On Catalunya

ART

Gaudí, Bassat i l'art dels 80

La Nau Gaudí de Mataró estrena una nova exposició, la setena, de la col·lecció del publicista Lluís Bassat

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Bassat i Gaudí, una bona excusa per anar a Mataró. Vegem, la col·lecció de Lluís Bassat és una de les més importants en art català de la segona meitat del segle XX.

Va començar el 1968, quan el publicista va sucumbir davant una peça d'Àngel Jové que va haver de comprar a terminis. Uns anys més tard, el 1973, va invertir en la Galeria Adrià, i el seu tancament el va deixar amb 250 quadros als magatzems. Per una altra banda, la Nau Gaudí té la gràcia de ser el primer treball que va executar el genial arquitecte molt poc després d'acabar la carrera, el 1878. L'edifici, a més, té dues particularitats: és l'única obra industrial que es coneix del pare de la Sagrada Família i és on va utilitzar per primera vegada l'arc parabòlic.

Des de fa set anys, el fantàstic espai exhibeix les més de 2.500 obres que formen la col·lecció de Bassat. No les mostra de cop sinó per dècades i seguint un ordre cronològic. La d'ara és la setena de les exposi­cions i la segona que posa el focus en la dècada dels 80. Reuneix 95 obres, entre pintura i escultura, de 32 artistes. Alguns no necessiten presentació, com Ràfols-CasamadaGuinovart i Tom Carr; i altres, tot i la seva qualitat, són autèntics desconeguts, com Jean Budz i Francesc Subarroca. Veure què es coïa a la cuina de l'art en aquella època és una opció; delectar-se amb l'obra de Gaudí, una altra.

'PASTORS I NADAL' (1981)

Notícies relacionades

La peça és inèdita, com la gran majoria d'obres de Francesc Subarroca. Un ‘outsider’ del món de l'art per voluntat pròpia: no he volgut mai exposar ni vendre.  


'HOMENATGE A ALBERTA HUNTER' (1987)

La peça de Josep Ginovart, adquirida recentment, inclou un casset intervingut pictòricament amb una gravació de la pionera del jazz.

Temes:

Exposicions Art