On Catalunya

Agafa pa i suca

¡Bombes, bombes!, per Òscar Broc

És molt més que una tapa. Per molts, la bomba és un objecte de poder que hauria de ser considerada patrimoni cultural de Barcelona

¡Bombes, bombes!, per Òscar Broc
1
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

A La Cova Fumada s’hi respira la mística de les catedrals històriques. En lloc de talles sacres davant les quals agenollar-se, en aquest local d’horari cubista i accés impossible un es posa de genolls a terra davant d’un orbe cruixent i picant que crida Barceloneta el miris des d’on el miris. No busquis defectes a l’esfera, diuen els filòsofs i físics; apliquem, doncs, aquesta màxima a la bomba, una tapa esfèrica de vocació universal que va néixer a La Cova Fumada el 1955 i s’ha guanyat un ‘spot’ d’honor en l’ADN de la ciutat.

Beneïtinvent, la bomba. Una massa de patata farcida de carn picada i coberta a consciència, que es corona amb una boina d’allioli i salsa picant. ‘What else?’, que diria George Clooney. Una croqueta de patata amb forma de pilota, convertida en símbol identitari d’un barri i qui sap si d’una ciutat. Tal és la seva importància que fins al 30 d’octubre se celebra la iniciativa ‘La Barceloneta és la bomba’, un ‘tour’ que honra aquesta tapa i en què participen una vintena de locals del barri mariner, cadascun aportant la seva versió particular de la creació de La Cova Fumada. 

Explosió de sabor

Notícies relacionades

No se m’acut millor manera de descobrir la Barceloneta que recórrer els seus locals més emblemàtics a la recerca de la seva tapa més emblemàtica. Perquè la bomba és molt més que una tapa; per molts és un objecte de poder que hauria de ser considerada patrimoni cultural de Barcelona

Que la tapa estrella de La Cova Fumada s’hagi imitat a tots els racons de la ciutat, que no hi hagi una sola taperia que no la inclogui a la seva carta o que restaurants d’entitat com Taberna Noroeste l’hagin reinventat són clars indicis de la grandesa de l’única peça d’artilleria que hauríem de promoure i celebrar. En un món ideal, les úniques bombes permeses serien aquestes. Ja ho va dir John Lennon: «Pots dir que soc un somiador..., però no en soc l’únic».