On Catalunya

Alta cuina en bola

Els gelats més atrevits de Barcelona

Aquí tenen terrines de massa mare, de sobao i, fins i tot, de meló amb pernil. Benvinguts a la nova era del cucurutxo. Aquests són els sabors més originals de l’estiu

Els gelats més atrevits de Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Prioritat de l’estiu: donar-te tots els capricis de què t’has privat durant l’hivern. Si el gelat es troba en el número u de la teva llista de pecats a cometre, ets a la ciutat adequada. Barcelona és un formiguer de gelateries, a Ciutat Vella hi ha més gelateries que persones, per això hem decidit centrar-nos en les més atrevides. A les gelateries que eviten els sabors de sempre, treballen amb producte de temporada i se la juguen diàriament amb combinacions d’ingredients inusuals. El gelat Barrufet ja és història: benvinguts a la nova era del cucurutxo.  

1. Volta al món 

‘Welcome to the jungle’

Les cubetes del Selvática són com una volta al món. Fruites tropicals i ingredients de tot el planeta es mesclen i sedueixen el client en un taulell multicolor d’on surten boles de gelat de textura celestial i sabor amb pòsit, que es queda a la llengua una bona estona. La colombiana Natalia Ramírez ha posat tots els seus coneixements de pastisseria i cuina al refrigerador per donar forma a una de les gelateries més vitals i viatgeres de Barcelona. El gelat de ‘chicha morada’ és un viatge directe al Perú. Si la calor s’intensifica, el gelat de síndria i litxi et salvarà. Si ets golafre, el teu ‘crush’ és el de guaiaba amb formatge. I si no pots fer aquest viatge a Mèxic que tant desitjaves, el gelat de tamarinde amb tagín t’ajudarà a superar-ho. Martínez de la Rosa, 65.  www.selvatica.barcelona


2. ‘Sobao maravillao’ 

Terrines del Poble-sec

Ha ressuscitat les instal·lacions d’un vell bar de barri del Poble-sec que els veïns adoraven. Segurament, les precioses vidrieres de l’entrada són una picada d’ullet al seu passat. Amb només un mes de vida, el Pichi ja s’ha coronat com una de les millors gelateries de Barcelona. I l’entusiasme que ha generat és del tot merescut. Fabrica diàriament uns gelats cremosíssims que la clientela devora a l’aire lliure, als bancs de fusta de l’entrada. Hi ha sabors clàssics, però entre les seves opcions més atrevides trobem meravelles com els gelats de sobao pasiego, mel i mató i crema catalana. Si busques altres formats, el taco de nata i ‘toffee’ i el brioix amb gelat haurien d’estar remarcats amb l’Stabilo Boss més fluorescent.  Lleida, 41. Instagram: @pichigelateria


3. Raval Fantasy 

Sense por

¿I els tresors de la casa? Amagats en recipients metàl·lics. Ni tan sols la teva bruta mirada podrà fer-los malbé. Natas és una petita gelateria gurmet adossada a la llibreria La Central del Raval, cosa que afegeix al concepte una bona dosi d’encant. Pertany a la família de Satan’s Coffee, però en lloc de cafè, factura autèntics gelats d’especialitat. Gelats cremosos, prenyats de sabor i amb un esperit clarament juganer. ¡Shoyu caramel, mint chip, tres llets, mango lassi, cacauets amb nabius! Fantasies comestibles en cucurutxo o terrina per a llaminers sense por. Pur Raval. Elisabets, 6. Instagram: @natasheladas


4. Obre’t, sèsam 

Llepada de kombucha

És un dels millors restaurants de Barcelona. I una de les millors gelateries també. Té molt mèrit. Cada vegada que vaig a l’Arigato, en surto amb el convenciment que el seu equip només busca l’excel·lència i no pensa renunciar-hi. El dia que faci alguna cosa per inèrcia deixarà de ser l’Arigato. Per això els seus gelats artesanals són sublims i estan a dalt de tot del meu podi gelater particular. De clara inspiració japonesa, el seu catàleg de sabors és un dels més estimulants de Barcelona. El gelat vegà de sèsam negre és una icona de la casa. El de nous i shiro-miso, una cascada de sensacions. I té una novetat que no he vist a cap altre lloc, uns sorbets de kombucha que són escandalosament deliciosos. L’Arigato, sempre amb el cap avançat en la ‘photo finish’. Roger de Llúria, 114. arigatobarcelona.com


