On Catalunya

A TOT COLOR

Mercats il·lustrats

La mostra 'Fer mercats, fer ciutat' proposa un recorregut que ni pintat pels nuclis urbans on es cou la vida de barri

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Queralt

Armats amb llapis, carbonnets i retoladors, diversos il·lustradors professionals rendeixen homenatge a la figura del mercat, nucli del teixit social i centre del bullici de barri, amb dibuixos fets a mà. La mostra 'Fer mercats, fer ciutat', que s'emmarca dins de l'exposició Born. Memòries d'un mercat, es podrà visitar fins al diumenge 2 de juliol, al Born Centre Cultural. Aquest recorregut il·lustrat està dividit cronològicament en quatre etapes: des de la construcció dels primers mercats coberts a mitjans del segle XIX, la proliferació de grans estructures metàl·liques, els mercats de formigó construïts als barris perifèrics durant la dècada dels anys 60 i, finalment, l'aposta actual per la remodelació i modernització d'aquests edificis.

«La mostra és un elogi a la singularitat del model urbà de Barcelona: un barri, un mercat», explica Joan Vitoria, arquitecte i membre del col·lectiu El Globus Vermell, encarregat de comissariar l'exposició. «Són poques les ciutats europees que han apostat per protegir els mercats tradicionals, respecte a les grans superfícies», diu Vitoria, que assenyala Barcelona com una de les poques ciutats que mantenen la xarxa de mercats concebuda al segle XIX.

MERCAT DE SANTA CATERINA

El primer mercat cobert de Barcelona, inaugurat el 1848, va ocupar l’espai d’un antic convent. La coberta ondulada i acolorida l’ha convertit en un referent de l’arquitectura contemporània des de la seva última remodelació el 2005.

MERCAT DEL BORN

ANNA MUÑOZ

Inaugurat el 1876, va ser el primer gran mercat modernista i d’estructura metàl·lica de la ciutat. Es va construir per albergar les parades de fruites i verdures que eren a la plaça del Born. El mercat, que va funcionar durant 95 anys, avui s’ha convertit en un centre cultural: espai històric i nucli de memòria col·lectiva. 

MERCAT DE LA GUINEUETA

SARA NEMATI

La dècada dels 60, es van construir nous barris perifèrics per allotjar els veïns que acabaven d’arribar a la ciutat de la resta del país. El 1965, l’ajuntament va obrir a Nou Barris el mercat de la Guineueta, una obra de dimensions reduïdes i formigó armat que es va convertir en el motor econòmic del barri. L’última remodelació va ser l’any 2013..

Notícies relacionades

MERCAT DELS ENCANTS

GUAYENTE GARCÍA

Tradicionalment organitzat com a mercat a l’aire lliure, el mercat dels Encants va estrenar el 2013 emplaçament i una coberta de gairebé 25 metres d’altura plena de miralls, que ha dividit la ciutat entre defensors i detractors d’aquesta singular construcció.