On Catalunya

EXPOSICIÓ

Oleguer Junyent: salvat per l'art

Dues mostres recorden les facetes de viatger i col·leccionista al Museu Marès i l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona

ARQUETA AMATÒRIA (s. XV)Les arquetes eren el cor de la col·lecció de Junyent: en va arribar a tenir 300. Després de la seva mort van passar a mans de Bartolomé March i després es van dispersar.

ARQUETA AMATÒRIA (s. XV)Les arquetes eren el cor de la col·lecció de Junyent: en va arribar a tenir 300. Després de la seva mort van passar a mans de Bartolomé March i després es van dispersar.

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El març del 1908, Oleguer Junyent (Barcelona, 1876-1956) va emprendre un viatge, la volta al món, que es va convertir en un mite en l’àmbit artístic català. Va invertir 11 mesos en un periple que el va portar per Egipte, l’Índia, Austràlia, la Xina, el Japó, Corea, el Canadà... Durant la singladura va fer apunts, aquarel·les i fotogra­fies del que va veure, obres que després va publicar a Roda el món i torna al Born, un llibre que li va donar fama, tanta que durant la guerra civil el va salvar de l’espoli. Quan el 7 d’octubre del 36 van entrar al seu estudi per confiscar-li les obres d’art (era col·leccionista, a més de pintor, cartellista, fotògraf i escenògraf), l’agent al càrrec de la inspecció va reconèixer el volum i va decidir no tocar res. Ara, algunes d’aquestes peces i moltes de les instantànies fetes durant el viatge protagonitzen exposicions el Museu Marès i l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, respectivament. 

L¿INDIA

Fotògraf amateur, Junyent, més que aconseguir una composició perfecta, buscava captar el moment.


EL CANADÀ

La mostra reuneix còpies dels positius estereoscòpics i imatges originals.  


SANT MIQUEL ARCÀNGEL

La talla, del segle XVII i atribuïda a Luisa Roldán (La Roldana), deixa per primera vegada, per a l’exposició, la seva ubicació a l’estudi de l’artista que encara conserva la família. 


EGIPTE

Un mes després de tornar del viatge, les fotografies i els dibuixos realitzats durant la travessia es van exposar al Faianç Català. 


LA XINA

El 1961, en una mostra que es va celebrar a la Virreina, es van exhibir per última vegada en públic les instantànies.

 


NOIA AMB PAMELA

Notícies relacionades

Junyent va mantenir una estreta amistat amb Francesc Cambó i va navegar sovint al ‘Catalònia’, el iot del polític i mecenes.


ARQUETA AMATÒRIA (s. XV)

Les arquetes eren el cor de la col·lecció de Junyent: en va arribar a tenir 300. Després de la seva mort van passar a mans de Bartolomé March i després es van dispersar. 

Temes:

Exposicions Art