On Catalunya

the best chef awards

Xavi Donnay, de Lasarte, millor pastisser del món

Espanya, amb 15, és el país que més cuiners aporta a la llista dels 100 millors del planeta, encapçalada pel danès René Redzepi (Noma)

lasarte-xavi-donnay

lasarte-xavi-donnay

2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Com mana la pandèmia, els The Best Chef Awards d’aquest any han sigut virtuals. Però els cuiners guardonats celebren igualment la seva inclusió en la llista, una de les més prestigioses del planeta. El danès René Redzepi (Noma), el suec Björn Frantzén, tot i que aquí potser interessa més saber que Espanya és el país que més xefs (15) aporta a aquesta relació de 100 professionals dels fogons. I que Xavi Donnay (del restaurant barceloní Lasarte, la direcció gastronòmica del qual porta Martín Berasategui) ha guanyat el premi The Best Chef Pastry, que distingeix el millor xef pastisser.

«Ha sabut traslladar la filosofia de Berasategui d’afany pels bons productes al territori dolç», afirma el jurat, que afegeix que «sempre ha estat atent als ingredients tecnològics i les influències de la cultura asiàtica», i que la seva rebosteria «reivindica les grans possibilitats creatives dels formats més petits». Entre les seves creacions destaquen el sorbet de gingebre i fruita de la passió, coco i pastanaga; les esferes de cardamom, poma, iogurt, i la crema de marró (gelat de nata fumada, cafè i cacau).

Disfrutar, El Celler de Can Roca i Diverxo en el ‘top ten’

Després del trio que mana en la classificació apareixen en quarta, cinquena i sisena posició cuiners d’aquí: Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch (Disfrutar), Joan Roca (El Celler de Can Roca) i David Muñoz (Diverxo). En el ‘top ten’ també hi ha Aitor Zabala (Somni, a Los Angeles), vuitè.

Notícies relacionades

Eneko Atxa (Extebarri, 17è), Paco Morales (Noor, 29è), Albert Adrià (Tickets, 30è), Martín Berasategui (Berasategui, 37è), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, 45è), Quique Dacosta (Quique Dacosta, 54è), Paolo Casagrande (Lasarte, 59è), Paco Roncero (Paco Roncero Restaurante, 71è), Ricard Camarena (Ricard Camarena, 76è), Toni Romero (del barceloní Suculent, 83è), Elena Arzak (Arzak, 85a) i Oliver Peña (Enigma, 92è) són els altres xefs espanyols situats entre els 100 millors del món.

La brasilera Manoella ‘Manu’ Buffara, millor xef emergent

The Best Chef Awards, que solia celebrar-se amb magnificència amb una gala a la qual acudien els cuiners de totes parts del món, la brasilera Manoella ‘Manu’ Buffara es va emportar el guardó The Best Chef Rising Star, que reconeix el talent i el progrés d’un cuiner jove, i el francès Michel Bras ha sigut honrat amb el premi The Best Chef Legend, que assenyala el millor xef retirat que encara té un impacte crucial en el món de la gastronomia.