d’Ernest Hemingway, i 'El son etern’ (1946) –a la foto–, basada en la novel·la de Raymond Chandler.


3. RAYMOND CHANDLER

Va passar de novel·lista a guionista quan l’èxit de crítica i públic que van tenir els films basats en els seus llibres va ajudar a redefinir el cine negre. Els seus guions més destacats són els d’'Estranys en un tren’ (1951) –a la foto– i 'Perdición' (1944), pel qual tant ell com Billy Wilder van aspirar a l’Oscar al Millor Guió.


4. DAVE EGGERS

Mentre publicava llibres d’èxit com 'Una historia conmovedora, asombrosa i genial’ (2000), 'Ahora sabréis lo que es correr' (2002) i 'El círculo' (2013), ha escrit pel·lícules com 'Un lugar donde quedarse’ (2009) –a mitges amb la seva dona, Vendela Vida– i 'Allà on viuen els monstres’ (2009), a partir del conte homònim de Maurice Sendak –a  la foto.


5. NICK HORNBY

Se’l coneix, sobretot, per llibres com ara ‘Alta fidelitat’ (1995), ‘Un niño grande’ (1998) i ‘Mejor otro día’ (2005), que d’altres es van encarregar posteriorment d’adaptar per a la gran pantalla. No obstant, el britànic també ha experimentat un èxit notable firmant els guions originals d’'Una educació' (2009) –a la foto–, 'Alma salvaje' (2014) i 'Brooklyn' (2015).


6. CORMAC McCARTHY

Es tracta d’un dels autors vius més celebrats, i les seves novel·les han sigut la base d’algunes formidables pel·lícules com 'No es país per a vells’ (2007) i 'La carretera' (2009). Però amb l’únic guió cinematogràfic que ha escrit fins a la data no va tenir tanta fortuna: dirigida per Ridley Scott, 'El consejero' (2013) –a la foto– va ser justament apallissada per la crítica.  


7. MICHAEL CHABON

Tot i que no va participar en les adaptacions cinematogràfiques de les seves novel·les 'Jóvenes prodigiosos’ (2000) i 'Los misterios de Pittsburg' (2008), el seu nom apareix en els guions tant de 'Spider Man 2' (2004) ––a la foto– com de la lamentable 'John Carter' (2009). En una ocasió va definir la seva actitud cap a la indústria de Hollywood com a "cinisme preventiu".

Temes: Cine