On Catalunya

concert

Marta Knight, una maduresa precoç

La cantautora pop-folk de Martorell visita dijous l'Apolo com a telonera de Pau Vallvé

knight

knight

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De vegades, no gaires, de l’enveja en surten coses bones. Marta Knight recorda que si va començar a tocar la guitarra, va ser una mica per això. “Quan tenia 8 anys, una amiga em va deixar tocar la seva guitarra espanyola”, ens explica. “I em va fer ràbia tenir-la a les mans i no saber-la tocar. Des d’aleshores, em vaig quedar amb les ganes de saber-ne fer alguna cosa”.

Pau Vallvé + Marta Knight

Apolo (Nou de la Rambla, 113) 4 d’abril, 20.00 hores Preu: 10 i 12 €

Poc més d’una dècada després, Knight (és cognom artístic, però, avisa la Marta, és com es tradueix a l’anglès el segon cognom del seu pare) sap fer alguna cosa amb la guitarra: cançons de gran nivell compositiu i una emoció creïble, en algun lloc entre les fragàncies britpop i el toc emo-folk. “La meva base i la meva educació musical han sigut una barreja d’aquestes dues coses”, confirma l’artista de Martorell.

Després de començar a fer soroll amb l’epé ‘Peterloo heroes’, la nostra entrevistada ha publicat recentment ‘Resurrection’, un ‘single’ de so oníric que convida a pensar que podria arribar lluny, molt lluny, a tots els nivells, tant artístics com de popularitat. Aquesta cançó podria i hauria de sonar en la seva actuació de dijous vinent, dia 4, a la sala Apolo, com a telonera de Pau Vallvé.

Ensenyada a si mateixa

En la seva lluita per fer alguna cosa amb les sis cordes, Knight ho va tenir menys fàcil que algunes i alguns altres. A casa seva, ningú més toca o fa música, “tot i que els agrada molt escoltar-la i anar a concerts, així que ja els agrada que faci això”. Quan va començar a fer classes, es va rendir a una evidència: sola aprenia millor. “Vaig començar amb tutorials, mirant acords a la xarxa... I vaig anar-ne aprenent”. És a dir, no fa falta la millor acadèmia per convertir-se en bon músic o compositor. Només una connexió a internet.

Se suposa que mai tornes a sentir la música amb tanta intensitat com quan en tenies 17. A aquesta edat (que per a Knight va ser fa no gaire), ella escoltava sobretot “britpop, Bob Dylan i Tracy Chapman”. Tot i que llavors es refugiava en la música molt més que ara, encara avui, ja amb 20 anys, continua redescobrint cançons de Dylan: “Em continuen impactant com la primera vegada que les vaig escoltar”.

Autoconeixement

Notícies relacionades

Avui dia sembla gairebé pecat fer cançons no iròniques o amb lletres més o menys crues sobre sentiments, que no sexe ràpid o diners. Però hi ha certa demanda d’aquestes cançons; d’aquí l’èxit, tot i que sigui a nivell ‘semiunderground’, d’artistes com Julien Baker i Phoebe Bridgers, altres referències de Knight. “El més important d’aquest estil d’artistes és que a l’escriure sobre temes tan personals i introspectius, la música pot arribar a tenir aquest mateix valor personal i important per a qui l’escolta. De vegades, amb cançons de Bon Iver o Phoebe Bridgers, per molt específiques que fossin les lletres, he sentit que explicaven la meva pròpia història”.

Per ella, la música és una forma de teràpia i autoconeixement. “L’escriptura em serveix per reflexionar sobre mi mateixa. Moltes vegades escric el primer que em passa pel cap i després em paro a escoltar-ho i descobreixo coses sobre mi mateixa”, comenta Knight. “A banda d’això, m’agradaria saber que algun dia li he transmès a algú tant com aquests artistes m’han transmès a mi, i que potser hagi pogut descobrir coses de si mateix amb la meva música”. 

Temes:

Concerts