On Catalunya

CONCERT

Noname i 4 raperes més a seguir de prop

L'autora de 'Room 25' és una de les millors representants d'una brillant fornada de 'MCs'. Amb l'excusa del seu concert a Barcelona el dijous 25 repassem altres figures del gènere

noname

noname

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No fa gaire temps, les estrelles femenines del rap semblaven condemnades a ser enfrontades en baralles de gates prefabricades: només en podia quedar una. Els temps han canviat, i cada vegada són més les dones que comparteixen l’escena i no necessiten seguir les lleis de la indústria per créixer. Aprofitant la visita de la fantàsticaNoname, repassem algunes d’aquestes figures. No hi són totes (faltarien City Girls, BbyMutha, CupcakKe, Lizzo, Kodie Shane, etcètera, etcètera), però sí algunes de les més representatives.

1. Noname

L’artista sense nom (de nom real Fatimah Warner) va saltar a la fama amb la seva aparició en la 'mixtape ''Acid rap’ deChance The Rapper, cap al 2013. Va agafar-se tres anys per gravar el seu primer disc, però l’espera va valer la pena: ‘Telefone’ va ser una revelació, un deliciós bloc de notes i pensaments embolicats (res d’històries lineals) amb banda sonora ‘jazzy’. 'Room 25' (2018), igual d’honest, igual de vulnerable, va ser la confirmació.

Noname

Razzmatazz 3 (Pamplona, 88)25 d’abril, 20.00 hores Preu: 20 i 25 € 

I aquest mateix any ens ha regalat un parell de grates sorpreses, 'Song 31' i 'Song 32'. En directe, es presenta amb sinuosa banda neosoul de cinc músics, buscant l’orgànic a tots els nivells.


2. Tierra Whack

Una mica a l’estil dels Residents de ‘The commercial album’, Terra Whack va concebre ‘Whack world’ com tot un àlbum de cançons de només un minut; pel que sembla, el màxim temps que el seu cap pot dedicar a qualsevol cosa. Si el disc va guanyar adeptes tan ràpidament no va ser per la curiositat del concepte, sinó perquè les cançons eren tan breus com enormes, i de vegades, cap broma (vegeu la dramàtica ‘Four wings’, sobre un amic assassinat als carrers). Les cançons de la seva sèrie ‘Whack history month’ han acabat d’assenyalar que estem davant d’un talent major. ¿I ja molt influent? L’últim número u de la llista 'Hot 100' de 'Billboard', 'Old town road', de Lil Nas X, és el més curt des de 1965: només dura 1 minut i 53 segons.


3. Saweetie

Provinent de la musicalment fèrtil àrea de la badia de San Francisco, aquesta noia ha tingut un dels progressos més fulgurants dels últims anys. El 2017 penjava ‘freestyle’ a Instagram i Youtube; a començaments del 2018 ja publicava un primer epé amb la multinacional Warner, ‘High maintenance’, i acaba de treure el segon, ‘ICY’, ja des d’un subsegell propi, també anomenat ICY, amb què vol donar a artistes femenines els recursos necessaris per florir. El 2020 hauria de ser l’any del primer àlbum. Postdata: no li digueu ‘la nòvia de Quavo’, perquè potser ben aviat és a Quavo a qui se li haurà de dir ‘el nòvio de Saweetie’.


4. Little Simz

Notícies relacionades

¿Serà el 2019 l’any de l’explosió definitiva d’aquesta rapera nigerianobritànica? Ella ja ho ha fet gairebé tot, des de guanyar-se els respectes de Kendrick Lamar i Lauryn Hill (amb la qual ha girat) fins a contribuir amb un tema a una sèrie famosa (‘Insecure’), passant per col·laborar amb Gorillaz. Però Little Simz segueix sent un secret massa ben guardat. Ja hauria d’estar corrent el boca-orella més seriós sobre cançons del seu recent 'GREY area', com la impactant 'Venom' i la ultra-funk 'Selfish'. 


5. Cardi B

Estrella del 'reality show' 'Love & hip-hop: New York,Cardi Bva sorprendre el 2017 amb el 'single’ '’Bodak yellow', amb el qual va aconseguir treure Taylor Swift del número u de la llista 'Hot 100'. Molts no hi van creure i van voler considerar-la un ‘one hit wonder’, però el seu debut llarg, ‘Invasion of privacy’, va resultar ser un dels grans discos del 2018, una successió imparable (sense interludis ni farcit) de ‘hits’ de so divers. Hi havia rap amb flauta, coquetejos amb el pop, trap llatí de primer ordre (el famós ‘I like it’, amb Bad Bunny i J Balvin) i quasibalades, i tot era bo, molt bo. És difícil no adorar aquesta dona, tot i que mai li perdonarem que cancel·lés la seva actuació al pròxim Primavera Sound.

Temes:

Concerts