On Catalunya

Santuaris confiters

Els croissants més bojos de Barcelona

Aquestes creacions gurmet us criden des de l’aparador de les pastisseries més audaces. Sensualitat a flor de pasta de full.

Els croissants més bojos de Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Que la fi del món no m’enxampi sense un croissant a la butxaca, per l’amor de Déu. Pocs invents reparteixen tanta felicitat com aquest caprici universal nascut a Àustria i criat a França. Només un vampir o una altra bèstia incapacitada per menjar diria que no a un bon croissant, especialment en aquesta època d’insània gurmet. Els obradors de Barcelona cremen. El croissant s’ha vestit de gala amb la millor mantega i pasta fullada. Els artefactes més bojos presenten farcits de fantasia i us criden des de l’aparador de les pastisseries més audaces. Les formes tradicionals amb banyes han donat pas a cruixents zigurats plens de magma, a punt d’erupcionar al paladar. Aquests santuaris del croissant juguen en una altra lliga: benvinguts sigueu al club de la mitja lluna.  

A ple calçot 

Tradició moderna.

De tiramisú, de melmelada de gerd, de Sara... A La Cantonada no van curts de croissants explosius. Tenen un peu a la fleca de barri de tota la vida i un altre en les noves tendències confiteres, i en aquesta Terra Mitjana del croissant artesà fabriquen unes peces rodanxones, vistoses i apetitoses que tenen una legió de seguidors. Tradició i modernitat ballen harmoniosament en les seves generoses creacions. Per si no fos prou, els divendres posen a la venda un invent sorprenent: el croissant de calçots, amb salsa romesco i ració extra de xuleria... Obligatori endrapar-lo amb pitet.  

Dos de Maig, 314. Instagram: @lacantonada.fornpastisseria


Pasta de full ‘urban’  

L’ull del tigre

Els croissants de Le Tigre Cakes són tot un èxit d’escala còsmica. En aquesta pastisseria urbana de nova generació no escatimen amb la teca. I la seva generositat no només s’aprecia en la quantitat, sinó en la qualitat del producte: matèria primera d’alta volada, elaboracions diàries, alvèol power en la massa, capes i capes de cruixent felicitat... I amb un farcit salvatge que explota cap enfora amb violència i us embruta els dits. El seu croissant de Pantera Rosa, inspirat en el pastisset dels vuitanta del mateix nom, ja és llegendari, però no li falteu el respecte al de Red Velvet o el Terminator de Nutella, un pànzer sobrecarregat de crema de cacau, que es cobra vides, ànimes i tot el que se li posi per davant.   

Diagonal, 430. letigrecakes.com


Croissants sants  

Gust campió.

Albert Roca és un geni de la pastisseria. No ho dic jo, és el que criden els seus croissants còsmics cada cop que els mossegueu. Sense additius, ben fermentats, amb una pasta fullada impossible i un alveolat d’una altra galàxia, els croissants de l’Albert denoten una dedicació pròpia d’un plat de restaurant, no debades Sant Croi ha guanyat dos cops el premi al millor croissant de mantega d’Espanya. I ho té merescut, el xuixo-croissant és per a més grans de 18 anys. El de gianduja impacta ben fort al paladar. I el de mascarpone, oh, el de mascarpone... Dins el meu organisme han entrat molts croissants de mascarpones memorables, però el del Sant Croi és com retrobar-vos amb el vostre primer amor: tot tendresa, espurna i sensualitat a flor de pasta de full.  

Pàdua, 91. Bassegoda, 56. santcroi.com


Illa Fantasia  

La massa del Pol

Pol Torres pertany a una nova, dallons, fornada de pastissers que ha perdut la por del funambulisme sense xarxa. A The Bakers floreixen algunes de les creacions més sonades que un servidor ha tastat en format croissant. El Pol treballa els petitons amb dedicació nipona, cuida la massa i fermentació, rebutja la mantega de nyigui-nyogui, i busca un croissant amb un laminat exterior cruixent i unes bombolles com pilotes de golf a la molla. A partir d’aquí, deixa que se li’n vagi l’olla a cor què vols. M’encanta la senzillesa i grandiositat del seu croissant de tonyina, però en els dolços hi ha el mambo: el de xocolata amb taronja i el de poma al forn amb canyella són bitllets d’anada i tornada al paradís. A primera i a preu ‘low cost’. I que no faltin els croissants temàtics per a les festes, com el de botifarra d’ou per Setmana Santa i el de crema de taronja i pinyons per Sant Joan.   

Padilla, 168. www.thebakers.es


Parada al box 

Cromat pistatxo.

