On Catalunya

Agafa pa i suca

Ja n’hi ha prou amb el pop

No hi ha restaurant ‘cool’ que no tingui el seu tentacle brasejat. El consumim compulsivament com si l’estoc fos il·limitat

Ja n’hi ha prou amb el pop
1
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Pop i més pop. No hi ha restaurant ‘cool’ que no tingui el seu tentacle brasejat, no hi ha local de tapes que no te’l posi a feira, no hi ha gastrobar que no l’inclogui en la seva oferta de platets. El pop ja és una icona amb el mateix estatus que l’ensaladilla russa o les braves: la diferència és que aquestes dues receptes tendeixen a l’infinit i el pop, com tot animal de Déu, és finit i escasseja quan la demanda es desencadena. 

No fa falta ser un geni per endevinar que el pop autòcton no dona per a tant. Tots coneixem la llegenda: un altíssim percentatge del que mengem els espanyols ve del Marroc, Portugal o Mauritània i, segons els afortunats que han pogut comparar, el cefalòpode importat no té la qualitat i la textura de l’exemplar gallec. Doncs tant ens fa. Continuem consumint-lo compulsivament com si l’estoc fos il·limitat. 

‘Altres ments’

Notícies relacionades

Fa uns anys, va caure a les meves mans Otras mentes, de Peter Godfrey-Smith, un llibre sobre la complexitat de la ment del pop. La seva lectura em va produir un conflicte moral que encara em colpeja les temples cada vegada que veig pop a la carta. Vaig aprendre que es tracta d’un animal intel·ligent, complex, amb una curiositat insaciable. I que en captivitat és capaç de reconèixer, estimar i fins i tot detestar els seus cuidadors. Per a súmmum, un temps després em vaig commoure amb ‘My octopus teacher’ (Netflix), un documental sobre l’amistat que van entaular un bussejador i un pop en llibertat.

Va funcionar. Tant el llibre com el documental em van empènyer a reduir el meu abundant consum de pop a ocasions molt especials i em van demostrar que només el remordiment de consciència ens traurà el tentacle dels ulls perquè vegem l’obvi: ja és hora que deixem el pobre bitxo en pau.