On Catalunya

concurs musical

L'últim (nou) cantautor

El Concurs de Cantautors d’Horta-Guinardó compleix 20 anys descobrint joves compositors. El certamen va catapultar la carrera artística de dos joves germans de Cornellà anomenats Muñoz, la llavor d’Estopa

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

David i Jose Muñoz encara ni entreveien Estopa quan van guanyar el concurs de cantautors d’Horta-Guinardó el 1998. Poc abans, el primer dels germans havia conegut un sergent anomenat Cuende durant la mili, que va fer a Barcelona. «Era un melòman», recorda el gran dels Muñoz sobre el militar. «El xaval controlava», apunta. Tots dos van connectar parlant de música durant el servei militar i van conservar la relació temps després. Enmig del relat, el David, nostàlgic, demana una llicència: «¡Li envio una abraçada!». Fins llavors, els germans que després serien Estopa, tocaven en bars de Cornellà com el Tijuana o el Bar Sin Nombre. «Li donàvem una cinta al cambrer i li prometíem que li ompliríem el local», expliquen fent memòria. 

DEL BAR A "EUROVISIÓ"

I del bar al concurs. En aquesta transició apareix la figura clau del sergent Cuende. El militar els va animar a presentar-se a un certamen de cantautors de Viladecans, del qual formava part del jurat. Allà els van parlar del Concurs de Cantautors d'Horta-Guinardó, que el 1998 celebrava la segona edició. Els Muñoz es van presentar amb «zero expectatives…» «¡Ni de conya pensàvem que triomfaríem!. Va ser com guanyar Eurovisió. Era la primera vegada que tocàvem amb un micro», rememoren els Muñoz buscant entre els records de fa gairebé 20 anys. I és que aquest any es compleixen dues dècades des que el Centre Cívic Matas i Ramis va impulsar per primera vegada el festival de compositors pel qual també han passat artistes com Rafa Pons, Maika MakovskiEl Sobrino del Diablo.

Els Muñoz confessen que la victòria al certamen de cantautors va suposar una «empenta» decisiva en la seva carrera. «Va fer que ens ho creguéssim». Llavors el premi per al guanyador era de 100.000 pessetes. «Ho invertirem tot en música, que és al que ens volem dedicar. És que ja tinc els braços plens de cremades de la fàbrica i no mola», ambicionava somrient David el 1998 després de guanyar el concurs. «Bé... hi vam invertir un 70%», riu avui el gran dels Muñoz. Amb els diners van gravar un disc de 10 cançons, la base del compacte amb què van debutar professionalment el 1999. 

L’últim guanyador del concurs, el menorquí Guiem Soldevila, coincideix amb el relat d’Estopa. «Ha sigut molt positiu dins de la meva carrera professional. M’ha servit per trobar més actuacions», diu el cantautor illenc. ¿I els diners? Invertits en música: una guitarra acústica.  

El menorquí Guiem Soldevila durant l'actuació en la final del Concurs de Cantautors d'Horta-Guinardó 2015. OLGA CÀMARA

AIXÒ NO ÉS 'OPERACIÓN TRIUNFO'

Notícies relacionades

El concurs d’Horta-Guinardó compleix dues dècades de vida en la que serà la seva 18a edició (des del 2011 és biennal). «En fem una valoració molt positiva per la utilitat que ha tingut», explica Xavi Gimeno, un dels organitzadors. «Hem capgirat la idea que el cantautor està en crisi», opina.

En el certamen d’aquest any, que se celebra del 16 al 18 de juny, hi participaran prop de 180 compositors. «Volem música d’autor. Això no és 'Operación Triunfo'», sentencia. A la llunyania, un cartell: 'Es busca cantautor'.