5. Alta gelateria 

De campionat

Albert Roca va guanyar el campionat d’Espanya de gelateria artesana del 2022. Si vas als dos locals de la seva gelateria pastisseria Sant Croi, sabràs per què. De fet, podràs fer unes bones llepades al sorbet de mango amb crocant d’ametlla i ganache de te negre de roses que el va ajudar a aconseguir el títol. A Sant Croi, els gelats semblen plats d’estrella Michelin. A l’Albert li agrada complicar-se la vida i desafiar el client. Prepara’t per banyar-te en la cremositat impossible d’un producte gurmet amb barreges d’ingredients que tenen moltes hores de treball al darrere. ¿Busques emocions fortes? Necessites el seu gelat de te matxa orgànic amb ‘gelée’ de yuzu i pipes de carbassa caramel·litzades: te l’hauràs acabat abans de llegir-ne el nom. Pàdua, 91. Bassegoda, 56. santcroi.com


6. Massa mare 

Gelato del futur

M’acosto a la botiga a l’hora de la migdiada, amb un sol abrasador castigant Barcelona, i fins i tot en les esmentades condicions hi ha cua. L’èxit del Paral·lelo és proporcional a la qualitat del seu gelato. Tot es fa des de zero i en cada gelat trobaràs producte de proximitat i de temporada. I no sembla haver-hi límits creatius per a un equip italià que maneja receptes de temporada de molt ‘sex appeal’ (síndria, meló amb menta i albercoc amb amazake) i s’atreveix amb beneïdes bogeries com el gelat de massa mare, que emula una massa de brioix abans de ser enfornada i porta una mica de màgia de la xocolateria artesana Lot Roasters. Per cert, no t’oblidis de demanar també el de parmesà o hauràs de tornar a fer la cua. Sèneca, 18. parallelogelato.com


7. Ratafia sota zero 

Catalunya en cucurutxo

La francesa Laurence Mickalos va imaginar una gelateria centrada en la pastisseria i altres plats de la cuina tradicional catalana. Gelato nostrat, per dir-ho així. I es va aliar amb el mestre gelater Jordi Roig per donar vida al Baboia a una col·lecció de sabors de la terra tan sorprenents com aconseguits. El gelat de ratafia, per exemple, és una de les seves apostes més arriscades: té gust de ratafia, però té la dolçor i untuositat d’un gelat gurmet. Impressionant també el de coca de Sant Joan, amb trossets de fruita gebrada i un sabor que reverbera a la teva boca una bona estona. Gelat de cabell d’àngel. Mel i mató. ¡Pets de monja! I atenció a la seva nova incorporació estiuenca: gelat de meló amb pernil. Si vols, posen encenalls de pernil a la bola. A veure qui supera això. Canvis Vells, 2. www.baboia.es


8. Gelato king 

Posa’t a la cua

Les cues formen part de l’experiència Delacrem. Emporta’t un llibre, perquè has d’esperar una bona estona per aconseguir aquesta terrina. Pocs gelats desperten tant fervor a Barcelona. Elaborats a l’estil italià, amb una cremositat impossible, un rigor artesanal infrangible i un càsting d’ingredients digne de Hollywood, els gelats amb producte de temporada de Delacrem no s’han deixat aburgesar per l’èxit, al contrari, continuen perseguint una perfecció que toquen amb la punta dels dits. Si vols evitar supercues, pots anar al seu obrador del passeig de Sant Joan, més petit, sí, però amb un gelat de mascarpone, cafè i ‘toffee’ que et reconcilia amb la vida. Enric Granados, 15. Passeig de Sant Joan, 59. delacrem.cat


9. Taiyaki per a tothom 

Gelats japonesos

Sense el mestre Takashi Ochiai, Barcelona seria una ciutat més trista. La pastisseria que porta el seu nom forma part de l’ADN de l’Eixample. El gelat de matxa sempre ha sigut un dels seus productes estrella, s’entén que la casa decidís obrir una gelateria a pocs metres. Es diu Kurimu, té el segell de qualitat Ochiai i maneja gelats top, elaborats diàriament de manera artesanal, amb els millors ingredients. Gelato nipó. Alta cuina en bola. Possiblement la vitrina amb els sabors més originals de Barcelona. El sorbet de cirera i umeboshi és la diva de les cubetes quan colla la calor. I el seu gelat de iogurt amb wasabi mereix un taloneig. ¿No t’agrada la calor? Recorre al kakigori: neu dolça a la boca. ¿T’agrada el porno? Demana un batut i fica-hi una bola de gelat. I ja està.  Comte d’Urgell, 116. www.ochiaipastisseria.com


10. Tornada a la infantesa 

Notícies relacionades

Records en fred

La primera neurogelateria del món. Una gelateria de records. La somiadora és Irene Iborra, cinquena generació de l’orxateria d’El Tío Che, al Poblenou. Al costat de l’orxateria va obrir Mamá Heladera, amb gelats basats en els records de la gent del barri i sabors que activen la nostàlgia al teu cervell. N’hi ha un d’inspirat en el coco gelat del primer restaurant xinès del barri. Però el més poètic és «L’àvia et porta al cirerer», amb lavanda i cirera, un viatge al poble, quan la iaia t’enviava a collir cireres per al berenar. Rambla del Poblenou, 44-46. www.eltioche.es

Temes:

Gastronomia