On Catalunya

CONCERT

Una nova Lidia Damunt

La cantautora murciana avança en el Primavera Sound noves cançons amb tocs de pop 'mainstream' i R&B

damunt

damunt

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Hi ha alguna cosa que la mestra pop murciana Lidia Damunt no pugui fer? Si amb la seva antiga banda, Hello Cuca, va regalar el punk més contagiós del món i, en solitari, es va consagrar personalitzant els gèneres prototípicament nord-americans (country, folk, blues), un single recent com 'El túnel’ la presentava amb ganes de rapejar o ballar a la discoteca. Al seu sorprenent pròxim àlbum, 'Nacer en Marte’, que arribarà després de l’estiu, pop 'mainstream’ i R&B marquen el camí.

"A mi, en realitat, tampoc em sembla tan sorprenent", assegura amb la seva habitual humilitat. "Crec que connecta amb l’anterior i amb una cosa com 'El túnel’. Però sempre faig coses diferents a cada disc. Aquesta vegada, em vaig proposar tocar la guitarra amb afinació estàndard. Per això sona tan pop".

Ben mirat, si ens aturem a observar el passat immediat, en altres discos ja hi havia pistes de l’interès de Damunt pel pop de la ràdio. "A 'Tu teléfono’ em vaig permetre una picada d’ullet a Lady Gaga. Des que me’n vaig anar a viure a Suècia, el pop ‘mainstream' ha sigut per a mi com una droga. M’ajuda a ser feliç. És una música que et ve de gust escoltar en moltes ocasions. També m’encanta el R&B, com sempre m’ha agradat el soul."

El pop de la ràdio, el superpop, no és necessàriament normal. En la seva millor expressió, pot ser alhora accessible i experimental. Damunt ha cuinat un disc en el qual la balança es decanta, potser una mica més cap al segon, recolzada per Sergio Pérez (Svper, Joe Crepúsculo) a la producció. "Tampoc hi ha gaires sintetitzadors; hi ha més 'lap steel guitar', en realitat. Però utilitzem sorolls i efectes a l’estil de [el mític productor] Joe Meek”, explica Damunt.

Notícies relacionades

Temes com a 'Medicina', 'Sucesos’ i 'Sin aliento' recorden la Damunt més reconeixible, l’agitada cantautora amb guitarra. Però d’altres ens en presenten una de nova: el single 'Tu presencia' és com un ‘hit’ de Katy Perry a la meitat de revolucions i amb extra de guitarres boiroses, mentre que 'Tú me das’ sona a delicada reapropiació de The xx, amb un lletra sobre una relació que es trenca inclosa.

'Tú me das’ hauria de sonar, tant de bo fins i tot més d’una vegada, en l’actuació de Damunt al Primavera Sound (divendres, dia 31, a les 17.00 h, a l’escenari Adidas Originals). Estrena, a més de repertori, banda de directe: Javier Carrasco (àlies Betacam) al teclat i Clara Collantes (del grup Sierra) a la guitarra. És la primera vegada que toca amb banda com a Lidia Damunt. "A veure, a veure," diu com temorosa. Però només pot ser un altre concert inoblidable.

Temes:

Concerts