On Catalunya

Agafa pa i suca

Ni ensaladilla ni vodka

Un empatx de bones intencions per boicotejar Rússia pot portar-nos a prendre decisions absurdes i castigar sectors que no tenen cap culpa de res

Ni ensaladilla ni vodka
1
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Semblava una notícia d’El Mundo Today però la bufetada de realitat es va notar fins i tot a l’estació espacial MIR. Resulta que un bar de Saragossa ha decidit canviar-li el nom a l’ensaladilla russa per manifestar el seu suport a Ucraïna. A partir d’ara es dirà ensaladilla Kíev. «Mestre, una Kíev i un quinto per fer-la baixar». No veig la clientela més veterana canviant de xip, però suposo que algú s’hi acabarà acostumant. 

L’ensaladilla Kíev és una iniciativa extravagant que rivalitza amb el boicot nord-americà al vodka rus. Un boicot que ha arribat a Barcelona. Fa uns dies, llegíem que la sala Luz de Gas s’afegirà a la protesta etílica i deixarà de servir vodka rus. El menjar i la beguda, com sempre, permeables als vaivens geopolítics, als conflictes... i a les tonteries.  

‘Rebrading’ solidari

Aplaudeixo les bones intencions dels creadors de l’ensaladilla Kíev. Celebro que la sala Luz de Gas recolzi el poble ucraïnès. No obstant, un empatx de bones intencions pot portar-nos a prendre decisions absurdes i castigar sectors que no tenen cap culpa de res.

Notícies relacionades

Preguntem-nos quin sentit té deixar de dir ensaladilla russa a un plat que no va inventar cap rus, una de les tapes més icòniques de la gastronomia espanyola. D’altra banda, la CNN explicava aquesta setmana que menys de l’1% del vodka que es consumeix als Estats Units es produeix a Rússia. I molt probablement el boicot repercutirà a moltes marques que, tot i que semblin russes, no es fabriquen en aquest país. 

Segur que hi ha millors maneres de mostrar la nostra solidaritat. Només demano que deixem el menjar i la beguda al marge de les injustícies o acabarem dient pa Lhasa al pa xinès per recolzar el poble tibetà. I llavors ja no podrem parar.