La recepta de la meva vida

Recepta de 'focaccia'

«És molt habitual a Itàlia; era un clàssic acompanyar la mare a la fleca i sortir amb un tros boníssim de 'focaccia' per berenar», comenta Stefano Mazza, xef de Last Monkey

focaccia

focaccia / Jorge Gil

2
Es llegeix en minuts
Stefano Mazza (Last Monkey)

«La focaccia va ser el primer plat que vaig cuinar de petit. Vaig passar de la massa de la plastilina a la de la focaccia de forma natural i lúdica, i des d’aleshores (com a bon italià), les masses i com hi incideix la fermentació em fascinen. És molt comú a Itàlia; era un clàssic acompanyar la mare al forn i sortir amb un tall de focaccia deliciosa per berenar. Aquesta recepta infal·lible no és complicada. Només necessita temps i carinyo. ¡Disfruteu-ne!», comenta Stefano Mazza, xef de Last Monkey.

DIFICULTAT: BAIXA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

- 250 ml d’aigua tèbia

- 5 g de llevat fresc

- 7 g de sal

- 300 g de farina comuna

- Oli d’oliva verge extra

- Una branca de romaní fresc


PREPARACIÓ

1. En una tassa, dissoleu el llevat a l’aigua tèbia.

2. Mescleu en un bol la meitat de la farina amb la barreja d’aigua i llevat. No fa falta que quedi molt ben barrejat; si hi queden grumolls no passa res. Espereu dos minuts.

3. Afegiu-hi la sal i el que falta de farina, i mescleu-ho durant uns segons fins que la massa quedi fluida.

4. Ara ve la part important de la recepta: tapeu el bol amb film transparent i fiqueu-lo a la nevera. Deixeu-lo reposar durant 12 hores o, millor encara, tota la nit, perquè quedarà realment millor. L’endemà, unes dues hores abans d’enfornar, traieu-lo de la nevera i deixeu-lo a temperatura ambient. Si no es disposa de prou temps, en comptes de deixar-lo tant temps a la nevera es pot deixar el bol amb la massa durant dues hores a temperatura ambient, sempre tapat.

5. Cobriu tota la superfície d’una safata de forn amb dues cullerades d’oli. Aboqueu-hi a continuació la massa, i, amb els dits de les mans mullats d’oli, esteneu-la a la safata. La idea és fer-hi uns forats amb els dits. Segons la mida de la safata, quedarà més o menys alta i esponjosa. L’ideal és que, just a l’abocar la massa, aquesta mesuri dos centímetres d’alt. Tapeu-la amb paper film i deixeu-la reposar al motllo durant una hora a temperatura ambient.

6. Quan hagi reposat, prepareu una salmorra en un vas: barregeu-hi dos dits d’aigua, un dit d’oli i sal, i aboqueu-ho a sobre de la massa. Per aportar més gust a la focaccia, aconsello que hi poseu una branca de romaní fresc; queda genial.

7. Abans de posar-la al forn, cal escalfar-lo durant mitja hora a la potència màxima, uns 240 o 250 graus.

8. Deixeu-la al forn fins que la superfície estigui ben daurada, aproximadament durant uns 15 o 20 minuts. Sobretot, és important no deixar-la massa temps perquè llavors quedarà molt seca.

Notícies relacionades

9. Pujarà una mica de volum, però és normal. Una vegada feta, deixeu-la refredar una mica... ¡i ja estarà llesta per menjar!