ANUNCI DEL MINISTRE D'EXTERIORS

Moratinos ordena la investigació urgent del suposat pas de vols de la CIA per Espanya

1
Es llegeix en minuts
EFE
DOHA

El ministre espanyol d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, ha ordenat "amb caràcter d'urgència" iniciar una investigació que permeti aclarir el suposat pas per Espanya d'avions de la CIA amb presumptes terroristes detinguts.

Moratinos, en declaracions als periodistes a Doha, on participa en la Conferència de Finançament del Desenvolupament de l'ONU, s'ha referit a la informació publicada avui pel diariEl País,en què s'assenyala que un informe "molt secret" revela la "connivència" del llavors president del Govern, José María Aznar (1996-2004), amb els vols a la base nord-americana de Guantánamo (Cuba).

L'informe apunta que l'Executiu d'Aznar coneixia el pas i escala per Espanya de vols militars nord-americans amb presos per a la citada base i que el 10 de gener del 2002 l'Ambaixada dels EUA va informar l'Executiu espanyol que començarien aquests trasllats. Avui Moratinos ha indicat que el seu Govern arribarà "fins al final" en la investigació del cas, per aclarir aquest assumpte.

Compromís amb els drets humans

El dirigent ha insistit que el Govern i el seu ministeri estan compromesos en "la defensa dels drets humans". "No tenim res a amagar", ha afegit. Després de reiterar el seu compromís amb la justícia, el responsable d'Afers Estrangers ha assenyalat que no tenia constància de l'existència d'aquest document.

Notícies relacionades

"L'equip anterior tampoc ens havia notificat sobre aquests suposats vols de la CIA", ha subratllat. En relació amb la mateixa qüestió, el Ministeri d'Afers Estrangers assegura en un comunicat que aquest departament ha actuat "sempre amb plena transparència i plena cooperació amb la justícia".

El Ministeri confirma que ha obert una investigació interna per "localitzar eventualment qualsevol document sobre aquesta matèria" i reafirma "el seu ple compromís amb la defensa dels drets humans". El comunicat afegeix que el Govern espanyol "no ha permès, ni permetrà, cap violació dels drets humans en el seu territori" en relació amb vols de la CIA amb presumptes terroristes detinguts.