Sabors autèntics

Leche de Tigre: 5 plats peruans molt de carrer

El flamant restaurant Leche de Tigre elabora receptes fidels a l''street food' peruà. El seu xef, Nicky Ramos, explica com fer 5 plats de manera genuïna

zentauroepp50403211 onbarcelona abel191021202100

zentauroepp50403211 onbarcelona abel191021202100

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Barcelona té més de 100 restaurants peruans, però pocs són referents gastronòmics. I menys encara que cuinin com als carrers del país sud-americà, perquè la majoria s’han adaptat al nostre paladar. 

Leche de Tigre

C/ Martínez de la Rosa, 10 Telèfon: 93 416 19 23

Nicky Ramos, que va ser xef del desaparegut The Market Perú, proposa en el seu nou projecte,Leche de Tigre(Martínez de la Rosa, 10), receptes de l’autèntic ‘street food’ peruà. Sense concessions. ¿D’aquí a Lima? No, de Lima –i els seus carrers– a aquí. Aquests són cinc dels plats més populars que ell també cuina al seu restaurant.

1. Llet de tigre

1. Llet de tigreUn dels plats més populars a les ciutats costaneres dona nom al restaurant de Ramos, que ofereix tres varietats, tan cítriques i picants com a allà, elaborades amb el producte fresc que li arriba del seu país cada dimarts, com l’ají, «la vedet de lallet de tigre»: ají limo («l’ají per excel·lència de les llets de tigre»), ají groc («l’essència de la cuina peruana, aporta cremositat i picant») i ají rocoto («per a qui li agrada el picant»). La llet de tigre es fa liquant peix, all, gingebre, coriandre, api i ceba, barrejant-lo amb un fumet clar de peix que es liqua i sobre el qual es posa suc de llima i l’ají escollit. A aquest concentrat se li afegeixen musclos, pop, peix... Es presenta amb ceba i blat de moro cancha i blat de moro choclo bullit.


Cebiche / EMMA GARCIA ARNANDis

2. Cebiche

2. Cebiche«Un plat de barri, de‘street food’total», defineix Ramos. La seva recepta es podria provar a qualsevol racó del seu país: «Al peix més fresc possible, sigui blanc o blau, o marisc, se li afegeix suc de llima, coriandre picat i ají llim picat, i la preparació de la llet de tigre bàsica, més ceba en juliana. Es presenta amb una fulla d’enciam, moniato cuit, blat de moro ‘cancha’ i blat de moro blat ‘choclo’».


Ají de gallina. / EMMA GARCIA ARNANDIS

3. Ají de gallina

3. Ají de gallina«Plat criollancestral que es menja als mercats i que ha arribat molt refinat als restaurants». Ramos va en direcció contrària i en el seu és fidel al model popular: sofregit de ceba i all amb puré d’ají groc, ají mira-sol (ají groc sec) i ají panka (una mica picant). Brou amb la carn de gallina al qual s’afegeix api, porro, ceba, all i pebre negre. Pa sense escorça remullat amb llet evaporada i liquat que s’afegeix al sofregit perquè lligui. Una vegada lligat, s’hi posa el brou de gallina i es remou tot durant mitja hora. I a l’acabar, s’afegeix la gallina esmicolada i formatge parmesà amb nous pecanes picades. Ramos decora el plat amb olives botija peruanes, nous pecanes i ou dur de gallina.


Tiradito de bonítol. / EMMA GARCIA ARNANDIS

4. Tiradito de bonítol

Notícies relacionades

4. Tiradito de bonítolAquestarecepta ‘nikkei’(barreja de cuina peruana i japonesa) és habitual al barri costaner de La punta, a Lima, i al nord del Perú. «És un intermedi entre el sashimi i el carpaccio italià, però porta una emulsió d’oli amb tamarinde i miso vermell que li dona textura». Sobre el peix s’esprem llima i es decora amb sèsam i maionesa de soja i, per sobre, ceba asiàtica en rul·los.


Anticucho. / EMMA GARCIA ARNANDIS

5. Anticucho

5. Anticucho«Aquest plat d’influència africana subsahariana és com una broqueta moruna», compara Ramos. La carn (cor de vedella) es marina amb ají panka, comí, pebre, ají groc, orenga, romaní, vinagre de vi negre i oli de gira-sol, i es passa per la graella.