On Catalunya

Els Catarres fan el salt a petites (grans) sales

El grup acomiada la seva gira en set locals «imprescindibles» i commemora el 15è aniversari de l'ASACC

fcasals36062411 27 10 2016   los tres integrantes de els catarres posan con 161101184926

fcasals36062411 27 10 2016 los tres integrantes de els catarres posan con 161101184926 / ANNA MAS

4
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Els Catarres faran un parèntesi a la seva carrera. Però, abans, expandiran la gira del disc 'Big Bang' «per set sales mítiques i imprescindibles per a la cultura del país», explica el cantant, Èric Vergés. Han batejat el tour 'L’últim adéu'. Un comiat intens i per fascicles que començarà el 10 de novembre en l'òrfena Sidecar (en el record, la recent mort del seu programador, Quim Blanco) i que durarà nou dies . «Més enllà dels concerts multitudinaris, aquests llocs ofereixen una experiència irrepetible on els músics i el públic es troben cara a cara», diu Vergés. 'L’últim adéu' és també una iniciativa per celebrar el 15è aniversari de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC). Per això li demanem al timoner del grup i a la gerent de l'entitat, Carmen Zapata, que ens facin una selecció d'aquests necessaris locals. Comencem amb la llista del catarra.

Pasternak

MANEL DE PEDROLO, 5. VIC

www.salapasternak.com

«Sala relativament jove que a poc a poc s'ha convertit en un referent a Vic, un dels territoris amb més bandes de Catalunya i on la cultura del concert està molt present. És la que ens queda més a prop de casa. Ens ha propiciat grans nits».

Sala Apolo

NOU DE LA RAMBLA,113

www.salaapolo.com

«És sens dubte una de les grans sales de Barcelona. Aquí hem assistit a molts concerts, disfrutant-la des de la seva pista de ball, tan reconeixible. I vam tenir la sort d'actuar per acomiadar 'Postals'».

Sidecar

PLAÇA REIAL, 7

www.sidecarfactoryclub.com

«Durant uns quants anys van ser veïns d'aquesta sala i les nits de festa pels carrers de Ciutat Vella acabaven aquí. És petita, sí, però té caràcter i un esperit de garage que la fa única. No ho dubtem: era una parada obligatòria de la gira 'L’últim adéu'. De fet, és el punt de partida, el primer dels adéus».

    Reivindicar Sidecar és de justícia.  La primera actuació que va acollir va ser la de Distrito V, la nit de Cap d'Any de 1982. I, des d'aleshores, acull totes les tendències creatives de la ciutat, sobretot les que no tenen cabuda en les previsibles radiofórmules.

    La selecció de Zapata és diversa. L'associació que dirigeix ha participat activament en la modificació de normatives obsoletes. Sense la seva tasca, els menors d'edat no podrien entrar als concerts, els bars musicals no podrien programar música en directe i les sales privades no tindrien accés a cap tipus de subvenció.

 

Jamboree

PLAÇA REIAL, 17

www.masimas.com/es/jamboree

«S'ha de reconèixer l'imprescindible paper d'aquesta sala emblemàtica que des de fa més de 50 anys és de les poques que té una activitat diària a Barcelona. Ha fet una ferma aposta pel jazz i la música negra, i programa grups locals i internacionals de reconegut prestigi. Les seves habituals col·laboracions amb el Taller de Músics ens ofereixen també el millor talent emergent. És una sala petita però valuosa i quan necessita créixer exporta les seves propostes a espais de més aforament (Palau de la Música, Auditori) o se les emporten al Mas i Mas Festival, que se celebra a l'estiu, cosa que dota la ciutat d'una activitat musical en uns mesos en què l'oferta escasseja».

Bikini

AVINGUDA DIAGONAL, 547

www.bikinibcn.com

«Una altra de les sales clàssiques de Barcelona, amb 63 anys d'història. Va néixer com a sala de ball amb terrassa i minigolf, però després dels Jocs Olímpics del 92 es va construir l'actual sala que és a l'avinguda Diagonal. La nova Bikini va marcar una diferència entre les sales de concerts: es va construir pensada per al directe i continua sent una de les més ben equipades. I malgrat els canvis de gestió i direcció, la seva qualitat tècnica sempre l'ha mantingut entre les millors de Barcelona».

Un concert a la sala Rock Sound.

Rock Sound

ALMOGÀVERS, 116

www.salarocksound.com

«És una petita sala del Poblenou a la qual li va costar molt mantenir i legalitzar la seva programació. És dels pocs locals que mantenen viu l'esperit del rock; el rock en estat pur. La seva programació es nodreix de grups locals, nacionals i internacionals; alguns d'ells, de reconeguda trajectòria».

JazzSí

REQUESENS, 2

www.tallerdemusics.com/jazzsi-club

«Un dels llocs més tradicionals de la ciutat, que des de fa anys acull el talent que surt del Taller de Músics. Cada dia de la setmana programa 'jams' de jazz, blues, pop, rock i flamenc [el flamenc dels divendres i dissabtes en el diminut JazzSí és de les millors coses que es poden disfrutar a Barcelona]. És una sala per a una quarantena de persones, on gairebé pots tocar els músics. És d'aquells bars on sense els últims canvis legislatius no es podria fer música en directe».

London Bar

NOU DE LA RAMBLA, 34

Notícies relacionades

*Tancat des d'estiu

«Va ser una sala emblemàtica que va estar més de 50 anys programant, però va començar a tenir problemes amb un canvi de normativa en què se li va prohibir fer concerts. Els seus propietaris, Toño i Eli, van començar una odissea per adequar normativament el local. Les obres no es van acabar i Toño ens va deixar fa uns anys. Eli mai es va recuperar d'aquesta pèrdua i també va marxar fa uns mesos. Amb la seva mort, va morir una part de la història musical de la ciutat. Hi ha molts locals a Barcelona que han sigut –i esperem que segueixin sent– com el London Bar. Són l'ànima i el teixit creatiu de la ciutat».