On Catalunya

art

Exposicions que no empatxen

Perquè no només de neules i torrons viu l'home, el menú d'exposicions d'aquestes dates és ampli i variat, inclou antiguitat i actualitat, tradició i transgressió

zentauroepp35535834 barcelona 2016  09 15 icult l exposici    renoir entre dones161221181848

zentauroepp35535834 barcelona 2016 09 15 icult l exposici renoir entre dones161221181848 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘RENOIR ENTRE DONES’ (FUNDACIÓ MAPFRE)

RENOIR ENTRE DONESEl 'Bal du Moulin de la Galette' llueix a Barcelona per segona vegada en la seva història. La peça, obra mestra de Renoir i de l’impressionisme, només ha sortit cinc vegades de París des que el 1894 l’artista i mecenes Gustave Caillebotte la va llegar a l’Estat francès.


‘OTEIZA’ (LA PEDRERA)

OTEIZA

Les corbes de la Pedrera acullen les geomètriques escultures de Jorge Oteiza. 130 peces que recorren la recerca del buit escultòric que va realitzar el creador basc, des de la seva primera etapa més primitivista amb obres molt compactes, gairebé precolombines, fins a reduir al màxim la presència de la massa: com a Unidad mínima, una de les seves últimes peces i la màxima depuració de la matèria. 


‘FI DE PARTIDA’ (FUNDACIÓ MIRÓ)

FI DE PARTIDA

Si l’avantguarda havia culminat amb Duchamp i Duchamp havia acabat la seva vida jugant a escacs, potser és que l’escaquer estava en el rerefons de tota l’avantguarda. D’aquesta premissa parteix l’exposició que combina taulers de tota classe i condició realitzats pels noms més reconeguts de l’art del segle XX, de Kandinsky Yoko Ono.


‘RAMON CASAS. LA MODERNITAT ANHELADA’ (MARICEL)

RAMON CASAS. LA MODERNITAT ANHELADA

El municipi modernista per excel·lència, Sitges, acull la gran exposició sobre Ramon Casas l’any que se celebra el 150è aniversari del seu naixement. I ho fa confrontant el pintor amb altres creadors de la seva època, tant dels qui va beure com als qui va influir. 


‘1.000 m2 DE DESIG’ (CCCB)

1.000 m2 DE DESIG

Mil metres quadrats dedicats a investigar com s’han projectat, construït i imaginat els espais per al sexe des d’abans de la revolució francesa fins a l’actualitat, des de l’edifici projectat per Claude-Nicolas Ledoux al segle XVIII amb forma de fal·lus testicular fins a la revista que el 1953 va fundar Hugh Hefner: Playboy.


‘LLUÏSA VIDAL’ (MNAC) 

LLUÏSA VIDAL

Va ser una gran pintora modernista però també era dona. I la segona condició li va limitar el reconeixement que es mereixia. Era bona, tant que després de morir a moltes de les seves peces se’ls va posar la firma d’homes de renom, com Casas i Rusiñol. Es pagaven més. Tan injust com cert. 


‘GELATINA DURA’ (MACBA)

GELATINA DURA

L’exposició rescata la cara menys amable dels 80 per filar diferents relats que no tenen res a veure amb l’hegemònic, l’oficial, el que parla d’un país modern, cosmopolita i obert, en ple procés d’internacionalització i de superació de la dictadura. Hi va haver altres veus, veus discordants que evidencien les fissures i els plecs d’aquell moment. Les que reuneix la mostra.


‘CUBISME I GUERRA’ (PICASSO)

CUBISME I GUERRA

Paríscubisme i segona guerra mundial són els paràmetres de la mostra que reuneix peces de Picasso (foto), GrisBlanchard i altres, i descobreix l’excel·lent però poc coneguda part cubista de Diego Rivera, eclipsada per la seva militància política i els seus murals dels EUA i Mèxic.


‘COPI. L'HORA DELS MONSTRES’ (LA VIRREINA)

COPI. L'HORA DELS MONSTRES

Notícies relacionades

La lectura de les peces de Copi, historietista, escriptor i dramaturg, és una de les experiències de lectura més singularment radicals de les últimes dècades. Les seves obres, plenes de transvestits, dones que conversen amb cargols, rates que escriuen cartes, velles lúbriques i pollastres, són una transgressió de la transgressió. 


‘UN THYSSEN  MAI VIST’ (CAIXAFORUM)

UN THYSSEN  MAI VISTEl retrat de 'Guillem I', príncep d’Orange, d’Adriaen Thomasz Key, penja al costat de 'Retrat d’una jove dama amb rosari', realitzat per Rubens, el pare del qual van enxampar en flagrant adulteri amb la dona del príncep Guillem. Aquesta és l’anècdota de la mostra que reuneix 63 obres mestres del Palacio de Villahermosa, entre elles 'L’Anunciació' del Greco (foto).

Temes:

Exposicions Art