On Catalunya

ART

Les galeries no fan por

Catorze sales de Barcelona promouen 'El paper de l'art', una iniciativa expositiva que pretén dissipar el temor de molts ciutadans a travessar les seves portes

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els passaports serveixen per travessar fronteres i, a vegades, com en aquest cas, per trencar barreres i travessar fronteres. A veure. Amb la intenció d’esquivar l’escull psicològic que per a molts suposa obrir la porta d’una galeria d’art, algunes sales de la ciutat cada primavera expedeixen això, un passaport. El document, de fet, no és necessari per entrar-hi, però sí que és un al·licient per als més reticents a fer-ho. Si un aconsegueix vèncer les falses pors (a les sales es pot mirar sense necessitat de comprar) i visitar totes les exposicions que proposa el passaport (s’ha de demanar un segell que acrediti la visita), a més de gaudir de l’art que exhibeixen 14 galeries, es podrà optar al sorteig d’un viatge a Zuric. D’aquí ve la idea del passaport. 

La inicia­tiva, El paper de l'art, ja arriba a la quarta edició i, com cada any, reuneix peces rea­litzades sobre paper. L’elecció del suport no és intranscendent. Si a un li pica el cuquet de disfrutar d’un original a casa, el paper és econòmicament més accessible, per exemple, que l’oli. Encara que des del gremi insisteixen que l’objectiu no és la compra sinó trencar la por a entrar a les galeries i així poder disfrutar d’una oferta expositiva àmplia i dispar: de Marsans a Albericio. 

WYNWOOD ART LAB

L’obra de quatre artistes molt diferents –Iris Viviana Pérez Romero, Alberto Cob, R10 i Pilar Alonso (foto)– és la proposta d’aquesta sala.  


ART PETRITXOL

Amb més de 350 obres sortides del seu pinzell, Fernando Albericio va ser un dels millors cartellistes de cine. El seu net l’homenatja amb una selecció a la seva galeria, que abans 

va ser del seu avi.


A|34

Al carrer Aribau regna Lluís Marsans i una selecció dels seus gravats i dibuixos inspirats en la proustiana ‘A la recerca del temps perdut’, el seu treball més conegut.  


GALERIA EUDE

Quan es compleixen tres anys de la mort de Josep Maria Subirachs. Eude aposta per exposar dibuixos a la tinta, aiguaforts i litografies, les seves tècniques d’estampació preferides.


OLGA SANDOVAL

A la galeria de Banys Nous mana la tècnica mixta sobre paper realitzada entre finals del XIX i el noucentisme. Reuneix una trentena de peces firmades, entre altres, per Josep Cusachs, Isidre Nonell, Xavier Valls i els recentment reivindicats al MNAC Xavier Gosé (foto) i Pere Torné Esquius. 


GOTHSLAND

‘Vidal Balaguer i Carbonell’ és el nom de l’exposició i de l’artista que presenta la galeria de Consell de Cent. Un creador modernista que va començar amb el còmic més contemporani. ¿Com és possible? Pregunteu. La història té tela.


MARCS PETRITXOL

Vint-i-cinc peces de cinc creadors –Jordi Pintó, Josep Guinovart, Didier Lourenço (foto), Josep Moscardó i Sok Kan Lai– estan penjades a les parets de la sala en una exposició que porta per títol ‘Col·lectiva. Obres sobre paper’.


PALAU ANTIGUITATS

A Gràcia el protagonisme és per a la caricatura i la sàtira, un centenar de peces que recorren els segles XVIII, XIX i XX de la mà de William Hogarth, Francisco Goya, Lluís Bagaria i Xavier Nogués.


FERNANDO PINÓS

Dibuixant, pedagog i pioner de la historieta, guardonat amb premis importants: millor dibuixant, el 1947, per la National Cartoonist Society de Nova York, i pel Congrés Internacional de Còmics de Nova York, el 1952. És Emili Freixas. 


JORDI PASCUAL

Notícies relacionades

Dos dels grans contemporanis del país, Jaume Plensa i Antoni Tàpies, 

cara a cara amb un conjunt d’obres sobre paper dels anys 70 i 80.  

Temes:

Exposicions Art