Si això fos un article d’automobilisme, ara tocaria parlar de Ferrari. Els croissants d’autor de Brunells són cotxes d’alta gamma. Monstres cromats, amenaçadors, amb els acabats més exquisits del mercat. Aquesta pastisseria fundada a mitjans del XIX i rescatada no fa gaire va guanyar el premi al millor croissant de mantega d’Espanya el 2020 amb tota justícia, i manté el nivell en les seves creacions de més cilindrada. El seu croissants d’autor bramen amb ferocitat a les vitrines (juro que un dia en vaig provar un de moniato), però hi ha un exemplar que treu flames i fumera, un enginy no apte per als conductors novells: el croissant de pistatxo, un contundent monoplaça d’alta pastisseria, un fórmula 1 de pasta fullada suprema i gran esponjositat que amb prou feines pot contenir l’allau de crema de pistatxo. Entumeix la llengua i propicia la migdiada. És un «‘mostruo’», Rosario Flores ‘dixit’.  

Princesa, 22. brunells.barcelona


El més gran 

Amor immens.

Van ser dels primers d’apostar pel croissant d’alta pastisseria i la marca Hofmann continua sent un referent com un kaiju de gran en aquest camp. Pocs croissants poden competir amb les seves peces artesanes –el de mascarpone i el de gerd continuen trencant cors de nutricionistes-, però en la seva àmplia teranyina de mitges llunes destaquen els seus croissants XXL. Parlem de peces que aixafarien un gos salsitxa i que triomfen en celebracions grupals. I que no us espanti el volum, els estàndards de qualitat són els mateixos: escorça fullada solcada per mil i una capes, massa escumosa i farcits cremosos a dojo. La mida no importa, diuen. A Hofmann no hi estan d’acord.   

Flassaders, 44. hofmannpasteleria.com


‘Boutique’ del llaminer 

Cons màgics.

La massa de croissant és a l’Atelier el que l’espècia a ‘Dune’. A la ‘boutique’ de Ximena Pastor i Eric Ortuño, una de les ments més creatives que he conegut en el món del dolç, manipulen aquesta matèria com si fos una pedra preciosa i la converteixen en poc menys que una obra d’art. La joia d’aquest museu boig és sens dubte el croissant en forma de con, una genialitat amb infinits farcits que ja s’ha convertit en una de les estrelles de la casa i resumeix en la seva silueta triangular la filosofia d’excel·lència i llibertat creativa de l’Atelier. Els podeu comprar per separat o disfrutar-los en el seu majestuós brunch de cap de setmana. Per cert, a l’estiu tenen ¡gelats amb con de croissant! Ja estic comptant els dies perquè torni el caloret.   

Viladomat, 140. latelierbarcelona.com


Lil’ croissant 

Petit vici.

Estimada, he encongit els croissants. Si a Hofmann tenen el més gran, al Mistral tenen el més petit. Però no per això el menys addictiu. Al contrari, els cèlebres minicroissants d’aquesta freqüentada fleca són una bogeria. Tenen la mida d’una crispeta, però el seu umami és incommensurable. No se m’acut tortura més cruel que menjar-ne només un. I és que tant els minis clàssics com els minis de xocolata haurien de ser perseguits per la DEA: segur que Ozzy Osbourne els polvoritzaria i els esnifaria.  

Ronda de Sant Antoni, 96. Torres i Amat, 7. Astúries, 35. fornmistral.com 


Passió maragda  

Llum verda.

Amb Hofmann, Takashi Ochiai és una de les pastisseries pioneres en l’art del croissant boig. Els adeptes als croissants d’aquesta veterana església catalanonipona no volen ni sentir parlar d’un altre lloc. I és comprensible, si us acostumeu als seus suculents artefactes artesans quedeu atrapats i ja no en podeu sortir. El seu croissant de te matcha, una peça copiada moltes vegades, s’hauria de proclamar patrimoni cultural de Barcelona. El món s’atura i les pupil·les es dilaten quan creueu les làmines de pasta fullada, assaboriu la mantega, us endinseu en les alveolades profunditats de la peça i topeu amb la gloriosa ‘mousse’ verda de matcha... Tant de bo tinguessin un cartellet de ‘No molesteu’.   

Comte Urgell, 110. ochiaipastisseria.com


Classe alta  

Brioixeria sublim.

Notícies relacionades

Ha guanyat dos cops el premi al millor croissant d’Espanya. A Canal no estan per orgues. Els seus majestuosos croissants no són barats, però més car és un paquet de Ducados i bé que alguns el compren. Si els voleu degustar en família, a la seva botiga ‘online’ podeu comprar un pack amb sis croissants farcits de la casa, entre els quals el de pistatxo, el de tatin de poma o, el meu preferit, el croissant de ‘lemon pie’: un somni fullat amb llampecs cítrics que arrencarà els gemecs més estrepitosos de la platea. Podeu comprar-los per separat a les seves botigues, però s’hi ha d’acudir de bon matí: volen.   

Calvet, 15. Muntaner, 566. canal.es