On Catalunya

cine gastronòmic

Balam, Arzak i Camarena: tres xefs de pel·lícula

Els cuiners protagonitzen tres documentals acabats d'estrenar en el Festival de Cine de Sant Sebastià

balam

balam

1
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Setmana d’estrenes de cine. Sí, aquest article va de gastronomia. No ens hem confós de pàgina. Tres grans xefs, Raül Balam Ruscalleda que s’han exhibit aquesta setmana a la secció Culinary Zinema del Festival de Sant Sebastià.

Ahir li va tocar el torn a ‘Camí lliure’. La càmera d’Ángel Parra ha seguit durant dos anys el xef de Moments (dues estrelles Michelin) i El Drac de Calella i la seva mare, Carme Ruscalleda, per explicar la vida de Balam després del tancament de Sant Pau i el canvi de testimoni als fogons entre tots dos. Els 75 minuts de la cinta no amaguen els problemes d’addicció que ha tingut Balam: «Va arribar un moment en què vaig perdre el control», reconeix. 

Projecció a Devour!, el festival de cine ‘gastro’ més important

«Sempre li deia: tens molt més talent que jo i no ho saps», recorda Ruscalleda a la cinta, en la qual participen Ferran Adrià, les germanes Rexach (restaurant Hispània, d’Arenys de Mar) i fins i tot la terapeuta del centre on va ser tractat el xef. La cinta s’exhibirà el 22 d’octubre a Devour!, que se celebra a Nova Escòcia (Canadà).

Abans, clausurarà fora de concurs el Calella Film Fest (el festival de cine del Maresme) el dia 10 del mateix mes. I els seus productors estan negociant amb diverses plataformes audiovisuals perquè arribi a més públic.

Retrat poètic i sentimental del restaurant d’Arzak

Notícies relacionades

Dilluns, Culinary Zinema es va inaugurar amb ‘Arzak since 1897’, d’Asier Altuna, un retrat poètic i sentimental sobre el restaurant de Juan Mari Arzak, abanderat de la cuina d’autor que ara proposa la seva filla Elena. Sent com és un tòtem de la gastronomia, no podien faltar els testimonis de grans com el mateix Adrià, Subijana, Roca, Arguiñano, Aduriz, Dabiz Muñoz... 

El tercer xef de pel·lícula és el valencià Ricard Camarena: ‘La receta del equilibrio’, d’Óscar Bernácer, narra la tornada a la feina després del confinament del dos estrelles Michelin i Premi Nacional de Gastronomia com a Millor Cap de Cuina del 2018