Ruta del Bacallà: XX plats

Ferran Imedio

Un bon plat de bacallà no curarà el coronavirus a ningú però, que carai, sempre et farà la vida més feliç. I ara és bon moment per disfrutar d’aquest producte rei de la quaresma: en aquests temps agnòstics, s’ha convertit en el producte rei de la ruta gastronòmica que porta el seu nom i que val la pena seguir d’alguna o una altra manera. Perquè els restaurants participants s’esforcen en les propostes que presenten, que, per cert, són moltes. Hi ha XX establiments i XX bacallaneries que ofereixen degustacions.

Hi ha temps de sobres per parar en algun d’aquests locals perquè la Ruta del Bacallà, organitzada pel Gremi de Bacallaners de Catalunya i la cervesa Inedit, serà vigent fins al 5 d’abril. Són 17 dies, més de dues setmanes, per tastar alguna de les creacions elaborades amb bacallà d’Islàndia (el seu nom científic és ‘Gadus morhua’), tallat i curat de forma tradicional, que se serveixen acompanyades de la birra gastronòmica de Damm de 33 cl.

Com ja és habitual, la Ruta del Bacallà, que aquest any compleix la vuitena edició, ha nomenat el seu Bacallaner Novell, que és el padrí d’aquestes jornades. Aquest any és Òscar Dalmau (‘La competència’, RAC1).

Els menús, amb un primer, un segon, unes postres i la cervesa, costen entre 22 i 32 euros, mentre que els platerets combinats amb la birra es venen per 6. A més, 8 bacallaneries de Barcelona se sumen a la Ruta del Bacallà oferint degustacions els dissabtes 11, 18 i 25 de març. 

A ‘On Barcelona’ hem escollit 10 propostes dels locals que participen en aquesta iniciativa i que exhibeixen una gran creativitat amb aquest producte. Però podrien ser moltíssimes més. És sabut que el bacallà es podria cuinar d’una manera diferent cada dia de l’any.

Temes: Gurmet