On Catalunya

FOTOGRAFIA

L'última reixa abans de trepitjar Europa

El fotoperiodista Antonio Sempere dispara a la consciència des de la tanca de Ceuta amb les seves instantànies sobre la migració

DETERMINACIÓDesprés d’un llarg viatge, que pot suposar travessar un continent sencer, comença la segona odissea: Europa

DETERMINACIÓDesprés d’un llarg viatge, que pot suposar travessar un continent sencer, comença la segona odissea: Europa

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Queralt

Entrar al primer pis del Pati Llimona i topar-se de nassos amb la realitat. Mentre mig món s’horroritza pel mur que vol aixecar Trump, a Espanya vam ser visionaris. Fins i tot podríem dir que la idea del president taronja està passada de moda, perquè aquí la tanca de Ceuta –que separa la ciutat autònoma espanyola del Marroc– es va construir fa més de dues dècades. Però ja se sap: les tendències sempre tornen. 

Les instantànies d’Antonio Semperefotoperiodista «ceutí, africà i de nacionalitat espanyola», com ell mateix es defineix, són de les que remouen la consciència i obliguen a la reflexió. Contemplant-les es pot sentir l’angoixa de l’home que va estar durant set hores a dalt del filat de ganivetes o sentir el grup de nois que criden «bossa», el càntic de celebració que coregen aquells que aconsegueixen completar el salt, encara que el canten pocs: la gran majoria no ho aconsegueixen. 

BANY DE REALITAT

'A peu de tanca' és una exposició que il·lustra el dia a dia de la migració, una realitat tan pròxima com oblidada, resultat de dos anys de treball periodístic incessant a la frontera física de Ceuta. Antonio Sempere dispara l’objectiu per denunciar les vulneracions de drets constants que pateixen els migrants amb total impunitat.

A peu de tanca

Fotografies d'Antonio Sempere

Notícies relacionades

Un relat visual que, a través de plans detall que converteixen en partícip l’espectador i de panoràmiques que indueixen a la reflexió, il·lustra tres fases d’un llarg viatge que emprenen milers d’africans per buscar millors oportunitats: el temps provisional que passen als assentaments dels boscos del nord del Marroc, el moment decisiu de quan portar a terme el salt i les expectatives frustrades una vegada trepitgen territori europeu.  

Caminant per la sala, un no pot deixar de preguntar-se com és possible que aquestes escenes succeeixin a escasses tres hores de Marbella, un dels destins favorits per estiuejar i capital deluxe per excel·lència.